Hoppning
31 augusti 2023 21:14
Ridsportplus

Ciccis groom: ”Hon är lite som Pippi Långstrump”

EM i MilanoMadde Isaksson var åtta år hos Douglas Lindelöw innan hon efter ett mellansteg landade hos Wilma Hellström som tävlingsgroom. I Milano är det bara fokus på Cicci BJN, ett skimmelsto av ett mycket speciellt virke. Se vad Madelen säger om sin enögda skyddsling, jobbet som groom och chefens bakmani här.

Ciccis groom: ”Hon är lite som Pippi Långstrump”
Cicci BJN med sin ryttare Wilma Hellström och groomen Madelen Isaksson. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bakom varje framgångsrik ryttare står det en skicklig tävlingsgroom – i Wilma Hellströms fall är det Madelen Isaksson som kom till stallet i samband med årets upplaga av Gothenburg Horse Show. Sedan dess har duon kuskat runt på allehanda stortävlingar, inte minst hela vägen till världscupfinalen i Omaha. Tillsammans med finska hemmagroomen Lisa Parkko, ”min klippa” som Wilma har kallat henne, har de snabbt blivit en stark trio, just nu med sex hästar i stallet.

    – Jag och Wilma har ganska liknade syn på hur hästen ska tas om hand. Det är inte så att hon säger hur jag ska göra, utan jag gör på det bästa sättet jag vet. Så säger hon till om det är något speciellt. Jag känner att jag har väldigt fria tyglar att göra på mitt sätt, säger Madelen.

    Medan Lisa Parkko tidigare jobbade hos Maikel van der Vleuten, har Madelen med sig gedigen erfarenhet efter åtta år hos Douglas Lindelöw. Hon lämnade Fulltofta och Lindelöws våren 2021 och började då jobba för norska Ingrid Gjelsten, som hade sin bas hos Angelica Augustsson Zanotelli och Marlon Zanotelli

    När Gjelsten annonserade att hon skulle flytta till Schweiz, och Madelen ville stanna kvar i området där hon har många vänner, föll det sig naturligt att nappa när hon fick ett erbjudande av Wilma.
    – Angelica och Wilma är väldigt bra vänner och det passade perfekt med vad jag ville – och vad Wilma behövde, berättar Madelen.

    Häst med stor integritet

    När hon lämnade Douglas Lindelöw sörjde hon speciellt att lämna Cheldon, en mycket känslig själ som hon kom nära. Hos Wilma har hon träffat en häst av ett helt annat virke i enögda Cicci BJN
    – Hon är väldigt trygg i sig själv och trivs också fint med att vara för sig själv. Hon har väldigt stor integritet, men kommer det fram godis så lägger hon all integritet åt sidan. Om hon kunde skulle hon sitta plats, skaka tass och göra ligg, berättar Madelen.

    Hon behöver inga andra hästar eller någon människa som håller henne i handen. Samtidigt är hon väldigt snäll och okomplicerad för att bara ha ett öga.

    – Hon behöver inga andra hästar eller någon människa som håller henne i handen. Samtidigt är hon väldigt snäll och okomplicerad för att bara ha ett öga. Innan jag lärde känna henne tänkte jag att hon kanske skulle ha lite nerv, och känna sig trygg och osäker med mig. Men hon är stensäker på var hon går, och litar på att det man ska göra inte är farligt, fortsätter Madelen.

    Madelen Isaksson
    Madelen Isaksson har även jobbat ett år hos Daniel Zetterman, innan han flyttade till USA. Foto: Kim C Lundin

    – Jag hade inte jobbat så länge hos Wilma när jag skulle lasta henne på flyget till Omaha tillsammans med King Edward. Hon såg de andra hästarna gå in och klev bara rakt på, trots att hon bara såg femtio procent av det som hände. Det är lite Pippi Långstrump över henne: ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!”

    – Om hon blir rädd för någonting går hon fram och tittar, hon drar inte som många andra hästar gör när de ser något skumt, berättar Madelen vidare.

    Gör det som passar individen

    Vissa hänsyn får man dock ta till högerögat som inte finns.
    – Man får ställa om lite grann i hur man hanterar henne. I vanliga fall spelar det ingen roll vilken sida du går in på när du ska borsta en häst. Men börjar du borsta på sidan som hon inte ser på, då kan hon börja snurra runt för att se vad du gör, säger Madelen.

    – Likadant är det om hon känner en fluga på högersidan, då får du se upp när hon slänger huvudet efter den och inte ser var jag är någonstans.

    Precis som ryttarna inte rider olika hästar på samma sätt, tar vi inte hand om dem på samma sätt. Man gör det som passar individen bäst.

    Madelen tycker det är svårt att sätta fingrarna på vad hon egentligen har för system när hon jobbar med hästarna.
    – Jag är ganska okomplicerad – jag känner av lite vad hästarna är på för humör och lägger upp jobbet efter det. Jag försöker ha samma rutiner borta som vi har hemma, och se till så att de kommer ut mycket. Sedan är hästar olika, vissa vill vara i fred och andra är sociala. Precis som ryttarna inte rider olika hästar på samma sätt, tar vi inte hand om dem på samma sätt. Man gör det som passar individen bäst.

    Ciccibjnwilmahellstromkcl8
    ”Om det går dåligt för henne så går det dåligt för mig”, säger Madelen Isaksson om ”sin ryttare” Wilma Hellström.

    Vad kännetecknar en bra groom?
    – De allra bästa man möter nöjer sig aldrig, utan de letar alltid nya vägar och saker man kan testa. Du är aldrig färdig i din roll och du behöver vara ödmjuk inför det. Visst finns det praktiska tips som att torka näsan på hästen med våtservetter, och att det inte finns något bättre än att rykta hästen. Men i slutändan handlar det om att vara vaken, inte vara arbetsskygg och ha en genuin känsla för hästarna.

    ”Mycket bullar och kakor”

    Vid sidan av bandet till hästarna, utvecklas man som groom också en speciell relation med ”sin ryttare”.
    – Vi är ju ett tajt team, även om vi inte har jobbat ihop så länge. Än kan jag inte se exakt vad det är för dag och vad hon känner, men hon är väldigt enkel. Hon är en bra chef som inte kommer in och gör alla andras dag till en dålig dag, bara för att hon själv har en dålig dag.

    Hon är en bra chef som inte kommer in och gör alla andras dag till en dålig dag, bara för att hon själv har en dålig dag.

    – Hon är väldigt snäll och vi jobbar alla mot samma mål. Om det går dåligt för henne så går det dåligt för mig. Dessutom är vi ganska lika som personer. Bägge tycker det är tråkigt när det går dåligt, sedan får man bara bita ihop – jobbet ska göras nästa dag igen.

    Enda ”nackdelen” med Wilma som chef är det ständiga flödet av bakverk i stallet – Wilma är i det närmaste manisk med sin bakning när hon inte rider.
    – Det blir mycket bullar och kakor, och mycket ”testa detta, jag provade att baka något nytt”. Senast var det någon kladdkakegrej med Dajm i. Jag tror att det är någon slags terapi för henne, säger Madelen med ett skratt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden