Hästliv
27 juli 2012 15:26

Coola hästar kring nervösa människor

Hittills har man dragit slutsatsen att när människan är nervös så smittar det av sig på hästen. Nyligen presenterad forskning visar att det kan vara precis tvärtom.

Det är forskaren Katrina Merkies, till vardags verksam på University of Guelph, Ontario, Kanada som ansvarat för studien. Syftet med studien var att titta på teorier som styrker tesen att hästen blir orolig om människan är nervös men istället visade det sig vara tvärtom.

I studien användes 10 valacker av kallblodstyp, samtliga mycket vana vid människor, samt 16 människor mer eller mindre vana av hästar. Människorna fick uppskatta sin rädsla för hästar enligt en skala 1 – 10.

Tillvägagångsättet för studien var att en människa i taget, med ögonbindel för att undvika ögonkontakt med hästen, placerades i mitten av en så kallad rundcorall samtidigt som en häst var lös i samma rundcorall. Därefter studerades bland annat pulsen hos både häst och människa under fem minuter.

Merkies noterade att ju mer nervös människan var, desto lägre puls hade hästen. Pulsen fortsatte även att sjunka under tiden. Hästarna tenderade även att hålla huvudet lägre samt röra sig mindre i närheten av de nervösa människorna. Intressant är att i närheten av de icke nervösa människorna såg man i stället att hästarnas puls ökade under tiden i rundcorallen.

Hästar används mer och mer i olika typer av terapiverksamhet där denna typ av kunskap kan vara mycket värdefull.

Resultatet av studien presenterades på den 8:e ISES (International Society of Equitation Science) konferensen som hölls 18 – 20 juli i Edinburgh, Skottland.

Källa: The Horse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden