Dressyr
27 oktober 2018 10:00
Ridsportplus

Charlotte Dujardin: ”Hästarna ska vara lyckliga idrottsutövare”

Stjärna på besökHur lägger guldryttaren Charlotte Dujardin upp ett träningspass, finns det någon hemlighet bakom att det ser så lätt ut när hon rider och hur snabbt känner hon stjärnpotential..? Ridsport pratade med OS-vinnaren när hon var på Sverigebesök – läs hennes svar här.

Charlotte Dujardin: ”Hästarna ska vara lyckliga idrottsutövare”
Charlotte Dujardin trivs på Flyinge. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För tredje året i rad testred Charlotte Dujardin unga talanger på Breeders Trophy i Flyinge och Ridsport passade på att prata med den flerfaldiga mästerskapsmedaljören.

    Kritiken mot dressyrsportens avarter har varit hård de senaste åren. Inte minst på sociala medier har det publicerats bilder på hård ridning och hästar som har tvingats att gå alltför djupt i rollkur.
    Hur ser du på problemet?
    – Fler och fler inser att man måste jobba med och inte emot hästen. Och det lönar sig på dressyrbanan när man kommer in med en glad och lösgjord häst som gillar sitt jobb. Hästarna ska vara lyckliga idrottsutövare.

    Hur ser du själv på träning och ridning?
    – Själv gillar jag definitivt inte hård ridning. Det går inte att tvinga eller sparka en häst upp i Grand Prix –  inte till en lägre nivå heller, för den delen. Hästar är djur. Vill de inte, så vill de inte. Därför får vi ofta svart på vitt på det vi gör.

    Ridsport
    Charlotte Dujardin och finalvinnaren Springbank II VH, som hon föll pladask för. Arkivbild: Roland Thunholm
    Ridsport
    Charlotte och hennes nya stjärna Mount St John Freestyle på VM. Foto: Roland Thunholm

    Så, hur lägger du upp ett träningspass?
    – Jag börjar med att rida ut fem till tio minuter i skritt och därefter tio minuters trav med hästen i låg form. Då håller jag händerna lågt eftersom hästen ska sträcka halsen nedåt-framåt för att på så sätt gymnastisera hela sin överlinje och börja använda bakdelen. Det är stretchning för hästen, precis på samma sätt som idrottsmän gör. Du ser aldrig en hundrameterslöpare sätta full fart direkt – han eller hon mjukar upp ordentligt först.
    – För en häst betyder det att den blir lösgjord. Mitt jobb som ryttare är att få den jämn i båda sidorna. Det är lite som att bygga ett hus. Det blir inte stabilt utan en ordentlig grund. När det känns bra och hästen känns mjuk rider jag in på ridbanan och börjar passet.

    – Sedan, när jag är klar med det jag har planerat att göra inne på ridbanan, länger jag tyglarna igen och låter åter hästen söka sig nedåt-framåt. Det är stretchning på nytt, nu för att tänja överlinjens muskler som har varit i arbete.

    Det ser så lätt ut när du rider. Vad är hemligheten?
    – I grunden kan jag bara säga att jag rider som jag rider. Men det är ingen hemlighet, jag måste jobba väldigt mycket med min ridning, precis som alla andra. Carl (Hester) lär mig massor hela tiden. Efter att jag hade tävlat med Valegro fick jag lägga om sättet jag använder mina händer. Valegro var ganska stark, Freestyle är betydligt känsligare. Jag måste ständigt jobba med sits och utveckla samverkan mellan hand och skänkel. Man ska inte bära hästen, bara hålla den.

    De flesta ser dig när du och hästen är i toppform på tävlingsbanan. Men hur ser din vardag ut?
    – Jag älskar att jobba med unga hästar, att få se dem och känna på dem från deras rygg. Jag behöver inte mer än fem minuter för att känna om hästen har potential för att bli en stjärna. Freestyle, min VM-häst, har jag haft sedan hon var fem år och jag har utbildat henne hela vägen. Det är en fantastiskt känsla att rida något som du har producerat själv, att ta upp en häst i klasserna och se hur den utvecklas hela tiden.

    – Grand Prix Special vid VM i Tryon var helt otrolig. Freestyle gav mig allt. Det var som att vinna guld. (Det blev brons, reds anm).

    För tredje året i rad drog du fulla hus på Flyinge. Vad tänker du om det?
    – Det är roligt att folk vill höra vad jag känner när jag rider. Det blir som en clinic. Folk är intresserade och det är bra för sporten.

    I detalj:

    Charlotte Dujardin

    Namn: Charlotte Dujardin.
    Ålder: 33 år.
    Född: I Enfield, Storbritannien.
    Bor: Newent, Gloustershire.
    Tränar för: Carl Hester.
    Meriter: Tre OS-guld, varav det blev nytt världsrekord när hon vann i Rio 2016 på 93,857 procent. Tre EM-guld, allt med Valegro.
    Aktuell: Var för tredje året i rad testryttare av 4-åringarna vid Breeders Trophy. Siktar på: Världscupen i vinter med finalen i Göteborg som mål. Kommer gärna till Top-10-finalen i Friends ”om jag blir inbjuden”. Hennes långsiktiga stora mål är OS i Tokyo 2020.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 20/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden