Avelsnyheter
18 april 2023 11:25
Ridsportplus

Danmark delar väg för hingstar

DWBDe snabbfotade danskarna stuvar om processen för hingstarna med helt olika spår inom aveln för hoppning och dressyr. Proven blir också kortare, bland annat för att möta konkurrensen från Tyskland.

Danmark delar väg för hingstar
Vid Hingstekåringen i Herning visas de 3-åriga hingstar bland annat i longering. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det framgångsrika avelsförbundet Dansk Varmblod (DWB) har gjort en rejäl omstuvning av sin godkännandeprocess för hingstar. Delvis handlar det om en anpassning till förändringar i närliggande avelsförbund, delvis handlar det om ett bättre sätt att bedöma hopphingstar.

    Bakgrunden är de nya djurskyddsriktlinjer som införts i Tyskland. Dessa föreskriver att hästar får börja träna först när de är 30 månader gamla. De tyska förbunden har flyttat sina traditionella premieringar under hösten till sen höst eller tidigt på det nya året. Vårens 14-dagarsprov av hingstar har kortats till ett tvådagars anlagstest med bedömning under egen ryttare och testryttare. Dessa tester genomförs från april månad det år hingsten fyller tre år.

    Opoque_dvhk_kcl5390
    Dressyr- och hopphästar delas allt mer upp i Danmark. Här ses Opoque (f -19 e All at Once-Davino V.D.O). Foto: Kim C Lundin
    Vassini_ask__hhkcl01940
    Vassini Ask (f -20 e Van Gogh-Cassini I). Foto: Kim C Lundin

    Flera av hingstarna som premierats av DWB har traditionellt också premierats i Tyskland och flera danska hingsthållare arbetar på en europeisk marknad. Förändringarna i Tyskland har fått  danska hingsthållare att söka till kortprovet i Tyskland i stället för det danska 10-dagarsprovet. Redan 2022 ratade bland andra Helgstrand Dressage, som är den nu största spelaren på den danska hingstplanen, proven. Bortfallet blev då så stort att det inte gick att genomföra 10-
    dagarsprovet.

    Anpassar sig till omvärlden

    Bjarne_nielsen_hhkcl01366
    Bjarne Nielsen Foto: Kim C Lundin

    Dansk Varmblod har många gånger tidigare visat sig snabbfotade och nu har man gjort en genomgripande förändring i processen. 10-dagarsprovet, där hingstarna stått på gemensam anläggning och både ridits och observerats i stallet, har tagits bort.
    – Vi får avvakta med att få den information som observationstesten har gett oss om hingstarnas uppförande i stallet. Vi är tvungna att anpassa oss till omvärlden som ett litet avelsförbund, förklarar Bjarne Nielsen, mångårig medlem i den danska avelsledningen för dressyrhingstar.

    Senare på hösten får de 3-åriga dressyrhingstarna genomgå 35-dagarstest med observation på anläggningen. Hopphingstarna gör ett 20-dagarsprov som 4-åringar på hösten.
    – Med vårt nya upplägg får vi tillräckligt mycket underlag för att kunna bevara våra principer för godkännande. Det var logiskt att avskaffa 10-dagarstestet, förklarar Johnny Sørensen, talesman och ordförande för den danska avelsledningen för dressyr.

    3-åringar i majoritet

    I årets upplaga av DWB:s hingstbedömning under Herning Hingstekåring, som det större evenemanget kallas, reds samtliga hingstar som för första gången var framme för visning. Majoriteten av dem var 3-åringar, men även någon äldre deltog. Detta skedde onsdag kväll, i en av de mindre hallarna och kravnivån motsvarade ett ridprov på svenskt unghästtest; gas, broms, styrning i alla tre gångarterna.

    Genom att hingstarna kom direkt hem-ifrån och visningen skedde under lugna förhållanden fungerade det helt odramatiskt. Det blev lugnare än när de tidigare år insynats på söndag kväll, trötta i kroppen efter en vecka på bortaplan. Samtliga godkändes i ridmomentet. När frånsortering och premiering var klar kunde ett antal hingstar åka hem med godkännande för avel i bagaget.

