Träningstips
20 juni 2020 10:30
Ridsportplus

Dags för den stora 
examen — 3-årstestet

Unghäståret del 4Nu ska allt arbete under vintern och våren bedömas. Camilla Axelsson tipsar i den här artikeln och klippet om hur unghästen kommer i allra bästa skick till 3-årstestet.

Dags för den stora 
examen — 3-årstestet
Förberedelserna inför 3-årstestet pågår under hela veckan för att både unghästen och visaren ska vara extra fina. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hela veckan innan visningen ägnar vi åt att göra hästen ren. Redan på måndagen ger vi det första badet. Sedan blir det två-tre bad till under veckan, naturligtvis beroende på hur mycket som behövs för varje individ.

    De vita benen är ett kapitel för sig. För att de verkligen ska vara just vita krävs det massor av tvätt. Det räcker att hästen legat en natt och fått gulbruna fläckar på det vita, så måste man schamponera igen. Man vet ju också hur lätt hästarna smutsar ner sig själva och det gäller inte minst skimlar.

    Unghastivlg-9
    Är hästen smutsig samma dag som visningen är det bara att bada den igen. Var därför ute i god tid. Foto: Lottapictures

    Men det noggranna badandet är inte allt. Nästan ännu viktigare är borstning. Alla hästar mår bra av att borstas och ryktas. Det ökar blodcirkulationen och det blir en massage som mjukar upp eventuellt spända muskler. Man kan aldrig borsta för mycket.

    Fakta

    Om tränaren

    Camilla Axelsson, 40, välmeriterad unghästtränare.

    Bor på gård utanför Skurup i södra Skåne.

    Mycket borstning gör hårremmen blank

    För vår del är syftet med borstningen givetvis att göra hårremmen blank – och jag lovar, det blir den. Mycket borstning innebär också att om hästen har lite vinterpäls kvar, så ramlar den av. Vi klipper aldrig en 3-åring inför ett test. Efteråt ska den ju gå på bete och då behöver den sin päls.

    Också man och svans får sin omvårdnad och friseras.

    3-åringen ska också prova ”gå-bort-kläder”, det vill säga träns. Varje häst ska ha ett träns som passar dess individuella huvudform och utseende. Färgen på lädret och utformningen ska stämma. Glöm inte att tränset ska framhäva hästens huvud!

    Därför är det exempelvis viktigt att en häst med mycket vitt i pannan och på nosryggen inte får en nosgrimma med för mycket vitt foder. Vi har väldigt många träns i vår sadelkammare men det är inte ovanligt att vi åker och köper ett nytt träns om vi inte har något i samlingen som vi tycker passar.

    Hemma använder vi remontnosgrimma alternativt micklem-träns men på visning är det alltid aachennosgrimma som gäller.

    Fakta

    Som planerat

    Även om alla tävlingar är inställda på grund av Coronapandemin arrangeras treårstester runt om i landet, ungefär som planerat. Ingen publik släpps in med testerna går att välja via webbsändningar i Equisport-tv.

    Ytterligare ett bad dagen före visning

    Dagen före visningen har hästen fått bada ytterligare en gång. När den har torkat lägger vi på ett nytvättat täcke, inklusive halstäcke, för man kan ge sig på att hästen under natten lyckas smutsa ner sig.

    Känner du att nerverna spökar är det en klar fördel att lämna över till ett proffs.

    Vi flätar svansen och lindar benen, ända från hoven upp över framknäna, respektive haserna. Syftet är att hålla benen rena, men det är också en försiktighetsåtgärd, så att hästen inte skadar sig.

    Unghastivlg-7
    Förberedelserna inför 3-årstestet pågår under hela veckan för att både unghästen och visaren ska vara extra fina. Foto: Lottapictures

    Efter allt arbete som vi under så många veckor lagt ner på 3-åringen vill vi ju inte att den ska hitta på något just natten innan examen. Vi packar alltså in hästen så gott vi kan, och det gäller även svansen.

    På visningsdagens morgon tar vi av rubbet och kollar igenom hästen så att den varken har skador eller smutsfläckar. Är den smutsig får den bada igen. Nu är det också dags att knoppa manen. Att göra det kvällen innan för att spara tid på morgonen är lönlöst. Hästens rörelser under natten eller att den står och kliar sig, får alltid flätningen att se slarvig ut. Knoppningen, liksom allt annat, ska vara så perfekt som det bara är möjligt.

    Förbereder inför transporten

    Inför transporten lindar vi alla fyra benen och oljar hovarna noggrant. Svansen, som är flätad sedan dagen innan, viker vi upp mot svansroten och sedan lindar vi med elastisk linda. Det hindrar skav och att avföring hamnar på den under transporten. Vi åker med hästarna utan täcke, eller möjligen ett mycket tunt sommartäcke, eftersom vi vill undvika att vi kommer fram med en sjöblöt häst.

    När hästarna är färdiga för att åka är det vår tur att bli fina. Vi som visar ska vara rena och snygga, och i vårt teams fall enhetligt klädda.

    Unghastivlg-3
    Glöm inte din egen utrustning. Foto: Lottapictures

    Våra hästägare kör själva sina hästar till testet och ordern från oss är att komma en timme före respektive visning. Absolut inte mer, de här unga hästarna ska inte behöva stå onödigt länge i transporten och hetsa upp sig. 45 minuter innan det är dags är det lagom att lasta ur. Gör du det tidigare är risken att hästen hetsar upp sig och laddar ur i den ovana omgivningen.

    Sedan kan du låta hästen bara promenera omkring en stund och se sig omkring, och därefter gå till id-kontrollen. Det är bra att ha den avklarad direkt, för kontrollen måste ju göras innan man får starta.

    Fotograferas innan testet för att slippa svettränder

    Hästarna fotograferas också vid testet och lyckas du få fotograferingen gjord före visningen är det en fördel eftersom du slipper risken att få svettränder på bilderna.

    Promenaden, id-kollen och fotograferingen fungerar som en bra uppvärmning inför första momentet av visningen, lösgaloppen.

    Unghastivlg
    Hovarna oljas för den sista finishen. Foto: Lottapictures

    Medan hästen som visats före din får sin kritik släpps du in i ridhuset och då är det lämpligt att helt enkelt leda hästen runt och visa ridhuset.

    Något som är otroligt viktigt, och det gäller hela dagen och samvaron med hästen, är att den som har hand om unghästen är lugn. Är handlern stressad eller nervös smittar det garanterat av sig på hästen. Känner du att nerverna spökar är det en klar fördel att lämna över till ett proffs.”

    Nu är det bete för 3-åringarna! Serien fortsätter i Ridsport nummer 14 – utkommer den 26 augusti.

    Fakta

    Visste du att…

    …Ett 3-årstest är hästens första ”tävling”, dess första tillfälle att visa upp sig. Det är därmed otroligt viktigt att inget lämnas åt slumpen, varken i förberedelserna eller under visningen. Den ska vara blank, välfriserad och välfodrad, och den måste få en positiv upplevelse.

    Även om du kommer sist i resultatlistan ska du kunna åka hem och konstatera att ”vi var i alla fall snyggast”.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden