Avelsnyheter
26 oktober 2017 06:30

Christoph Hess: ”Era hästar är redan i världsklass”

DressyravelI samband med clinicen i Åstorp under tisdagen hölls även ett avelsseminarium med fokus på uppfödning av framtidens dressyrhästar. Christoph Hess, som bland annat varit en av huvuddomarna vid tyska Bundeschampionatet delade med sig av sin syn, tillsammans med svenska kollegorna Bo Jenå och Jan-Ove Olsson.

Christoph Hess: ”Era hästar är redan i världsklass”
Christoph Hess menar att svenska hästar håller världsklass - det är utbildningen som måste bli bättre. Foto: Kajsa Ekedahl

En av de centrala frågorna var hur uppfödarna i Sverige ska få fram bättre dressyrhästar. Därför blev det nästan ett antiklimax när Christoph Hess förklarade – era hästar är redan i världsklass. Ni gör vad ni kan, det är utbildningen av dem som måste bli bättre. Jan-Ove Olsson håller med där, han tycker att kvaliteten är bra. Däremot varnar han för att kvantiteten är för liten. Det föds idag under 1000 dressyrstammade föl varje år, och det räcker inte för att täcka efterfrågan. Uppfödarna på plats bekräftar bilden och säger att det är lätt att sälja välstammade dressyrhästar idag.

En annan stor diskussionspunkt var om hästarna med stora gångarter, som gör bra ifrån sig på unghästchampionaten, är framtida GP-hästar. Christoph Hess säger något förenklat att om du vill sälja som föl, välj ett bra sto och en populär hingst. Om du vill sälja som unghäst, avla på stora gångarter. Om du vill sälja som äldre tävlingshäst, avla på arbetsvilja.

Johan Ifversen ställer frågan om unghästbedömningarna verkligen är rätt, när det anses att det är hästarna som får åttor på gångarterna är de som generellt har den mest utvecklingsbara gången. Borde inte då bedömningen göras om så det är de som får de högsta betygen?

Christoph Hess svarar att hur det än är så måste domarna döma det som de ser där och då. De vet inget om framtiden, det är ju inte säkert att den där hästen med 10 på gången inte kommer kunna samla sig. Dessutom betonar han att ”framtiden” är ett vagt begrepp. Ska de titta på om de tror att hästen är bra om ett år, om tre år eller om tio år?

Christoph betonar hela tiden hästens ridbarhet och vilja att bli tränad som viktiga egenskaper för dressyrhästen, viktigare än storleken på gången. En duktig ryttare kan utveckla gången, temperamentet är svårare. Under clinicen som föregick seminariet betonade han flera gånger ”den här hästen har ögon som jag gillar, den är vänlig och öppen för arbete”

Uppfödarna Aja Blomberg Andersson och Monica Björkdahl är nöjda med dagen och tycker att de fått en hel del att fundera på.
— Våra svenska hästar är av internationell klass, det är klart, säger Aja. Det var verkligen roligt att se hur mycket de duktiga ryttarna kunde få fram ur hästarna med små medel. Vi måste arbeta mer med att få unghästarna väl utbildade och att matcha häst och ryttare.

Monica håller med.
— Att få hästarna inridna går bra, men det är svårare att hitta ryttare som kan vidareutbilda dem på ett bra sätt. Vi vill ju även få våra ston meriterade. Det blir även tydligare och tydligare för mig att mitt avelsmål är GP-hästar, inte hästar för unghästklasserna.

Båda uppfödarna hoppas på ett fortsatt samarbete med Christoph Hess och starkare band mellan avel och sport.

Om deltagarna:

Christoph Hess i Åstorp 2017-10-24
Christoph Hess Foto: Kajsa Ekedahl

Christoph Hess – Välkänd internationell dressyrdomare, expertkommentator med ett tungt avels- och unghästintresse. Hess har under flera år varit en av huvuddomarna vid tyska Bundeschampionatet och har varit utbildningschef på det Tyska Ridsportförbundet i Warendorf. Hess filosofi är kopplad till ”the happy athlete”, en häst som vill jobba, vill lära sig och utvecklas framåt.

Christoph Hess i Åstorp 2017-10-24
Bo Jenå Foto: Kajsa Ekedahl

Bo Jenå – Internationell dressyrdomare, avelsvärderingsnämndens sportrepresentant i dressyr, A-tränare i dressyr med över 40 års erfarenhet utbildning av elever och hästar till svår klass. Därtill  dressyrens förbundskapten med en purfärsk EM-medalj och seger i Nations Cup i bagaget. Bo har en gedigen kunskap om den svenska aveln ur ett internationellt perspektiv och brinner för att se svenska ryttare på svenskfödda hästar och har även själv tävlat Grand Prix dressyr.

Christoph Hess i Åstorp 2017-10-24
Jan-Ove Olsson Foto: Kajsa Ekedahl

Jan-Ove Olsson – Flitigt anlitad dressyrtränare i både Sverige och USA, dressyrdomare Intermediaire och SWB-domare i exteriör och gångarter. Jan-Ove är även svensk lagledare vid unghäst VM i dressyr, en av Svenska Ridsportförbundets yrkesprovsexaminatorer och avelsrådgivare på uppdrag av SWB. Han brinner för svensk dressyr och besitter stora kunskaper kring både svensk och internationell gångartsavel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden