Hästägartips
3 november 2022 08:29
Ridsportplus

Dags att agera för att slippa lagstiftning

HagarTvå år sedan övergödningsutredningen presenterats har det ännu inte kommit några förslag om lagstiftning gällande gödsel i hagar.
– Nu är rätt tid för hästsektorn att visa att den kan ta ett eget ansvar, säger Markus Hoffman på LRF.

Dags att agera för att slippa lagstiftning
Det är viktigt att hästägare snarast börjar ta eget ansvar för gödselns påverkan på naturen – annars riskerar vi att få en lagstiftning som kan vara ganska stelbent, säger LRF:s Markus Hoffman. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sällan har en fråga skakat om i häst-Sverige som övergödningsutredningen. Särskilt den bilaga i utredningen som förespråkade att hästhagar bara bör användas i tio år, och att maximalt tio procent av en hästhage får bestå av söndertrampad mark, väckte rabalder.

    Men sedan utredningen presenterades 2020 har det varit tyst från regeringshåll. Beskedet från miljödepartementet är att en proposition kommer tidigast nästa år.
    – En gissning är att regeringen väljer att bereda utredningen tillsammans med Miljömålsberedningens utredning Havet och människan som kom ungefär samtidigt, säger Markus Hoffman, expert på vatten och växtnäring vid LRF.

    Pläderat för hästägarnas egna ansvar

    Foto_markushoffmann_lrf_april2021-(002)
    Markus Hoffman

    LRF liksom hästsektorn har hela tiden pläderat för att det inte behövs lagstiftning på området, utan att hästhållarna kan ta ansvar för hästgödseln ändå.

    Och nu är rätt tid att bevisa riktigheten i detta, säger Markus Hoffman.
    – Det var synd att det blev en vinkling från början på att lagstiftning skulle vara lösningen. Lagstiftning kan bli väldigt stelbent. Det finns risk att det inte blir den skräddarsydda precision som krävs för enskilda hästhållare och gårdars speciella förhållanden. Jag tror det är bättre att börja med rådgivning och kompetenshöjning snarare än att direkt skapa nya regelverk, säger han.
    – De senaste åren har det varit en brant inlärningskurva för hästhållare när det gäller gödselns påverkan på miljön, och vi får hoppas att den fortsätter. Det vore väldigt bra om hästhållare kan visa att det går att lösa problem på frivillig väg, utan regler.

    LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse  samtalar just nu med Jordbruksverket och verkets arbete inom Greppa Näringen om informationsinsatser riktade mot hästhållare, för att öka kunskaperna om gödselns påverkan på miljön.
    – Men vi skulle behöva börja med att ta reda på hästhållares inställning och kunskapsnivå i dag.

    Tycker hästhållare att det här är en viktig miljöfråga?
    Att sticka huvudet i sanden och glömma bort gödselproblemen bara för att det varit två år av tystnad är inte något beteende Markus Hoffman rekommenderar. För hästsektorn har en uppgift att ta itu med.
    – Vissa hästgårdar har en stor miljöpåverkan, med söndertrampade hagar och regnvatten som drar ner jord och gödsel i vattendrag, medan den som har två ponnyer i en stor hage nog inte påverkar vattenmiljön alls.

    Fakta

    Gödsel från hästar

    • Stora mängder: Sveriges 350 000 hästar står för nästan 20 procent av stallgödseln från jordbruksdjur.
    • 21 kilo: Så mycket gödsel produceras dagligen av en häst som står i stall.
    • Mockning hjälper: En SLU-studie från 2020 visade att daglig mockning i hagen minskar gödseltillförseln i hagen med 78 procent, veckovis mockning med 47 procent och månadsvis mockning med 36 procent.

    Källa: Hästsverige och Greppa Näringen

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden