Veterinärt
27 april 2023 09:26
Ridsportplus

Checklista: Om stoet fölar för tidigt

Prematur födselSju viktiga fakta om prematur födsel. Anna Bohlin ger sina bästa tips.

Checklista: Om stoet fölar för tidigt
Ibland föds fölet före beräknat datum. Klinikveterinär Anna Bohlin berättar hur du ska agera. Foto: Pflügler Photo/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ibland föds fölet före beräknat datum. Klinikveterinär Anna Bohlin berättar hur du ska agera.

1. Därför händer det

Anledningarna till att ett sto fölar för tidigt kan vara flera, till exempel allvarlig sjukdom hos stoet som ger stark stress, framför allt kraftiga inflammationer.

Folprofilbild-anna-bohlin
Anna Bohlin. Foto: Evidensia

2. Prematur före dag 320

Normalt räknas en dräktighet till 340 dygn och de föl som föds före dag 320, alltså två till tre veckor före utsatt tid, räknas som prematura. Ston har dock stort intervall för sin dräktighet, det finns de som föder normala föl vid 315 dygns dräktighet och de som går 365 dagar med samma resultat.

Ett prematurföl är mindre än förväntat och tunt, med uppenbart lite underhudsfett och tydligt skelett. Pälsen är kort och tunn, benen svaga och veka. En bullig panna är mycket typisk. Har fölet dessutom har hängande öron och mörkröd tunga handlar det troligen om en omogen individ.

3. Tänk på 1–2–3-regeln

Vissa av de prematura fölen saknar sugreflex. Det varierar beroende på när fölet är fött i relation till stoets normala dräktighetstid.

Övervaka sto och föl utan att störa och tänk på 1-2-3-regeln. Den säger att fölet bör:

  • Stå upp efter en timma,
  • Dia efter två timmar,
  • Börjat släppa ut tarmbecket efter tre timmar.

4. Veterinärkoll

Om det tidigt födda fölet har gott gry och sugreflex och inte bara hänger slappt, kan man börja med att ringa efter sin veterinär som gör en första kontroll med foalcheck – en snabbtest för att mäta fölets IgG-halt (vita blodkroppar) – och eventuellt ger plasma.

5. Spruta inte in mjölk

Observera att man inte ska spruta in råmjölk i fölets mun om det inte har sugreflex nog att suga på en nappflaska. Föl har ingen hostreflex och det är stor risk att mjölken hamnar direkt i lungorna om man sprutar in den. Intentionen är god men kan innebära livsfara för fölet.

6. Bedömning på klinik

Vissa föl kan behöva något eller några dygn på djursjukhus med glukosdropp och hjälp att ställa sig upp varje timme för att dia.

Andra behöver betydligt mer hjälp genom sondmatning, syrgas, dropp och hjälp att vända sig varje timme. På omogna föl kan andning, njurar, immunförsvar och det neurologiska systemet vara underutvecklat.

På klinik görs en första bedömning av vilka organsystem som är drabbade och ganska tidigt görs en röntgen för att se om skelettet är omoget i has och karpus. Om det mest består av brosk är det i regel inte lönt att sätta in alla åtgärder för just det fölet.

7. Kolla försäkringsskyddet

De första dygnen för föl på djursjukhus innebär oftast intensivvård och det är kostsamt. Det finns prisvärda foster- och fölförsäkringar, men det gäller att ha tecknat dem i tid.

Tänk på att även kontrollera stoet noga efter fölningen, särskilt om efterbörden är missfärgad på grund av infektion. Då kan hon också behöva behandlas. Stoet är mycket viktigt för fölet, som behöver få bra di från henne. Det blir extra jobbigt för ett sjukt föl om det även blir moderlöst och ska vänja sig vid en amma.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden