Träningstips
19 oktober 2015 13:46
Ridsportplus

Dags för inomhusträning

Det blir en stor omställning när det är dags för inomhussäsong och man byter öppna gräsbanor mot trånga ridhus. I träningstipset får du tips om en övning som gör dig och hästen redo för snävare kurvor och kortare avstånd.

Dags för inomhusträning
Ta med dig markarbetet in i hoppningen så att du fortsätter att jobba hästen på samma sätt även när du rider mot hinder. Här Hugo Wihlmark som tränar hos JumpClub.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Allt går snabbare inomhus och hindren kommer mycket närmare kortsidorna. Dessutom blir det trängre och det gäller att du och hästen lär er att fokusera på rätt hinder i god tid.
  Den här övningen hjälper dig att träna på att komma ut i hörnen och få hästen att forma sig runt innerskänkeln och som vanligt måste du ha kontroll på yttersidan för att det ska bli ett bra resultat.

  – Redan när du rider fram måste du känna att du kan reglera din häst och få den att ta mer stöd på yttertygeln och kunna forma den runt innerskänkeln. Sedan ska du ta med dig markarbetet in i hoppningen så att du fortsätter att jobba den på samma sätt även när du rider mot hinder, förklarar Sylve.

  Den här övningen kan varieras på många sätt och det är bra att hoppa olika linjerna under uppvärmningen. Till exempel rida rakt fram efter studsen och hoppa rättuppståendet från andra hållet, och göra ett rättuppstående av hinder sju och rida på båge in i studsen.
  - Genom att runda hinder, som du gör på väg till och från rättuppståendet på diagonalen, får du lite extra hjälp med att forma hästen runt innerskänkeln. Det är också viktigt att hoppa hindret helt rakt och använda blicken för att se vart du är på väg, förklarar Lotta.

  Så här gör du
  Inled i galopp över bommen (1). Var noga med att ha kontroll på vänster-bogen så att du kommer rakt över bommen och möt upp med högerskänkeln så att hästen formar sig runt den till det rättuppstående (2). Här gäller det att få hästen att vara helt rak över hinder 2 och sedan möta upp med vänsterskänkeln så att hästen formar sig åt vänster i svängen till oxern (3).
  Gör om svängen över bommen (4) och det rättuppstående (5), men fortsätt sedan till studsen (6). Se till att hästen är rak genom studsen och att du tidigt tittar på var du har oxern (7). Rid ut ordentligt i hörnet så att du får god tid på dig till det rättuppstående (8). Här är det återigen viktigt att hålla koll på ytter-bogen så att du får hästen att vända upp rakt på hinder 8 för att sedan kunna rida rakt in i studsen från andra hållet (9). Ju större ridhus, desto längre kan du ha mellan studsen och de båda hindren.
  Planera för att komma ut till väggen ordentligt och se var du har den sista linjen (10 och 11). Våga hålla galoppen i svängen så att du kan rida i en jämn rytm över de två sista hindren (här på fem galoppsprång).

   Skiss för hoppbana

   Tänk på:
  Använd blicken så att du i god tid ser vägen du ska rida och vilket hinder du ska hoppa. Det hjälper hästen att fokusera på rätt hinder eftersom de kommer snabbt ur hörnen och det är lätt att få hästen att bjuda på fel hinder om du själv inte är tydlig.
  Målet är att rida banan runt med en så jämn galopp som möjligt. Om hästen blir väldigt het kan du bryta av till trav, trava några steg och sedan fatta galopp för att fortsätta banan.

  Träningstipset publicerades i Ridsport nummer 20/2015.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden