Avelsnyheter
15 mars 2019 18:36
Ridsportplus

Därför har Eklunda Stuteri tagit bort stationsavgiften

AvgifterFrån flera håll har det rapporterats om förändringar i hingstägarnas sätt att ta betalt av stoägarna inför avelssäsongen. Även Eklunda Stuteri har gjort förändringar genom att ta bort stationsavgiften. "Vi har försökt att förenkla," säger Lena Zeiloth som driver stuteriet.

Därför har Eklunda Stuteri tagit bort stationsavgiften
Lena Zeiloth. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Seminavgift, språngavgift, dräktighetsavgift, levande föl-avgift, stationsavgift… Det är många avgifter att hålla reda på för stoägare som vill seminera sitt sto.

    Vi tycker att det nya systemet blir mer transparent för stoägarna. Lena Zeiloth.

    Den som anlitar Eklunda Stuteri utanför Örebro under årets avelssäsong slipper dock stationsavgiften.

    Inför säsongen aviserar stuteriet att det som tidigare kallades veterinäravgift och stationsavgift numera har slagits ihop till en seminavgift som totalt blir lägre för stoägarna.
    – Vi har numera en heltidsanställd veterinär och har valt att baka ihop de båda avgifterna och då blir det också lite billigare än förut när det var uppdelat, säger Lena Zeiloth som driver stuteriet.

    Flera infört levande föl-avgift

    Ridsport har tidigare rapporterat om att flera hingstägare har lyssnat på stoägarnas önskemål och infört levande fölavgifter i stället för dräktighetsavgifter.

    På Eklunda finns dock dräktighetsavgiften kvar.
    – Men vi tycker ändå att det nya systemet blir mer transparent för stoägarna, säger Lena Zeiloth.
    – Vi har försökt att förnekla för stoägarna.

    Ridsport,
    Ike, här vid bruksprovet med ryttare och delägare Victoria Almgren, är en av hingstarna som står på Eklunda. Arkivbild: Roland Thunholm

    Seminavgiften är olika hög beroende på om hingsten står på Eklunda eller inte. Det är billigast för den som använder en hingst som finns på stuteriet – då är seminavgiften 2 800 kronor. Dyrast blir det med fryst transportsperma som har en seminavgift på 7 000 kronor.

    Kostnader på andra håll

    Detta kan jämföras med till exempel Hästak utanför Tingsryd som har en seminavgift på 2 000 kronor+stationsavgift på 1 000 kronor, totalt 3 000 kronor, för hingstar i sitt eget program.

    Lövsta Stuteri har en stationsavgift på 1 700 kronor+veterinäravgift på 2 200 kronor, totalt 3 900 kronor, för sina hemmahingstar. Totalsumman för den som vill använda fryst sperma till sto på Lövsta är 9 500 kronor.

    Lena Zeiloth vill dock inte säga att förändringarna är en del i ett ”prisrace” för att få ner kostnader och på så sätt locka stoägare.
    – Nej, om man börjar jaga kostander till varje pris kan man bita sig själv i svansen. Men nu kunde vi skruva lite på det och jag försöker hela tiden jobba för våra kunder, stoägarna.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden