Clinicreferat del 2Piruetter, arbetspiruetter och passage på stället är något av vad den andra delen av Equestrian Academys clinic med Carl Hester bjuder på. Samt en uppmaning att rida mer galopp. ”Jag och Charlotte Dujardin galopperar 80 procent av träningen”, berättar OS-ryttaren.
Clinic med Carl Hester: ”Galoppera på stället”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Två sjuåriga hästar kommer in i manegen på Carl Hesters clinic i Täby. Diploid (SWB val f-16 e Hesselhöj Donkey Boy-Topaasch, uppf Lena Nyström äg Stockholm Ridsport AB) som vann 7-årschempionatet med Vendela Eriksdotter Rubin är en av dem. Medan många av hästarna på clinicen reagerar starkt på publiken och applåderna går Diploid bara lugnt runt medan publiken strömmar tillbaka efter lunchpausen.

I ridhuset finns även Jennifer Svensson på 7-åriga Stradivariuz (SWB val f -16 e Sibelius 1315 -De Niro 6, uppf Philippa Magnusson äg Jennifer Svensson).
Med sjuåringarna vill Carl Hester öva piruetter, men större sådana med tanke på hästarnas unga ålder.
Övningen han ger sina elever är att rida sluta från hörnet, öppna på medellinjen och sedan en halv piruett.
– Hästen måste vara helt fri i innertygeln, och hästens bakben ska vara under sadeln, instruerar Carl Hester.


Stradivariuz ska ta mindre galoppsprång. Han har mycket styrka men den styrkan gör också att hästen landar i framvikt, enligt Hester.
– Guida honom med benen men kläm inte.
För att kunna göra piruett måste man kunna galoppera på stället, menar Carl Hester. Jennifer Svensson får öva på att rida på stället och när hästen väntar på sin ryttare får hon rida framåt.
Vendela Eriksdotter Rubin får i uppgift att göra sluta.
– Lyft ytterhanden i slutan, instruerar Carl Hester.


Krama en svamp
Han pratar gärna om kontakten och tyglarna.
– Vi inser inte hur mycket vi håller i tyglarna. En kusk berättade för mig att det ska kännas som att krama en svamp, vi ska inte dra, det ska kännas löst.
Även sätet kommer upp på tal.
– Sitt upp när ni samlar och luta överkroppen något framåt när du ökar.
Ett annan återkommande tips är att analysera hästen och försöka ändra den om det behövs.
– Korta hästar behöver bli längre, långa hästar kortare.
Att ta hjälp är ett annat råd.
– Det kanske känns bra när man rider runt därhemma men hästen är förböjd eller går bakom lod. Försök få din känsla matchad från någon på marken.
Till sist får ryttarna höra lovord.
– De här hästarna har Grand Prix i sig, till stor del tack vare deras arbetsmoral.

Sluta på volt
Nästa ekipage på banan är Angelica Byström på Brissago (val f -13 e Bon Bravour-His Highness, uppf Jan-Dirk Giesselmann äg Angelica Byström). Ryttaren får öva på piruetter.
– Gör sluta på en volt och växla mellan galopp och skritt, utan spänning. Tygeln ska vara helt lös på insidan, instruerar Carl Hester, som också berättar att den här övningen är bra för hästar som spänner sig i piruetter.
Sedan får ekipaget vända över ridbanan för att göra piruett vid medellinjen.
– Bakbenen ska vara under hästen, inte hoppa åt sidan. Om du ska få en nia eller tia på piruetten måste hästen galoppera på stället.



Väggen korrigerar
När det är dags för galoppombyten är Brissago lite ojämn. Angelica Byström får rådet att använda väggen för att träna på bytena.
– Då får hästen reda ut det själv. Korrigera inte, använd väggen.
En kommentar är att många ryttare svajar för mycket med överkroppen i byten.
– Sitt stilla och flytta bara dina ben. En övning som får en att sitta stilla är att göra galoppombyten med ögonen stängda.
En övning som Carl Hester rekommenderar är att rida skänkelvikning i galopp.
– Det är bra att öva zick-zack med skänkelvikning.
Att använda markörer eller bokstäver att hålla ordning på hjälper till med att få hästen parallell.
– Ett vanligt problem är att hästen inte är parallell åt vänster, och att det är för mycket häst till höger.
Till sist får Angelica Byström rådet att tänka sluta i hörnorna för att få till böjen som saknas.


Galopp viktigast
Karin Persson på Giuliano B (f -11 e Bon Bravour-Elcaro,uppf V.J.M. van Beek, äg Karin Persson) är nästa ryttare på Hesters lista.
Han passar på att prata om gångarter.
– Galopp och skritt är viktigast när jag väljer häst. I ett Grand Prix-program är det mycket galopp, och det med koefficient två. Jag och Charlotte rider kanske till 80 procent i galopp när vi tränar.
– En dålig trav går att förbättra. Ju mer du galopperar, desto bättre blir traven. Nip Tuck hade inga bakben men piaff och passage förbättrade hans trav.

Karin Persson får i uppgift att rida passage.
– Kom i trav och gå över i passage. Tänk framåt, dra honom inte tillbaka. Var mjuk i handen.
Eftersom Giuliano använder sin vänstra sida bättre än den högra får ryttaren byta spöhand till höger.
– Behåll rytmen. Om du inte behåller rytmen visar det för domaren att hästen inte är självbärig.
När ekipaget gör fina övergångar mellan passage och galopp klappar publiken entusiastiskt.
– Om ni ska fortsätta klappa åt sådana här enkla saker ska jag ansöka om att få bli svensk, säger Carl Hester och får ett skratt från publiken.

”Glöm dressyr”
Händer är ständigt på tal under clinicen.
– Glöm dressyr, inga händer! Bort med benen och handen framåt.
Även Caroline Darcourt som rider Lord Django (val f -10 e Stalypso-Londonderry, uppf Hermann Heeren äg Lövsta stuteri AB), sista ryttaren för dagen, får kommentarer om händerna.
– Let go, let go, let go. Om du fick ett pund för varje gång du släpper på tyglarna, skulle det hjälpa, frågar Carl Hester sin elev.
Lord Djangos passage är stor. För att få den mindre är övningen passage ner till passage på stället och sedan fram i passage igen – men det får inte bli piaff.
– Han måste bli kortare i passagen. Ju kortare han blir, desto bättre procent får ni.
Ett tips är att träna även annat än själva dressyren.
– Vi travar och galopperar upp för backar för att få mer kraft i hästarna. Och att rida piaff eller passage på ett fält gör kvaliteten hundra gånger bättre, säger Carl Hester.



Stretcha på bridongen
En övning som alla – ryttaren, Lord Django och publiken – verkar gilla innehåller en kombination av piruett och byte. Ekipaget kommer i vänster galopp och i kortsidans första hörn gör de en del av en piruett. Sedan ska det vara tre språng galopp, därefter ett byte, och en sväng till höger. Därefter rullar övningen på.
Caroline Darcourt får höra att överlivet ibland hamnar bakom lodlinjen.
– Tänk att någon lyfter dig i håret så att du stretchas uppåt, tipsar instruktören.
Ett annat tips är att verkligen visa upp hästarna på kortsidorna. Ryttaren får räkna och hon rider en kortsida på tio språng.
– Rid nu på åtta språng, instruerar Carl Hester.
Och visst blir galoppen bättre.
– Det där visar mer uttryck.
I slutet av lektionen stretchar Lord Django fint.
– Men man måste lära hästar att stretcha, både unghästar och Grand Prix-hästar. Och glöm inte att bara rida på bridongen när du stretchar om du rider på kandar, hästen kan inte sänka huvudet om du tar i stången.



Här hittar du den första delen av referatet
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på