Veterinärt
21 juni 2023 08:40
Ridsportplus

Därför behöver du ta såren på allvar

HästhälsaSommartid är ofta högrisktid för sår, när olämpliga stängsel och hästars lek på betet ger skador. Noggrann daglig visitation är viktig.

Därför behöver du ta såren på allvar
40 liter blod har en 500 kilos häst normalt. Den klarar att mista åtta till tio liter innan en blodtransfusion behövs. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är inte alltid de dramatiska och stora såren som är allvarligast. Ett litet, till synes obetydligt sår kan bli en inkörsport för svårbemästrad infektion. En tagg i ett lednära område eller ett sår nära ögat bör alltid kontrolleras av veterinär.

    Om hästen fått en spark kanske det enda som syns är en svullnad, en blodutgjutelse under huden. Behandlas genom att kyla med vatten eller is under 24 till 48 timmar, värme efteråt. Att spola med vattenslang är ofta effektivt. Oftast klarar kroppen att absorbera dessa hematom själv, men en del kan behöva öppnas.

    Fakta

    Olika typer av sår

    Skarsar-eltrad
    Otäckt skärsår. Foto: Ugglarps gård, Hästkliniken

    Skärsår

    Uppstår ofta när hästen har fastnat i eltråd och skurit sig på den, i regel en bit ner på benet. Skadans djup och läge är avgörande för prognosen. 

    Istock-489427901
    Björnbär kan ge sticksår. Foto: iStockphoto

    Sticksår

     Taggar från hagtorn eller björnbär är lömska och kan orsaka verkligt stora problem. Pinnar och grenar kan tränga in i mjukdelarna på hästen.

    Istock-1069137252
    Risk för rivsår. Foto: iStockphoto

    Rivsår

     Utskjutande spikar, handtagen på hinkar och trädens vassa kvistar kan riva upp hud eller ge ögonskador.

    Odem-2
    Krossår Foto: Ann-Sofi Hjärna

    Krossår

    Hit hör sparkskador där det inte alltid går hål på huden, utan det bildas en svullnad. Ett sådant hematom, blod-ut-gjutning under huden, kan vara mycket smärtsamt.

    Ha uppsikt på sårläkningen

    Efter det akuta läget är det viktigt att ha koll på vad som händer med såret och vad som kommer ut ur det. Klargul vätska är bra, men om det ändrar färg och form till vaniljsåsliknande kan åtgärder eller medicin behövas. Kolla också hur såret luktar – vid lukt av var eller något sött ska man reagera.

    Ha noggrann koll på tempen, ta den gärna två gånger om dagen när hästen har en sårskada. Den normala tempen för en vuxen häst är 37 till 38,2 °C. Rådgör med veterinär om hästen får feber.

    Sar_som_varar2
    Sex timmar – längre tid än så bör det inte gå innan ett glipande sår sys ihop.
    Efter rengöring syns hur djupt såret är. Foto: Anki Lundberg

    Koll på stelkramp

    Animal-polster
    Skydda såret.

    Kontrollera stelkrampsvaccinationen. Om det är mer än 6–12 månader sedan senaste vaccination, kan hästen behöva en boosterdos.

    Ha god koll på hästens allmäntillstånd och se hur läkningen av såret fortskrider. Kontakta veterinär om det bildas svallkött. Då fungerar inte läkningen som den ska, utan det kan finnas mer därinne som ska ut.

    Försök att skydda såret från flugor och andra insekter. Medicinsk honung och zinksalva är ofta bra, eller Animal polster, ett självhäftande skydd som läggs utanpå kompress. Om ett sår uppe på kroppen vätskar mycket, kan huden runt sårområdet skyddas genom vaselin eller Idominsalva. 

    Visitera
    Visitera hästan ofta. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Daglig koll på betet

    Var mycket noggrann vid den dagliga visitationen. Sårskador och sticksår kan vara små och svåra att upptäcka. Området från karpus upp till bringan är ett vanligt ställe för sparkskador och små stickskador. Om ett sår eller skada upptäcks, är det bra att ha en medhjälpare med vid en noggrannare undersökning.

    Fakta

    ABC vid akuta sårskador

    Klarrött pulserande blod kommer från en artär, vilket är mer allvarligt än om mörkt blod kontinuerligt sipprar ut – det kommer då från en ven. 

    201211091_abfa4
    Klarrött pulserande blod är allvarligt. Foto: Frank Sorge/Arnd.nl

    A

    Stoppa blödningen genom ett lokalt tryck direkt på såret: lägg en ihoprullad gasbinda där och linda hårt över den. Vid kraftig blödning på ett ben kan blodcirkulationen hämmas genom att en läderrem dras åt hårt runt benet ovanför det skadade stället. Åtgärderna för att stoppa blödning ska inte vara kvar längre än 20 minuter.

    B

    Gör rent såret med koksaltlösning när blödningen avstannat. Till mycket smutsiga sår används rikligt med vatten tills all smuts är bortspolad.

    C

    Kontakta veterinär. Beskriv var på kroppen såret sitter och om det är nära en led eller sena. Fotografera gärna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden