Sport
12 juli 2015 11:59

Comfortuna VDL fick upp farten

Magnus Ŗsterlund har inte rykte om sig att vara snabb i omhoppningar. Men när han lotsade godkände hingsten Comfortuna VDL 1292 till seger i 6-åringarnas final i Falsterbo bevisade den tidigare fälttävlansryttaren motsatsen.

Comfortuna VDL fick upp farten
Comfortuna VDL visade klassen, väl lotsad av Magnus Österlund, i 6-årsfinalen. Photographer Roland Thunholm

– Nu räcker det väl med att rida snabbt i tio år framåt, säger Magnus Österlund. 

Det var 20 hästar som hade tagit sig finalen för 6-åriga hopphästar på Falsterbos stora bana på söndagen. Fyra av dem var felfria i grundomgången och gjorde upp i en omhoppning. Sandra Carlsson var först ut med Vera Wang e (Ludvigs ChampionCorland) och såg ut att ha något riktigt bra på gång när stoet tappade fotfästet i slutet på banan. Sandra Carlsson tappade balansen och var framme på hästens hals och vände. Detta gjorde att ekipaget missade hindret efter och slutade på fyra fel. 

Karin Martinsen var nästa ryttare ut med Björn Lundgrens sto Järta (e Heartbeat-Krius). De energiska stoet visade återigen sin trevliga inställning och var felfri på en tid som skulle visa sig räcka till en andraplats i klassen. 

När Magnus Österlund startade Comfortuna (e Berlin-Nimmerdor äg VDL Stud) var tempot fräscht från början. Hingsten kom stort på första hindret men visade då att han inte har några problem med att anstränga sig lite extra om det behövs. Magnus Österdal, som är specialist på att rida och visa hingstar, fortsatte sedan i ett positivt tempo och hingsten använde hela sitt register. Han gick i mål som felfri och kapade Martinsens tid med över tre sekunder.
– Jag rider ju mest hingstar och då handlar det sällan om att rida fort utan om att de visa att de hoppar fint, säger Magnus Österlund.
– Men han är så lugn och fin. Det är inget problem att sätta upp tempot på honom. 

Comfortuna har betäckt ganska mycket både i år och förra året. Det innebär att han inte har tävlat så mycket. Det blev en handfull starter i höstas och runt tio i år.
– Han har ett fantastiskt huvud. Det enda jag varorolig för var att han kanske skulle vara lite otränad för den här uppgiften, säger Magnus Österlund som nu kan tänka sig att rida unghäst-VM på hingsten.

Alexander Zetterman och Holsteins Matina slutade trea i klassen efter fyra fel i omhoppningen. 

Folksams hingstpris gick i år till Party Dance, som hade tre avkommor med i 6-årsfinalen. Holsteins Matina var avkomman som var högst placerad med en tredjeplats, sedan kom Play Girl och Pegasus på en åttonde- respektive niondeplats.

Läs mer om Magnus Österlund och Comfortuna VDL 1292 här. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden