Hästägartips
16 september 2022 16:50
Ridsportplus

Crashsensorn kan bli räddaren i nöden

SäkerhetOavsett om det gäller hantering i stallet, uppsuttna pass i skogen eller på ridbanan riskerar många ryttare att bli hjälplösa när olyckan är framme. En crashsensor kan vara räddningen.

Crashsensorn kan bli räddaren i nöden
Vad händer om du ramlar av och ingen finns där? Med ett larm får andra reda på att du är i fara. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många är ensamma när de hanterar sin häst, inte minst i skogen under uteritter. Oberoende av hur trygg hästen är eller hur samspelt kommunikation ekipaget har, kan det gå snabbt när olyckan väl är framme. De olika crashsensorerna och fallalarmen som finns på marknaden i dag kan vara en billig men avgörande faktor när olyckan är ett faktum.

    De är utrustade med GPS och larmar förvalda kontakter vid fall eller vid manuell utlösning. Det går enkelt för användaren att neka larmet om hjälp inte behövs, medan larmet effektivt når kontaktpersonerna med koordinater för exakt position när det behövs som allra mest.

    Fakta

    Att tänka på

    • Fall-alarm och crashsensorer är en billig försäkring om olyckan är framme. Priserna ligger mellan cirka 500 och 3 200 kronor.
    • Produkterna har olika egenskaper som passar olika typer av behov. Se över vad du behöver en gång extra så att du blir nöjd med den produkt du väljer.
    • Flera av produkterna har ytterligare funktioner, som kan komma till användning i andra sammanhang.
    • Vissa larm och sensorer är inte kompatibla med samtliga smartphones, och larmprocessen skiljer åt. Välj det som passar dig och dina nödkontakter bäst.
    • Tänk på att hålla appen som är kopplad till larmet uppdaterad med de kontakter som du önskar, och att hålla batteriet laddat.

    Kopplas upp till en app

    Utformning av larmen ser olika ut, från varianter likt en klocka runt handleden till en mindre fristående produkt som fästs på hjälmen. Därefter kopplas de till en app i mobilen som det är enkelt att ställa in kontaktpersoner i.

    Produkterna används i många olika sammanhang, som exempelvis för äldre, skidåkning och cykling, men passar också utmärkt för ridning och hästhantering.

    Det finns även ett par crashsensorer som är framtagna med ridning som huvudsyfte, bland annat Tocsen crash sensor från Uvex.

    Kan även larma SOS

    Vissa av de olika alternativen har dessutom möjlighet att larma till SOS direkt, vilket kan bidra till extra trygghet och potentiellt även rädda liv. Funktionen kan vara extra bra för den som saknar kontaktnät eller där riskerna för olycka är extra stora.

    Fakta

    Sex olika crashsensorer

    619fb6b084ed5f1e76efce85_pink_freisteller-p-1080
    Uvex Tocsen Crash Sensor

    Uvex Tocsen Crash Sensor

    Pris: cirka 900 kronor

    Den runda crashsensorn fästs på hjälmens bakre del, bakom örat. Sensorn kopplas via bluetooth till den kostnadsfria Tocsen-appen (IOS och Android) där nödkontakter kan registreras. Vid fall skickar sensorn larm med GPS-koordinater till de personliga nödkontakterna samt andra användare av appen som befinner sig i närområdet. Batteritiden är beräknad till fyra-sex månader vid normal användning, men sensorn kan även laddas via micro-USB.

    Uvex
    Uvex elexxion tocsen

    Uvex elexxion tocsen

    Pris: cirka 1 995 kronor

    En integrerad hjälm med inbyggd crash-sensor. Den kopplas via bluetooth till den kostnadsfria Tocsen-appen (IOS och Android) där nödkontakter kan registreras. Vid fall skickar sensorn larm med GPS-koordinater till de personliga nödkontakterna samt andra användare av appen som befinner sig i närområdet. Det är också möjligt att ringa nödsamtal via  hjälmen.

    Adobe-photoshop-2022273606596631340
    IceDOT crash sensor

    IceDOT crash sensor

    Pris: cirka 1 300 kronor

    IceDOT crash sensor fästs på hjälmen med klämma eller knut och kopplas till den tillhörande appen via bluetooth. Vid fall eller kraftiga stötar skickar sensorn SMS med GPS-koordinator till de förangivna kontakterna. Sensorn laddas via micro-USB och har en laddningstid på cirka fyra timmar. För att använda sensorn krävs iPhone 4s eller nyare, Android 4.3 eller senare, Nexus 4 eller 5 alternativt Samsung 4.4.2 eller senare.

    Adobe-photoshop-202225774100585183
    Minifinder Nano personlarm

    Minifinder Nano personlarm

    Pris: cirka 2 600 kronor

    Minifinder Nano personlarm är ett trygghetslarm i klockformat. Förutom att skicka larm till förvalda kontaktpersoner är det även möjligt att välja larmcentral för extra trygghet. Larmet har inbyggd GPS som skickar koordinator vid händelse av olycka, och har dessutom en funktion som gör det möjligt att manuellt lösa ut larmet som enkelt kan kopplas till larmcentral eller SOS. Dessutom är tvåvägskommunikation möjlig med de förvalda numren.  Batteritiden är cirka 24 timmar i aktivt läge, och larmet laddas via medföljande laddningskabel.

    Apple-watch
    Apple Watch

    Apple Watch

    Pris: från 3 195 kronor

    Vid fall ”knackar” Apple Watch användaren på handleden och avger ett larm, som enkelt kan avvisas eller larma larmcentral. Ljudet eskalerar i nivå för att möjliggöra att någon i omgivningen ska uppmärksamma det. Förblir användaren stilla i över en minut utan att ha agerat på varningen larmar klockan automatiskt larmcentral, ett inspelat meddelande spelas upp som informerar om fallet och GPS-koordinater skickas. För att använda fallfunktionen krävs det att modellen är Apple Watch SE, Apple Watch Series 4 eller nyare.

    Specialized
    Specialized Angi Crash Sensor

    Specialized Angi Crash Sensor

    Pris: cirka 500 kronor

    Specialized Angi Crash Sensor fästs på hjälmen och känner av fall eller andra typer av kollisioner. Sensorn är i grunden utformad för cykling och kopplas till Specialized’s app som finns för både iPhone och Android. Vid fall börjar en nedräkning, som användaren kan avbryta om ingen hjälp behövs. Avbryts inte nedräkningen skickas larm med GPS-koordinater via SMS till de förvalda kontakterna. Sensorn passar de flesta hjälmar och har en batteritid på cirka sex månader.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden