Clinic– Varje dag tränar jag min lodräta sits, berättade hoppstjärnan Angelica Augustsson Zanotelli på måndagskvällens clinic i Kungsbacka. Tillsammans med förra svenska lagkaptenen Sylve Söderstrand inledde hon JumpClub on Tour, som i dagarna rullar vidare.
Clinic: Angelica och Sylve kickade igång mini-turnén

Premiären för Jum Club on Tour flyttades från kvarkadrabbade Billdals Ridklubb till Kungsbacka Ridklubb. Det blev nästan hemmaplan för Angelica, ridskoleeleven som fick rida de svåraste ponnyerna och vann SM och red ponny-EM innan hon tog klivet ut i stora världen. Att hon senare kom tillbaka som hyllad världscupkval-vinnare i Göteborg är ett annat kapitel i denna framgångssaga ur verkliga livet.
– Så roligt att komma hem på besök, tyckte Angelica, som numera driver en verksamhet i Belgien tillsammans med maken Marlon Madolo Zanotelli.
– Våra unghästar har hunnit bli åtta år nu och några hoppar på GP-höjd. Det känns bra att vara tillbaka på den nivån.


Angelica inledde sin uppsuttna del av clinicen på San Diego T, en 6-åring som hoppat 1,20 medan tränarkollegan Sylve kommenterade och analyserade ritten från marken. Att sitta upp på en okänd häst inför publik är inget konstigt för en ryttare av Angelicas kaliber.
– Jag klappar honom emellanåt men jag märker att han är lyhörd och har en bra galopp som går att påverka.
Lättsam dialog
Sylve ställde frågor till Angelica så att det blev en lättsam dialog två kollegor emellan.
– Gasa och bromsa kan alla ryttare men skänkelns inverkan och kontakten med hästens mun finns det olika uppfattningar om. Vad anser du?
– Hästen ska tycka om handen. Jag strävar efter en osynlig hand, min inverkan sker inuti handen. Jag tror på ett samband mellan hand och skänkel. Tvärtemot många andra ryttare använder jag benen mer på en het häst, som behöver lugna ner sig, än på en lat häst. Risken finns att den lata hästen slutar lyssna om jag skänklar den ofta och mycket.
Viktig sitsträning
Angelica passade samtidigt på att påpeka hur viktig sitsträningen är.
– Jag tränar min sits varje dag. Det ska vara en rak linje från axel, höft och häl. Se till att armen är avslappnad. För att hålla hästen i balans, rör dig så lite som möjligt.


Inte ens för Angelica gick hoppningen helt på räls. San Diego stannade framför hinder vid två tillfällen.
– Första gången var det mitt fel och andra gången var det hans. När det är hästens fel, måste jag tala om det för honom.
– Det är med unghästar som med unga hundar, man måste vara bestämd och rida på lite starkare vid nästa försök, inflikade Sylve.
Sluta i tid
– Sånt händer hemma också, att hästar vägrar, Det betyder inte att det är en sämre häst, bara att den har en lång väg för att lära sig. Det får man räkna med, förklarade Annica.
– Och vad vill du göra nu, undrade Sylve, när Angelica hoppat än en gång och utan fel.
– Jag vill nog sluta här. Jag märker att hästen börjar bli lite trött och då måste man acceptera det.
Efter paus satt Angelica upp på en annan av Stall Måsels hästar, 7-åriga Cavani.
– En känslig häst som jag lyssnar av försiktigt med små hjälper.

Cajsa Soberon från hemmaklubben red 7-åriga stoet Ahnlay, som mamma Ulrika Bidegård äger. Ahnlay är en känslig dam som man måste skynda långsamt med. Hon hoppar 1,20, berättade Cajsa.
– Och vem tränar du för i vanliga fall, frågade Sylve och fick ett väntat svar.
– Mamma.


Den tredje ryttaren var Thea Gånehed som beskrev sin matfriska 11-åriga ponny som ärlig och hjälpsam mot sin ryttare. Snart blir det debut på medelsvår nivå.
De två sistnämnda hästarna behövde dämpa tempot något, enligt Sylve.
– Jämför med en mörkrädd person, som du leder med ett fast grepp i handen. De här hästarna behöver lite starkare skänkel och hand.
Träna korta vägar över låga hinder och börja träningen redan med den unga hästen. Sitt still framför hindret så att hästen kan koncentrera sig på språnget, löd Sylves råd.
Fri eftergift över hindret? Här finns också olika meningar.
– Krama tygeln mjukt med stängd hand, armen avslappad och hästen tar den eftergift den behöver, ansåg Angelica.
Fler gäster på kommande clinics
Tyvärr fungerade inte ljudanläggningen hundraprocentigt. Det fanns cirka 90 personer i publiken, men det kunde ha varit fler. Dubbelt så många biljetter är sålda till tisdagens clinic på Equality Arena i Hammarö och i Enköping på onsdag.
– Vi trodde det skulle komma fler i Kungsbacka. Här finns ju många hoppryttare. Kanske påsklovet påverkar. Före kvällens clinic här hade vi en utbildning för 30 ridinstruktörer, som i sin tur kan dela med sig av kunskaper till sina elever, sammanfattade Sylve premiären för Jump on Tour.
Röster
från publken
Desiré Tillerås
Varberg
, tävlar 1,35:
– Jag har alltid tyckt bra om Angelica. Det är kul att höra hennes träningsfilosofi, och hur hon har det i Belgien. Det är spännande att höra hur Angelica tänker när hon sätter sig på en ny häst.
Linn Christiansen med chihuahuan Bobba
, Sätila,
rider 1,10:
– Jag rider för Kungsbacka Ridklubb, men jag vet inte så mycket om Angelica Augustsson så det var kul att se henne live. Skönt att höra att även Angelica måste jobba med sitsen.
Lollo Lind-Paris
, Kungsbacka, ridlärare på Kungsbacka ridklubb:
– Jag tränade för Sylve i förmiddags, och hjälper till med arrangemanget nu.
Man lär sig mycket och får mycket inspiration till övningar man kan föra vidare till sina egna elever.
deltog i clinicen
Ekipage som
•Angelica Augustsson Zanotelli red San Diego T SWB (Cabachon-Landor S), 6 år, uppf Mikael Andersson, äg Måsel AB samt Cavani SWB, 7-årig valack (Cohiba-Espri) uppf Barbro och Dag Andersson, äg Stalll Måsel AB.
•Cajsa Soberon, YR-ryttare som red Ahnlay SWB, 7-årigt sto (Saint Amour-Cortez) uppf Pia Sternberg äg Ulrika Bidegard.
•Thea Ganehed, 13 år, red Dawn Godess, 12 årigt ponnysto, okänd härstamning, äg Fredrik Ganehed


Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på