    Vi fått mycket mer avslappnade hingstar i löshoppningsmomenten

    DWB anser att det är för tidigt att godkänna hopphingstar slutligt utan att ha sett dem hoppa under ryttare vid flera tillfällen. Deras nya godkännandeväg innebär att hingstarna ska visas i Herning som både 3-, 4- och 5-åringar innan de är slutligt godkända. Detta faller väl inom systemet med de danska presentationsklasserna, där hingstarna hoppar med egen ryttare på en bana medan avels-ledningen berättar om hingsten. Det blir som en strukturerad hingstvisning där alla hoppar efter ålder på normala hinder.

    Fakta

    Vad är förändrat?

    • 10-dagarstestet för 3-åriga hingstar har tagits bort och ersatts av visning vid hand och frivilligt endagsprov med ridning motsvarande unghästtest. 
    • Dressyrhingstarna får göra 35-dagarstest på hösten.
    • För hopphingstarna är 35-dagarstestet kortat till 20 dagar och genomförs när de är 4 år.

    Förändringarna har varit till gagn

    Johhny_hansen_hhkcl02046
    Johnny Hansen Foto: Kim C Lundin

    Även förändringen med ridning den första dagen har varit till gagn för de unga hingstarna.
    – Med vårt nya upplägg, där hingstarna har ridits innan de börjar löshoppa, så har vi fått mycket mer avslappnade hingstar i löshoppningsmomenten, säger Johnny Hansen, ordförande för den danska avelsledningen för hoppning.

    I DWB byggs löshoppningsmomentet upp med hinder som ligger nära vanliga hopphinder – till skillnad mot de mer kompakta, på gränsen till massiva hinder som används i en del andra förbund.
    – Vi har ändrat hela bedömningsupplägget för hopphingstarna, för de kommer först till sin rätt när de hoppar under ryttare. Alla hingstägare uppmanas att tävla sina hopphingstar. När vi jämför våra danska hingstar med många av de tyska, så har vi en mycket högre grad som är i sporten och det är viktigt, det är där de verkligen testas, förklarar Johnny Hansen.
    – Vi vill ha det ultimata testet av ridbarhet och sporttalang på det sättet, menar han.

    Bjarne_nielsen_hhkcl01629
    37 nya hingstar godkändes vid Hingstekåringen i Herning 2023. Foto: Kim C Lundin

    Kvalitén på hoppaveln har höjts

    DWB har inte en stor andel hopphästar men kvaliteten har de senaste åren verkligen höjts. Många hopphingstar är numera danskfödda och danskavlade i flera led, medan det förr var mycket importerade hingstar.

    Hingstekåringen avslutas traditionsenligt med godkännande av de 3-åriga hingstarna och uttagning av premiehingstar. Då ges omdömen om varje hingst, även till de som inte godkänns.

    I år publicerades även en linjär beskrivning – hingstens schematiska uppbyggnad, en ritning över konstruktionen – tillsammans med de poängen. I varje protokoll skrivs även om hingsten är WFFS-positiv, något som inte hindrar betäckning i DWB – stoägare uppmanas i stället att testa sina ston.

    Europas mest transparenta avelsförbund

    Med snabbheten i dokumentation på respektive hingst och muntliga omdömen på samtliga visade hingstar framstår DWB i dag som Europas mest transparenta avelsförbund.

    Fakta

    Vad sker under Herning Hingstekåring?

    3-åriga hingstar, gemensamma moment:

    • Visas på fast underlag vid hand för exteriör bedömning i skritt och trav, visas longerade. Frivilligt endagsprov, ridning motsvarande unghästtest. Godkännande meddelas inför publik med kritik under den avslutande dagen, linjär beskrivning och poäng meddelas inom 30 minuter efter avslutad premiering.
    • 3-åriga dressyrhingstar visas även i lösgalopp och trav på åtta.
    • 3-åriga hopphingstar visas även i löshoppning vid två tillfällen.

    Godkännandeväg dressyrhingstar

    • 3 år, vår
      Hingsten visas under egen ryttare för avels-nämnden under Herning Hingstekåring. Om ridbarheten är godkänd och hingsten får godkännande, beviljas den ettårigt avelsgodkännande.
    • 3 år, höst
      Hingsten ställer upp på ett obligatoriskt 35-dagarsprov, som är öppet för alla 3-, 4- och 5-åriga hingstar, även de som ej godkänts.
    • 4 år, vår
      Hingsten kan visas för slutligt godkännande om den har uppnått minst 800 poäng under 35-dagarsprovet. DWB-registrerade hingstar kan tilldelas uppfödarmedaljer och vandringspris.
      För hingstar med 750-800 poäng ges begränsat (tvåårigt) betäckningstillstånd. Efter två år ska minst  20 föl ha bedömts på DWB:s fölutställningar där en majoritet av fölen visas, registreras och chippas vid samma tillfälle. Samtidigt bedöms hingstens utveckling i championat och tävlingar. Avelsledningen beslutar sedan, om hingsten kan bli slutgodkänd eller får sitt betäckningstillstånd återkallat.
    • 5–9 år
      Hingstar utan färdiga 35-dagarsprov har möjlighet att bli godkända om de har uppnått speciellt goda internationella tävlingsresultat för sin ålder.

    Godkännandeväg hopphingstar

    • 3 år, vår
      Hingsten visas under egen ryttare för avelsnämnden under Herning Hingstekåring. Om ridbarheten är godkänd och hingsten får godkännande, beviljas den ettårigt avelsgodkännande. Hingsten kan inte delta i 20-dagarsprovet som 3-åring.
    • 4 år, vår
      Hingsten visas under egen ryttare i två obligatoriska bedömningsklasser under Herning Hingstekåring, på en fastlagd hoppbana. Om avelsledningen upplever att prestationerna är bra, förlängs avelsgodkännandet med ytterligare ett år. Efter att hingsten är klar i den andra prestationsklassen, ges en muntlig beskrivning samt information om att hingsten har fått ett ettårigt avelsgodkännande. Det ges inga poäng vid det här tillfället.
    • 4 år, höst
      Hingsten ställer upp på ett obligatoriskt 20-dagarsprov. 20-dagarsprovet är öppet för alla 4- och 5-åriga hingstar, även de som ej godkänts.
    • 5 år, vår
      Hingst som är godkänd vid två bedömningsklasser i samband med Herning Hingstekåring och som klarat 20-dagarsprovet med minst 800 poäng kan bli slutligt godkända. DWB-registrerade hingstar kan tilldelas uppfödarmedaljer och vandringspris.
      Hingstar med mindre än 800 poäng har inte godkänts och kan inte tilldelas avelsgodkännande. De måste uppnå resultat genom tävling för att bli godkända.
    • 5–9 år   
      Hingstar utan färdiga 20-dagarsprov har möjlighet att bli godkända om de har uppnått speciellt goda  internationella tävlingsresultat för sin ålder.

    Linjärbeskrivning

    • Från 2014 har DWB:s traditionella poäng (från 0-10 inklusive halvpoäng) kompletterats med en linjär registrering. Med linjär registrering beskrivs hästen utifrån de biologiska ytterligheterna (t ex hög-låg-ställd), utan hänsyn till om egenskapen är positiv eller negativ.
    • En skala med nio alfabetiska alternativ från A till I används. Vid beskrivning av en egenskap gör domarna först en övergripande tredelad uppdelning: t ex om hästen är högställd (A-C), medium (D-F) eller lågställd (G-I). Om hästen bedöms som mycket högställd har domarna återigen tre alternativ: extremt högställd (A); högställd (B), något högställd (C).
    • På bedömningsformulären för linjär registrering är DWB:s avelsmål (optimalt) markerat med en kvadrat. Detta gör att det enkelt går att se hur nära den bedömda hästen är det optimala för de individuella egenskaperna. Optimum kan i vissa fall vara en av ytterligheterna:  till exempel så stor ram som möjligt (A). Eller så kan det optimala ligga i mitten mellan ytterligheterna:  till exempel en halsmuskulatur som passar hästen och som varken är för tunn eller för tjock. I vissa fall är det optimala varken en ytterlighet eller en mittpunkt. Exemplevis är DWB:s avelsmål högställda hästar. Men en häst kan också bli för högställd, så att det kan påverka balans och hållbarhet. Optimalt för ”högställd” är därför C.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden