Fälttävlan
1 april 14:17
Ridsportplus

Danska stal tvåstjärniga showen i Gärds – Anna Nilsson bästa svensk

Internationellt21-åriga danskan Luna Richter snuvade svenskarna på hemmaseger när det reds tvåstjärnigt i Gärds under påskhelgen. Bästa svensk blev Anna Nilsson tillsammans med Crottys Rock som har vuxit till sig över vintern. "Det går i rätt riktning," säger hon efter fjärdeplatsen.

Danska stal tvåstjärniga showen i  Gärds – Anna Nilsson bästa svensk
21-åriga Luna Richter och rutinerade Frankie på väg mot seger. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den tvåstjärniga klassen hade nästan 70 startande från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

    Det går i rätt riktning. Han är ju lite speciell, men besitter mycket kvalitet.

    Anna Nilsson om Crottys Rock.

    Klassens avslutande terräng bjöd på 22 hinder som reds under fina väderförhållanden på måndagens förmiddag.

    Efter söndagens dressyr och hoppning var det finskt i topp genom Mikko Moisala och Cracks Cajsa, ett 8-årigt sto e Chacco’s Crack, familjen Algotsson Ostholts hingst som dog i samband med den tragiska olyckan då hästlastbilen han kördes i började brinna 2029. Ett lite snopet stopp efter en felfri runda väl inom tiden på näst sista hindret gjorde dock att ekipaget föll ner i resultatlistan.

    I stället var det Danmarks 21-åriga Luna Richter som stal showen tillsammans med rutinerade Frankie (DWB val f -07 e Federico XX-Ak’s Rush, uppf Stald Mejse, äg Trine Richter). Valacken kom tia på UVM som 6-åring tillsammans med danske mästerskapsryttaren Peter Flarup. Ekipaget blev också tia i tyska Luhmühlens femstjärniga klassiker 2019 och gjorde ett EM innan hästen såldes till familjen Richter förra året.

    Trea efter dressyren

    Luna Richter och Frankie snuvade de svenska hemmaryttaren på segern även i Knivstas trestjärniga klass förra året. Vid årets påsktävlingar i Gärds började ekipaget med att ligga trea efter dressyr och hoppning efter 31,0 straff i dressyren. Det blev också ekipagets slutresultat då det fick den tvåstjärniga terrängen att se enkel ut. De var i mål helt utan straff, vilket alltså räckte hela vägen till seger.

    Bästa svensk i klassen blev Anna Nilsson tillsammans med Crottys Rock (ISH val f -14 e Obos Quality 004-Clover Hill, uppf Edmond Crotty, äg A Nilsson), en häst med stark flyktinstinkt, vilket har ställt till det för ekipaget tidigare men som också hunnit med att ta internationella placeringar.

    Nu blev det en fjärdeplats för ekipaget som låg sexa efter dressyr och hoppning. Valacken slutade på 32,5 straff i dressyren, var felfritt i hoppningen och gick mål efter den drygt fem minuter långa terrängen en sekund över optimaltiden.
    – Jätteroligt och en bra säsongsstart, säger Anna Nilsson som har lagt ned mycket grundarbete på valacken under vintern.
    – Det går i rätt riktning. Han är ju lite speciell, men besitter mycket kvalitet, fortsätter hon.

    ”Jättenöjd överlag”

    Hon framhåller att det kändes som att det var speciellt i terrängen som vinterns grundträning har gett resultat.
    – Men jag är jättenöjd överlag hur han har uppfört sig här.

    Anna Nilsson Crottys Rock
    Anna Nilsson är nöjd med hur Crottys Rock har utvecklats under vintern. Foto: Kim C Lundin
    Signe Kvarnstrand Allan V
    Signe Kvarnstrand och Allan V blev näst bästa svenska ekipage i Gärds tvåstjärniga klass. Foto: Kim C Lundin
    Signe Kvarnstrand Allan V
    Signe Kvarnstrand och Allan V. Foto: Kim C Lundin
    Malin Asai Delelia
    Malin Asai och Breedersvinnaren Delelia. Foto: Kim C Lundin

    Terrängbanan såg inte alltför svår ut, men kanske tidpunkten – tidigt på säsongen – ställde till det för en del ekipage. Av de 67 ekipagen som var med från början fanns 48 kvar i tävlingen hela vägen. 13 av dem försvann i samband med terrängen. Ett av dem var Mikko Moisala med sina andra häst, Amaris. Skimmelstoet var inte alls med på uppgiften när det gällde huset som kon snabbt efter det andra vattenhindret. Ekipaget fick ett fall där, men både häst och ryttare reste sig snabbt efter fallet och gick ut från banan för egen maskin.

    Vattenproblem

    Även Katrin Norling fick problem vid det andra vattnet, som var ett nedhopp ner i vattnet. Hennes rutinerade Fernando-Ukato, som låg tvåa efter dressyr och hoppning, hade fram tills dess sett ut som säkerheten själv i en stadig och jämn rytm. Men vid vattenhindret ville den 14-årige hästen inte vara med längre.

    Svenska spetstruppens Malin Asai (tidigare Josefsson) och Breedersvinnaren, Delelia (e Deodoro) levde upp till det 9-åriga stoets dressyrstam och hölls som etta i dressyren av två domare. Hoppningen var inte lika lyckad, i terrängen vann stoet mycket mark i sin galopp men behövde lite extra motivation av sin rutinerade mästerskapsryttare då och då. Det blev till slut en fin dubbelnolla i terrängen och en elfteplats totalt för ekipaget som tidigare har gjort några starter i trestjärnigt.

    Signe Kvarnstrand näst bästa svensk

    Näst bästa svensk, med en femteplats, blev Signe Kvarnstrand, som även hon satt på en tidigare Breedersvinnare i Allan V. Den rutinerade SWB-valacken var säkerheten själv genom banan, och slutade på sitt dressyrstraff 33,8.

    Närmast efter danska vinnaren blev Emilie Lindgren Laumann/Heinsgaardens Chillo och danske Peter Flarup/Gamegirl Impe tog hand om tredje platsen.

    Meetingets höjdpunkt var den fyrstjärniga klassen med OS-kval, där terrängen reds vid lunchtid på måndagen.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden