Veterinärt
5 juli 2022 10:18
Ridsportplus

Därför bör du bekämpa styngflugan

SommarplågaÄven om styngflugan med sina ägg och larver sällan leder till sjukdom för hästarna kan de vara irriterande och obehagliga när de lägger ägg och även skapa ömhet och irritation under de veckor larverna befinner sig i hästens munhåla. Vid massiva mängder larver finns en ökad risk för förstoppningskolik.

Därför bör du bekämpa styngflugan
Äggen från styngflugan syns ofta tydligt och det är bra att skrapa bort dem direkt. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Styngflugans korta liv på två till tre dagar innebär att de kan ta sig ett par kilometer för att hitta hästar att deponera sina ägg på. Äggen placeras strategiskt, ofta på hästens framben, för att hästarna ska klia och slicka vilket stimulerar äggkläckningen. På så vis kan de även få hjälp att hamna i munhålan, medan de i andra fall placerar äggen längsmed lanorna och sedan kryper till munhålan.

    Några veckor senare förflyttar sig larverna till magsäcken där de övervintrar och suger blod innan de kommande sommar följer med avföringen ut och kläcks efter ungefär tre veckors förpuppning i marken.

    Harmlös men irriterande

    Med dagens resistensproblematik avmaskar man inte längre mot styngfluga då de sällan leder till sjukdom. Däremot kan de vara besvärande för hästarna som ofta blir oroliga när styngflugan kommer surrande för att lägga äggen. I munhålan fortsätter besvären och kan leda till minskad foderlust och obehag för bettet när larverna borrar sig igenom tungan eller lägger sig i tandköttsfickor. När larverna sedan börjar förflytta sig mot magen kan de på sin väg orsaka sår och irritation i kutana magslemhinnan. Samtliga besvär är dock övergående då styngflugan lämnar munhålan och magslemhinnan. I sällsynta fall kan massiva invasioner av larver leda till förstoppningskolik och det är därför viktigt att bekämpa styngflugan.

    Styngfluga Munhåla
    Det är ovanligt att styngflugan orsakar så här stora problem på hästens tunga.

    Så bekämpar du styngflugan

    Styngflugan syns inte på träckprov och motiverar i sig inte avmaskning. Däremot kan vissa avmaskningsmedel vara effektiva om de används vid rätt tidpunkt. Avmaskning med ivermektin har effekt mot larverna i munhålan och både ivermektin och moxidektin på larverna i magsäcken. Båda preparaten är så kallade makrocykliska laktoner.

    – Avmaskning med makrocykliska laktoner har bra effekt på larvstadierna i mage och tarm, det vill säga under många månader av året, berättar parasitolog Eva Osterman Lind från SVA och fortsätter:

    – Men eftersom varje avmaskning samtidigt selekterar för resistens hos små blodmaskar är det en fördel om tidpunkten för avmaskning mot styngflugelarver anpassas till när det är lämpligt att avmaska mot små blodmaskar. Om detta inte gjordes under tidig höst, får man vänta till våren, under mars–maj.

    Effektivast är det dock att avlägsna äggen så fort de dyker upp på hästen under högsommaren och tidig höst. Metoderna som finns är många och ryktsten, rakblad och andra specialknivar är några vanliga metoder. Pälsglans kan göra att äggen inte fäster lika bra. Hovslagaren Emelie Tapper har hittat ett annat skonsamt, billigt och miljövänligt sätt att bli kvitt de gula äggen. Genom att blanda bikarbonat med ljummet vatten som enkelt sprutas på släpper äggen då blandningen har liknande egenskaper som hästens saliv.

    – Äggen släpper för att hästarnas saliv är basisk, berättar Emelie.

    Efter att blandningen sprutats på går det enkelt att dra bort äggen med en handske eller stålboll.

    Emelie Tapper
    Skrapa med en stålboll, äggen lossnar utan något tryck alls.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden