Sverige
15 december 2017 17:08
Ridsportplus

Coachen: ”Det är lätt att sitta på läktaren och kläcka en kommentar”

CoachningOron för vad andra ska tycka har negativa effekter på vår prestationsförmåga, men det är svårt att låta bli att bry sig. Johanna Lassnack, som coachar unga tävlingsryttare, är väl bekant med problematiken.

Coachen: ”Det är lätt att sitta på läktaren och kläcka en kommentar”
Coachen Johanna Lassnack delar med sig av sina råd när det gäller hur vi hanterar vad andra tycker om oss. Christoffer Edling

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I höstas ställde coachen Johanna Lassnack en fråga till sina följare på Facebooksidan Ryttarinspiration. Sidan har över 50 000 följare och drygt 100 av dem valde att svara på frågan: ”Vad är det som gör dig mest nervös inför en tävling/prestation?”.

    En gemensam nämnare lyste igenom i närmare 90 procent av svaren. ”Vad ska alla andra tycka?” var den tanke som upptog absolut mest tanketid hos tävlingsryttare i alla åldrar.

    Förvånade det dig att så många oroar sig för andras åsikter?
    – Dessvärre inte. Sedan jag började jobba med coachning för fyra år sedan har detta varit en av de främsta rädslorna jag hjälpt mina adepter att få bukt med. Jag har egna erfarenheter av den oron och tror att vi är många som tampas med den.

    Tror du att oron för andras åsikter är överrepresenterad inom ridsporten?
    – Den är inte unik hos oss, men inom ridsporten talas det ofta om varandra. Det är så lätt att sitta där på läktaren och kläcka en kommentar, det har vi alla gjort utan att mena något illa. Det är nog just det som många fasar för, att bli dömda från läktaren för vår ridning eller vår häst.

    Är oro av den här typen också signifikant för vår digitala tid, tror du?
    – Absolut har de sociala medierna betydelse. I dag kan vi följa våra vänners och konkurrenters tävlingsresultat live, det ökar pressen. På Instagram och Facebook ser vi hur det ”går bra för alla” eftersom vi oftast väljer att visa upp den ljusa sidan av allt. Den gången vi rev fyra hinder och vägrade ut oss delar vi sällan.

    – Det är lätt att glömma den lilla detaljen att det faktiskt finns en baksida också, som sällan är lika fancy som den bild vi väljer att visa upp.

    Hur påverkar den här typen av oro vår förmåga att rent sportsligt prestera tillsammans med hästen på tävling?
    – Mycket. När jag föreläser brukar jag förklara sambandet så här: Tänk dig att du har en cirkel framför dig, en pizza till exempel. Pizzan motsvarar ditt hela fokus. För att göra ditt absolut bästa på banan måste du ha 100 procent fokus, alltså hela pizzan. För varje tanke du lägger på något annat än det förlorar du fokus. Det är som att en slice pizza försvinner och plötsligt har du bara 75 procent kvar. Då kan du inte prestera ditt absolut bästa, du behöver dina 100 procent.

    Vad är dina bästa råd till den som vill förändra sitt tankemönster och släppa oron för vad andra tycker?
    – Det finns ingen quickfix, det kräver tid och arbete med sig själv under en längre tid. Men en bra grund är att vara medveten om pizzan som jag just beskrev. Är det värt att tänka på annat om det leder till att du tar fokus från dig själv?

    – Man bör fundera på för vem man utövar sporten. För sig själv eller för ”alla andra”? Den där personen vars åsikter du oroar dig för, är det den personen som ska göra jobbet? Knappast va, det är ju du?
    – Är det då rätt att låta den där personens tyckande påverka din prestation? Nej, så klart inte.
    – Det tankesättet kan hjälpa dig att inse att de åsikter som du oroar dig för egentligen inte har något med din prestation att göra. Du ska göra jobbet, då ska du vara i fokus.

    Tre klassiska fel som i onödan väcker oron för andras åsikter:

    1. Du tittar på de andra ryttarna på framridningen i stället för att fokusera på din uppgift.
    – Gå in i din bubbla, gör dig själv och din häst till den absolut viktigaste prioriteringen.

    2. Du har inte en plan för det du ska göra.
    – Försök att ha ett mål med din tävlingsrunda, förbered dig mentalt genom att gå igenom rundan i huvudet vid bangång. Tänk i positiva bilder.

    3. Du tänker på allt som kan gå fel i stället för att fokusera på det du vill ska gå rätt.
    – Hjärnan gör vad du ber den om. Så som du tänker är så som det blir, så se till att mata hjärnan med rätt tankar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden