Clinic
30 januari 18:54
Ridsportplus

Clinic med Jens Fredricson drog fulla ridhus i norr

InspirationRidhusen i Örnsköldsvik och Gävle var fyllda till sista läktarplats när Jens Fredricson kom på visit den gångna helgen. De båda clinicarna blev mycket uppskattade och publiken, ryttarna och hästarna drillades i såväl grundridning som hur spöet allra bäst kan användas– det sista kanske inte som man tror.

Clinic med Jens Fredricson drog fulla ridhus i norr
Publikmagneten Jens Fredricson drog fulla hus i både Örnsköldsvik och Gävle där han den gångna helgen höll två uppskattade clinics. Foto: Pernilla Näslund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När VM-guldmedaljören Jens Fredricson höll clinic på Örnsköldsviksortens Ryttarklubb och på Gävle Ryttarsällskap fylldes läktarplatserna på båda anläggningarna till sista plats.

    Till Ö-vik, där Ridsports utsända Pernilla Näslund befann sig, kom hästintresserade från Östersund, Umeå, Sundsvall för att ta del av mästerskapsryttarens kunskaper.

    – De 300 platserna tog slut fort, säger Maggan Eriksson-Bech, som är Örnsköldsviksortens Ryttarklubbs föreningsutvecklare och tränare och den som ligger bakom Jens Fredricsons besök.

    Grunderna i fokus

    Jens Fredricson är A-tränare, en av Sveriges främsta unghästutbildare och landslagsryttare. Han jobbar med ett tydligt system för unghästutbildning med syfte att ta fram framstående sporthästar och skolhästar av god kvalitet. Det sker genom att jobba med… grunderna.
    – Unghästen är ett resultat av hur man utbildat den. Om det blir fel, om hästen gör fel, då måste man gå till sig själv och fundera vad man gjorde för fel, inleder Jens Fredricson.

    Fakta

    Kärt återseende inledde

    Innan clinicen, under presentationen av Jens Fredricsson, så frågade speakern Maggan Eriksson-Bech om han hade varit i Örnsköldsvik tidigare. Han sa att han inte hade varit det, men att en av hans absolut bästa hästskötare någonsin kom ifrån Örnsköldsvik, Camilla Mattsson.
    När Camilla och hennes dotter dök upp så blev det ett varmt återseende och Jens sa:
    – Jag blir nästan tårögd.
    Camilla fick bland annat följa med på äventyr i USA och Kanada med hästen Rastell. Han såldes senare till USA men var inte riktigt sig själv där, slutade att äta.
    Då ringde nya ägaren till Jens och bad honom skicka över Rastells hästskötare. Sagt och gjort, Camilla Mattsson åkte över till sin skyddsling och blev kvar i ett år. 
    Om Rastell började äta igen? Absolut!

    Expandera

    Jens Fredricsons framgångsrika filosofi är att enda sättet att utvecklas som ryttare är att förbättra grunderna.  Och det var just med grunderna som ryttarna fick jobba med under clinicen. De ekipage som deltog var Hanna Olofsson/Boston Hästak, Ebba Näslund/Spike Ek, Wendela Molander/Campari PS Z, Elin Olsson Axelsson/Moos och Ella Palmqvist/Convertir.

    Jens F_22 Ridsport
    Hoppning var inte den största delen av dagen utan snarare om att jobba med grunderna för att kunna hoppa rätt. Foto: Pernilla Näslund
    Jens F_5 Ridsport
    I Ö-vik undervisade Jens Fredricson två grupper ryttare, en med unghästar och en med yngre ryttare. Foto: Pernilla Näslund

    Passionerad Jens

    Världsmästarens stil att undervisa är inte på något vis auktoritär, det behövs inte, istället får hans tips och instruktioner visa resultatet på hästarna direkt. Jens Fredricson vet vad han pratar om och att han har en passion för hästar är tydligt.

    Det ska vara fint att rida bra, det ska finnas glädje i ridningen. Grunderna i ridningen ska vara kul.

    Jens Fredricson

    Instruktionerna varvas gärna med roliga liknelser och skratt. Lektionerna handlar mer om att jobba med sits och rätt inverkan än att nöta på olika övningar. För Jens Fredricson sitter nyckeln till en framgångsrik ryttare i sitsen, och att grundridningen måste fungera.

    Jens F_2 Ridsport
    -Största modet man behöver som unghästryttare än tålamodet, sade Jens Fredricson. Foto: Pernilla Näslund

    Spöförevisning

    Vid ett tillfälle under en lektion sa han:
    – Nu ska jag visa hur man bäst använder ett spö.

    Därefter placerade han spöet som en brygga mellan händerna på en ryttare för att vinkla händerna rätt, inte för att använda som piska eller driva hästen framåt.

    Använd rösten mer

    Under clinicen fanns flera genomgående röda trådar, en var att använda rösten mer, att smacka. Jens visade tydligt vilken stor hjälp man har av just smackningar istället för att överanvända skänkeln.
    – Om din häst är trög, fråga dig själv varför den är trög. Det handlar inte om att välja större sporrar.

    Fakta

    Meriterad magister

    Meriter i banhoppning:

    Världsmästerskap – Guld – Herning 2022 (lag)

    Europamästerskap – Guld – Milano 2023 – lag, brons – Herning 2013 (lag).

    Svenska mästerskap – flertalet guld-, silver- och bronsmedaljer genom åren, såväl inomhus som utomhus.

    Expandera

    Ett annat ledord som återkom var ”framåt!”. Vilket givetvis även hänger ihop med smackningarna.
    – Det handlar inte om tempot utan att hästen ska vara framme. Använd hellre smackningar än skänkeln.
    Jens Fredricson, med sitt enorma kunnande, vågade utmana ryttarna och varje gång fick han igenom de resultat han ville visa. 

    Jens F_7 Ridsport
    Det var helt fullsatt i ridhuset, alla biljetter var sålda. Foto: Pernilla Näslund

    – Smacka fram hästen mot hindret hellre än proa, sen mjukar du i händerna och bibehåller rytmen.
    Under en hoppövning visar han hur viktigt det är med att både våga rida framåt och att mjukna i handen. Instruktioner som direkt gav resultat hos ryttarna.
    – När du blir kvar i handen hoppar hästen bra, när du blir mjuk i handen hoppar den fantastiskt!

    Avslappningsövning

    Under passet med unghästar så var en av hästarna lite tittig i det hörn av ridhuset där det stod ett rosa hinder utsmyckat. Det blev ett perfekt tillfälle för Jens att förklara hur han gör med unghästar som är tittiga på ett speciellt ställe.
    – Utmana inte hästen, då känner den av ryttarens stress och det blir bara värre.
    Jens uppmanade ryttaren att hitta den mest avspända platsen i ridhuset, och att jobba i den gångart hon var bekväm med.
    -Få hästen att slappna av, sedan utvidgar du mer och mer mot det problematiska hörnet. När hästen är avslappnad kommer det gå mycket bättre.
    Om det fungerade? Ja, till hundra procent. Hästen reagerade precis som Jens hade sagt att den skulle göra.

    Fakta

    Mer om clinicekipagen

    Grupp 1 – Unghästar

    Hanna Olofsson, Ö-vik, 25 år och rider Boston Hästak, 5-årig valack e. Casanova Hästak-Mount Everest Hästak. De gjorde tillsammans fina resultat under 2023 och avslutade året med att gå Breeders. Hanna har tidigare jobbat hos Fredrik Spetz och Maria Gretzer. Hanna har de senaste åren hittat tjusningen med att träna och tävla de yngre hästarna, vilket hon gör på ett föredömligt sätt. 

    Ebba Näslund, Ö-vik, 23 år, rider sin valack Spike Ek, 6 år e. Ike- Quite Easy. Ebba har utbildat honom i lugn takt på ett föredömligt sätt och under 2023 tävlade de i 1 m. Som junior tävlade Ebba stor häst tom 120, men brinner för att lära sig mer om unghästens utbildning och köpte därmed Spike Ek för 1,5 år sedan.

    Grupp 2 

    Wendela Molander, 16 år från Alnö med sin 10-åriga valack Campari PS Z e.Crowntano Z-Pilot. Wendela ingick förra året  i landslagets utvecklingsgrupp, ponny.  Hon har ridit SM i samtliga kategorier. Red även i svenska laget som tillsammans vann CSIP Big Tour vid Baltic Cup. Wendela gick från ponny till häst ifjol och ekipaget har tillsammans tävlat 120 cm.

    Elin Olsson Axelsson, 20 år från Ö-vik, rider sin valack Moos, en irländsk import. Tillsammans har de tävlat upp till 135 och har bland annat vunnit DM-guld junior/YR 2021, ridit i Falsterbo och tagit silver i Norrlandsmästerskapet 2023 för junior/YR.

    Ella Palmqvist, 20 år från Brunflo, rider sin 13-åriga valack Convertir e. Converter ll- Robin Z. Ekipaget har under sina fyra år tillsammans tävlat hoppning tom 140. 

    Hästen som Jens rider:
    ”Torsten” – One More Chance, 13-årig valack e. Bravour- Limborat. Uppfödare och ägare. Maggan Eriksson-Bech. Har startat 140. Tävlade 130 förra året med seger och fina resultat. Torsten är en otroligt positiv häst med en härlig inställning och obegränsat med självförtroende.

    Expandera

    Skippa spåret

    Under dagen pratar Jens mycket om att rida på linjer. Att inte sitta och rida på spåret utan innanför, framförallt med unghästar.
    – Hitta linjer och rid efter de tänkta linjerna i den takt, gångart och väg du planerat. Glöm inte att använda din blick.

    Jens F_11 Ridsport Ev
    Under dagens sista pass red Jens Fredricson hästen Torsten för första gången. Det hindrade honom inte från att rida helt utan tyglar i galopp. Foto: Pernilla Näslund

    Det handlar om kommunikation och rätt grundhjälper, om det inte är på plats så kommer det bland annat att visa sig i att den tänkta linjen inte följs.
    Jens berättar att han brukar sätta betyg på sina övningar, mellan 1-10. Gör han halt så ger han sig själv ett betyg och sedan försöker han förbättra från det, på det sättet så får han bättre resultat och effektivitet på träningen.

    Lär dig hästens språng

    En övning som ryttarna fick prova på var den att hitta det avstånd som hästen galopperar tio galoppsprång på. Med en markbom fick ryttarna rida fram i galopp och börja räkna högt från ett och sedan ända fram till bommen. 
    – På det här sättet lär man sig att jobba på sin egen timing. Det funkar lika bra ute i skogen där man kan hitta en rot eller nåt annat att räkna mot.
    – Lek lite med hästen. Det handlar inte om att man måste få rätt antal på en gång utan om att förhålla sig till det tidigare.

    Jens F_16 Ridsport
    – Jag älskar dig sa Jens Fredricson till ”Torsten”efter passet. Hästägare och arrangörsansvarig Maggan Eriksson-Bech står bredvid. Foto: Pernilla Näslund

    Torsten–ny favorit

    Passen avslutades inte exakt efter klockan, utan när han fått igenom det han velat hos både häst och ryttare.
    – Mina unghästar rider jag max 20 minuter, och så rider jag gärna ute i skog och mark, då får man en positiv och framåt häst.
    Att få hästen positiv var en annan röd tråd genom clinicen, liksom att jobba efter hästens förutsättningar. Det visade han bland annat när han under sista passet satt upp på Maggan Eriksson-Bechs häst One More Chance, även kallad Torsten.

    Det var första gången han red hästen men det hindrade honom inte från att galoppera runt utan att hålla i tyglarna, eller att hoppa ett hinder med en hand på ryggen. Han är en ryttare som ger mycket beröm till hästen. Ett sådant exempel är när han med glädje utbrast ”Jag älskar dig också!”, efter att Torsten svarat helt rätt i en övning.

    Grunder trumfar alla prislappar

    – Det ska vara fint att rida bra, det ska finnas glädje i ridningen. Grunderna i ridningen ska vara kul. Man behöver inte ha en dyr häst för att lyckas, men man måste vara noga med grunderna.

    Med Torsten visar Jens Fredricson bland annat anridningen mot ett hinder och hur han tänker. 
    – Jag tänker att jag ska föra fram höften, axlarna åker då lite bakåt men handen är kvar där framme. Då rider man med i hästens rörelse framåt.

    Han betonade vikten av att hålla galoppen sista biten och att mjukna med handen.
    – Ju mer still jag kan vara mot ett hinder, desto mer får hästen chansen att fokusera.
    – Nu har ni nåt att träna på!

    Det lyckade och välordnade arrangemanget avslutades med följande ord från Jens Fredricson, innan han drog vidare till Gävle och en annan clinic:
    – Det ser bra ut för Norrland det här, duktiga ryttare!

    Fullsatt även i Gävle

    Dagen efter upprepade Jens Fredricson sin clinic, denna gång på Gävle Ryttarsällskap dit 400 personer kommit för att se och lära.
    – Jens delade med stor inlevelse med sig av sin syn på utbildning av hästen. Publiken
    fick ställa frågor efter varje block och clinicen blev otroligt uppskattad, berättar Kine Hall, kansliansvarig på klubben.

    Nedan följer ett bildextra från Gävleclinicen av fotograf Jonas Sundblom.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden