Veterinärt
5 juni 2022 06:20
Ridsportplus

Då kan fölet släppas på bete

UtevistelseVilket väder tål årets nya fölungar och när kan du behöva ta in dem och låta dem värma sig eller vila? Veterinären har svar.

Då kan fölet släppas på bete
Ett föl ska vara ute mycket, för att bygga upp sin fysik och bli en hållbar häst Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gräset växer och det är dags att släppa hästarna på bete. För att förstå vilka krav som hagen måste uppfylla för årets föl, måste man veta hur fölen lever den första tiden. Veterinär Helena Kättström förklarar:
    – De första veckorna består fölets tid av att dia ofta, träna sina ben och ligga ner och sova, säger Helena Kättström. Det måste finnas möjligheter att ligga varmt och torrt. För föl som föds från maj och framåt är det sällan några problem att hitta en sådan plats i hagen.
    – Men de stoägare som har siktat på tidigare fölningar, måste ha förutsättningar för detta. En tillräckligt stor box för sto och föl, större än minimikraven, och en torr liggplats i hagen – en ligghall eller motsvarande utrymme. Annars kan inte fölet vara ute en hel förmiddag, utan sto och föl kan bara släppas korta stunder i taget.

    Rent allmänt bör föl vara ute mycket, det är viktigt för att de ska byggas upp till hållbara hästar. En del stoägare är rädda för att det lilla fölet ska frysa.
    – Friska föl är välutrustade med tät och lite luddig päls. Fölpälsen är en fantastisk konstruktion, som skyddar väl och det är sällsynt att ett föl blir blött ända in till huden.
    – I motsats till vad många tror, blir fölet inte varmare av att ha täcke på sig. Tvärtom plattar täcket bara till håren så att de får en sämre värmande förmåga.

    Skugga och bra bete

    Portratt-helena-kattstrom-helenaaskanye
    Veterinär Helena Kättström, tidigare djurskyddschef på Jordbruksverket och numera avdelningschef för djurhälsa på Växa. Erfaren uppfödare på stuteri Kry. Foto: Ella Råhlén

    Bra hagmarker är väsentligt. Hästhagen ska erbjuda skugga och riktigt bra bete.
    – Förutom genom sin päls, håller fölet värmen genom att dia. Därför är det mycket viktigt att stoet får tillräckligt med bra foder för att kunna producera mycket mjölk. Hon kräver mer näring än elithästen inom sport.

    Helena Kättström tycker inte att det finns något väder som inte det friska fölet klarar på ett sommarbete med omväxlande terräng där det går att söka skydd.
    – Men man bör ha koll på deras uppförande. Skulle ett föl bli sjukt, blir det snabbt dåligt.
    – Lär känna fölet och iaktta hur det fungerar. Det ska vara aktivt, dia och ha en pigg blick. Titta på stoets juver regelbundet; om spenarna är torra och utstående kan man misstänka att fölet inte diar som det ska. Det är också bra att lära sig att se hur fölet andas när allt är normalt.

    Mamman ingen bra lekkompis

    Utöver en bra hage och tillräckligt med foder behöver fölet kompisar. Helst andra föl, men en grupp unghästar fungerar också.
    – Fölet behöver aktiveras och röra sig, säger Helena Kättström. Det är inte det normala att ha ett ensamt sto med föl och mamman är ingen bra lekkompis till fölet.

    Fakta

    Helenas tips

    1. Låt sto och föl vara ifred det första dygnet, så att de får knyta an till varandra i lugn och ro. Se men inte röra är budskapet. Man kan mycket väl sitta och titta på dem, men låt dem vara ifred. Stoet kan bli extra vaksamt om hon tycker att man håller på för mycket med fölet.
    2. Det är bra att hantera fölet tidigt, men det räcker att börja vid en veckas ålder.
    3. Glöm inte fölets första avmaskning mot spolmask vid åtta veckors ålder. Spolmasken överlever länge både i stall- och hagmiljö.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden