Clinic
10 januari 2020 16:27
Ridsportplus

Clinic med Jens Fredricson: ”Sluta inte rida när det går bra”

GrundridningMånga sitter och jobbar hästen i kanske en halvtimme, och när det äntligen börjar fungera slutar de och skrittar av. Det var ingen metod Jens Fredricson förespråkade på sin clinic i Husaby på torsdagskvällen. ”Fortsätt en stund till när det går bra, annars har du bara tränat på att rida dåligt”, sa han.

Clinic med Jens Fredricson:  ”Sluta inte rida när det går bra”
Jens Fredricson höll en välbesökt och uppskattad clinic om hopphästens grundform och gymnastisering. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var fullt längs med alla sidor i ridhuset på Husaby hästklinik utanför Götene, som bjöd sina kunder på en clinic med Jens Fredricson, hoppryttare och stallmästare på Flyinge/Husaby. Över 270 personer hade kommit för att höra Jens prata och undervisa kring temat hopphästens grundform och gymnastisering.

    Det var också gott om goda råd och insikter om ridning i allmänhet.
    − Undvik det farliga stället på ridbanan i början av passet. Om du tvingar fram hästen och sparkar till den, kommer den att se skuggor i det hörnet under lång tid. Var smart, och utmana inte hästen för mycket till en början.

    Sedan handlade det mycket om grundridning, att ryttarna skulle ha hästen väl framme, inte minst i övergångar.
    − När du gjort en övergång, inte bara från skritt till trav utan även från trav till skritt, ska du alltid rida framåt första steget efter övergången.

    Rid alltid framåt första steget efter övergången.

    200109 Jens Visar Armbågar An
    Jens Fredricson gav tips på hur man bryter mönster i stället för att hamna i konflikt med hästen. Foto: Anna Nyberg

    Den härstamningskunnige Jens Fredricon kunde också relatera till alla fyra hästar som var med på clinicen, eftersom han hade ridit släktingar till dem och kunde känna igen egenskaper och egenheter.

    Johanna Säll och Hot Stuff (SWB sto f 2013 e Hip Hop u Canberra e Cardento, uppf Stall Rambron AB o Kumlatofta E&C AB, äg Johanna Säll Karlsson) var ett av ekipagen i första gruppen.

    − Jag känner igen de där styva bogarna. Jag vet att den där hästen är svår, och då handlar det om att bryta mönster. Att slåss med ett fuxsto är ingen idé, så du måste arbeta med andra metoder, sa Jens och visade hur Johanna kunde arbeta med överarmarna fastlåsta vid kroppen men utvinklade underarmar.
    − När du bryter mönster så blir hästen förvånad och undrar vad som händer. Det är som när mannen säger: ”I dag diskar jag.” Visst blir ni förvånade?

    200109 Armställning An
    Johanna Säll fick instruktioner om att rida med överarmarna nära kroppen och underarmarna vinklade utåt. Foto: Anna Nyberg

    Matilda Löfberg fick beröm för ett bra grundjobb med Fleur (HOLST f 2013 e Casall, u Waamoon, e Acodetto, uppf Jendrik och Jan Oldekop/Hulshof ZG, äg UCAS AB)
    − En typisk tysk häst, konstaterade Jens.

    Han pratade också om hur viktigt det är att veta hur det ska kännas i ridningen, och illustrerade med en anekdot om en elev till Sten Lindgren.
    − Eleven tyckte att det kändes rätt och så svarade Sten att hästen bajsade just då. Men det kan faktiskt vara samma känsla när hästen gör rätt och när den skiter.

    Det kan faktiskt vara samma känsla när hästen gör rätt och när den skiter.

    2001909 Jens Fredricson Clinic An
    Jens Fredricson var väl påläst om de deltagande hästarnas härstamning, och kunde berätta om de olika hästarnas styrkor och svagheter. Foto: Anna Nyberg

    De sjuåriga hästarna fick gå över cavaletti, med många repetitioner. En bra grundövning, även om alla hästar inte klarar det.
    − Lunatic travade aldrig över bommar bra. Han var för het och körde upp nacken, så jag struntade i bommar och det funkade ju ändå.
    När hästarna gått över bommarna var ordern:
    − Jättebra, fortsätt.
    − Om en avspänd häst får göra något rätt tre gånger i rad, då minns den det hela livet. Sluta inte när det väl går bra, för då har du bara tränat på det dåliga. Kom fram tidigt till ett bra arbete och befäst sedan detta.

    200109 Matilda O Fleur Foto An
    Matilda Löfberg fick beröm för sin grundridning av Fleur. Foto: Anna Nyberg

    Andra paret ut vid clinicen hos Husaby hästklinik var Isa HjortsäterFillika (SWB sto f 2012 e Cabachon, u Filadelfia, e Cortez, uppf/äg Elisabet Hedén), samt Nils Stridh-SvenssonUptown Girl (SWB sto f 2010 e Careful, u Wilma, e Cortez, uppf/äg Marie och Hans Lindholm).
    − Två hästar med Cortez som morfar. Jag har ridit och sett många hästar efter Cortez och där fick vi hela tiden jobba med att få sambandet att funka från näsa till svans, berättade Jens, som samtidigt berömde både hästar och ryttare, och blev lite extra förtjust i Fillika.

    200109 Isa Filika Cavaletti An
    ”Jättebra. Gör om”, sa Jens Fredricson gång på gång till Isa Hjortsäter. Foto: Anna Nyberg

    De här något äldre hästarna fick arbeta mer i galopp, och bland annat gå över bommar på omväxlande tre och fyra galoppsprång. En annan övning bestod i att rida galoppvolter med exakt nio språng.
    − Det spelar ingen roll om du bestämmer dig för nio eller tolv språng, men du ska rida med precision, inte bara rida omkring, var Jens budskap.

    Han menade också att de första hoppsprången ska ses som språng där ekipaget hoppar in sig.
    − Precis som när du skjuter in dig på ett vapen. Du behöver en stund på dig för att ställa in siktet.

    Du ska rida med precision, inte bara rida omkring.

    Han manade ryttarna att inte låta hästarna vända för snabbt efter hindren, utan vänta in ryttaren.
    − Hästen måste lyssna även efter hindret, för efter ett hinder är alltid före nästa hinder.

    Att inte alltid rida med lika långa stigläder var en annan sak som Jens Fredricson tog upp.
    − När jag rider markarbete kan jag ha nionde hålet, när jag tränar skolhoppning kan det bli hål 11, på tävling hål 12, och om det är en het häst kan jag höja till hål 13.

    200109 Nils Står I Stigbyglar An
    Nils Stridh-Svensson ombads stå upp i stigbyglarna, något Jens Fredricson rekommenderade för hästar med långa ryggar. Foto: Anna Nyberg

    Vikten av att reglera sin sits och använda lätt sits oftare, var ytterligare ett tips.
    − Vissa hästar mår väl av att du står upp på helt raka ben. Att arbeta mer i den lätta sitsen är något jag har lärt mig av Kyra Kyrklund, sa Jens Fredricson.

    En sista lärdom var att alltid sluta i ett läge där det går bra.
    − Så som du slutar ena passet, så kommer nästa att börja. Hästen kommer ihåg det sista som hände.

    200109 Isa Hjortsäter Nils Stridh Svensson Matilda Löfberg Jens Fredricson An
    Isa Hjortsäter, Nils Stridh-Svensson och Matilda Löfberg var tre av ryttarna på Jens Fredricsons clinic. Foto: Anna Nyberg

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden