Krönika
15 februari 14:53

Christel Behrmann: ”Ledarskapsmodellen som många sneglar på”

KrönikaRidsports krönikör Christel Behrmann förvånas över att Henrik Ankarcrona inte fick priset till Årets ledare vid Idrottsgalan. Obegripligt, menar hon, och pekar på den fingertoppskänsla som gjort att Ankarcrona lyckats svetsa ihop ett lag av individuella idrottare.

Christel Behrmann: ”Ledarskapsmodellen som många sneglar på”
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Att Henrik von Eckermann inte skulle få priset som årets manlige idrottare på Idrottsgalan var ganska givet. För även om han var världsetta hela 2023 och dessutom under året lade en EM-lagguldmedalj och ett världscupfinalguld på prishyllan, så var det inte svårt att förstå att Armand Duplantis två världsrekord och utnämnande till världens näst bäste idrottare av juryn sågs som större.

Då hade jag betydligt högre förväntningar på att Henrik Ankarcrona skulle få ledarpriset. I stället gick det (liksom Jerringpriset) till en som arbetar med snö under fötterna, skidskyttets Johannes Lukas. Obegripligt. 

Gamla meriter ska egentligen inte gälla men i motiveringen framkommer att Lukas ju varit nominerad flera gånger tidigare. Det har Ankarcrona också. Han har OS-, VM och nu EM-guld med sina lag. Under hans ledning har Sverige vuxit till en hoppnation som får konkurrenterna att darra.

Liksom Lukas jobbar Ankarcrona med ett gäng idrottare som egentligen är individuella tävlare. Att coacha ett gäng lagspelare, som  i fotboll eller handboll, är en sak, att matcha ihop en samling individualister som tävlar om stora pengar och få dem att verka som ett lag, det kräver fingertoppskänsla. Det har Henrik Ankarcrona.

Jag minns en gång för många, många år sedan. Tessie Sjöstedt var Svenska Ridsportförbundets presschef och satt ofta med vid styrelsemötena. I styrelsen fanns en ungdomsrepresentant, vid namn Henrik Ankarcrona. ”Henrik är en kommande ledare”, siade Tessie efter några möten.

Hon fick rätt. För även om Henrik Ankarcrona inte fick Idrottsgalans ledarpris den här gången (heller), så vet alla vi inom hoppsporten vilka kvaliteter han besitter. Det vet för övrigt även utländska ledare. Det är många som sneglar på honom och försöker ta efter hans modell.

Årets stora uppgift är så klart att coacha ryttarna mot OS. På känt manér lyssnar Ankarcrona på var och en och det innebär bland annat att Malin Baryard Johnsson som vanligt mjukstartar i Spanien med sin viljestarka H&M Indiana. Rolf-Göran Bengtsson låter Zuccero gradvis skaffa sig rutin på de stora banorna. 

Därmed är inte Malin men Rolf-Göran med i det lag som är anmält till premiären av League of Nations, den nya nationshoppningsserien, i Abu Dhabi den 11 februari. Ankarcrona matchar bästa möjliga lag: Henrik von Eckermann (som redan tävlar där nere i arabländerna), Peder Fredricson och Wilma Hellström

Det är tidigt på året men Ankarcrona kan nog få ett och annat svar. Och gärna en skön seger i denna viktiga liga.

Försvarat OS-guld är årets mål. Då kanske det också skulle räcka till  att få ledarpriset.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden