Blogg
25 december 2013 07:35

Checking out 2013

Vi närmar oss 2014. Jag hade tänkt ägna detta inlägg att utvärdera mitt 2013 och dela med mig av mina nya kunskaper och insikter.

Jag började ridmässigt mitt 2013 i rent kaos då jag ställt för höga krav på mig själv som ryttare, krav som inte varit förankrade med min verklighet och situation.  Men har sedan bara tagit ett andetag och jobbat vidare. När jag ser våren 2013 var målet att kunna rida en  LA:1 på över 60%.

När jag nu avslutar året har jag med Helicon debuterat högsta B-ponnyklass nationell i LA:P0 på 62% något jag knappt kunnat drömma om i våras. Becki har stor steg och att få en stabil hand har varit en utmaning för mig. Jag har nu fått en mer stabil hand som gör att jag klarar av att hänga med henne i steget och får därför henne på tygel och formen sitter där nu!  Vilket är multiframsteg.

Vad har jag gjort som är nyckeln tror jag? Jag tror att nyckeln har varit att hitta en balans och ett bra sätt att fokusera. Vi har sedan i somras jobbat på att bara fokusera på en sak i taget. Med Becki var det problem med att få en stabil form. Därav har vi bara fokuserat på att arbeta med formen. Och helt plötsligt faller många andra bitar på plats.

Jag tror att jag med kanske många andra behöver en sak att fokusera och tänka på. En sak att verkligen jobba med och se till att lösa innan man kastar sig in i nästa projekt.  Annars blir det för mycket, allt känns så svårt om man har en lista på 100 grejer som ska vara fixade på ett pass typ. Om man ska tänka på sitsen , formen, tempot, osv är det så mycket saker, att man successivt bygger upp en bild av att det är omöjligt. Sedan känns inte passet ok om man inte kan bocka av de 100 sakerna.

För mig har alltså nyckeln för 2013 varit att fokusera på en sak, och medvetet jobba med det andra också. Sen en annan grej jag också tar med mig in i 2014 är hur viktigt det faktiskt är att jobba med sig själv också!

Jag har ju som tidigare nämnt att jag har haft svårt med mina nerver på tävlingar. Och jag ska verkligen fortsätta jobba med yoga och andning. Det är ju jag som ryttare som påverkar hästen. Om jag är lugn tror jag stenhårt på att hästen blir lugn också. Ajja bajja, på riktigt. Man får och ska  INTE skylla sin okunskap och otillräcklighet på sin häst i allafall inte i dressyr då vi arbetar med exakthet, lydnad och kommunikation. Det är vi som ryttare som påverkar och väljer vilken väg vi ska ta… Antingen väljer vi den lätta eller svåra vägen… Jag vet vilken jag väljer! Bättre kvalité än kvantitet om man vill lära sig att rida!

Gott nytt år alla hästmänniskor ses i 2014. Nytt år och sjukt många nya möjligheter.! Tagga.

/Paula

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden