Sverige
13 mars 2014 12:05

Crossåkare skrämmer hästar

Motorcrossåkare kör flitigt i samma terräng som Södertälje ridskolas elever och privatryttare rider i. Förra helgen slet sig en häst och sprang hem till stallet utan ryttare.

Det är ungdomar på tvåhjulingar och fyrhjulingar som kör allt oftare i skogen där ryttare rider.
– Det är bara en tidsfråga innan någon flyger i backen och bryter nacken, säger hästägaren Camilla Wiberg till Länstidningen.

Förra helgen sprang en lös häst hem till stallet efter att ha blivit skrämd. Vissa av crossåkarna är förstående och bromsar in, andra inte.
– Vi har barn som rider här och om hästarna börjar skena så kan de skada sig mot trädstammar och grenar, säger Camilla Wiberg.

Anledningen till att crossåkandet ökat just där är till stor del att kommunens crossbana stängts. För att ta sig till en grustäkt väljer åkarna at köra genom skogen, trots att det finns andra vägar för att ta sig dit. Ridskolan har kontaktat polisen.
– Vi rider enbart på markerade vägar i skogen och behöver dem för att kunna bedriva verksamheten här, säger Camilla Wiberg till tidningen.

Att köra i terräng med motordrivna fordon är förbjudet i hela landet. Undantaget är om ändamålet är för jordbruk eller skogsbruk.
 I fjällvärlden finns skoterleder, dock inte i Stockholms län, och vill man köra i terräng ska man ha markägarens tillstånd. (Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden