Veterinärt
25 april 09:04
Ridsportplus

Därför svettas hästen

HästhälsaHästar kan svettas av flera olika anledningar. Den vanligaste är för att göra sig av med överskottsvärme. Men svettning kan även bero på sjukdom och stress.

Därför svettas hästen
Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svettning ingår i hästens välutvecklade system för att bibehålla en jämn kroppstemperatur. 

    När musklerna arbetar ökar blodcirkulationen så att de blir varma. Efter en tids arbete skickas värmen med blodet ut mot huden, där hårstråna har kontakt med svettkörtlar som bildar svett. De flesta finns på halsen, bröstkorgen, bringan, flanken och längs sidan av buken. 

    Svett Varm ångar
    Foto: Arnd Bronkhorst

    När hästens hårrem blivit våt av svett, ombildas svetten från vätska till ånga och avdunstar och därmed kyls hästen ner. Ju större temperaturskillnad det är mellan luft och häst, desto bättre blir kylningen. Det ses tydligt på vintern, då det bildas ångmoln runt svettiga hästar.

    99% av svetten är vatten, resten är olika salter och mineraler som natrium, kalium och klorid.

    Aggressiv avkylning krävs

    Doha, Distanzpferd Wird Waehrend Der Pause Mit Wasser Uebergossen
    Foto: Frank Sorge/arnd.nl

    Ansträngning i temperaturer över 25 °C eller i hög luftfuktighet innebär en utmaning för hästen att hålla kroppstemperaturen intakt. Därför har det forskats mycket kring bästa sättet att hantera tävlingshästar under dessa förhållanden.

    Aggressiv kylning har visat sig vara den mest effektiva metoden att sänka kroppstemperaturen och minska risken för hjärtslag eller värmeslag. Då används isvatten, som håller 0 – 5 °C, över hela kroppen. Kylningen inleds direkt efter ansträngningen och 30 sekunders kylning alterneras med skritt lika länge för att gynna blodomloppet.

    Kyltält med kalla duschar och fläktar används också frekvent vid tävlingar i varmt klimat, både efter träning och tävling.

    Ersätt med koksaltlösning

    Natriumnivån i blodet sänks när hästen svettas mycket, ett bortfall av koksalt som måste ersättas. Att bara erbjuda saltsten räcker sällan, inte heller kommersiella elektrolyter. Det mest effektiva är att ge fysiologisk koksaltlösning (består av nio gram koksalt per liter vatten) samt vanligt vatten.

    Koenigs Wusterhausen, Detailaufnahme, Nuestern Und Maulpartie Eines Pferdes
    Foto: Frank Sorge/arnd.nl

    Ökad andningsfrekvens

    Tyngre hästraser svettas inte så mycket, utan ökar i stället andningsfrekvensen för att bli av med överskottsvärmen. Näsborrarna vidgas då tydligt. Vind är mycket viktigt för sådana hästar, den hjälper till att kyla ner dem.

    En häst som ansträngs hårt i varmt väder kan komma upp i en svettförlust på 10 – 15 liter i timmen.

    Stäng inte in värmen

    Det räcker inte att lägga en blöt handduk eller ett coolertäcke på en överhettad häst. Den kyls bara under någon minut, sedan blir handduken/täcket uppvärmt av den avdunstande värmen och isolerar så att värmeavgången förhindras.

    Stress ger svettning

    Hästar kan svettas på grund av smärta eller stress. Det visar sig i omotiverad svettning vid jobb som inte brukar vara ansträngande eller en snabbt uppkommen svettning på halsen eller i flanken. Hästar kan till exempel svettas vid kolik, i samband med fölning och som biverkan av medicinering.

    Foto: Anki Lundberg
anki@barrskogsfilm.se
    Foto: Anki Lundberg

    Svettas så det skummar

    Ibland uppstår skumbildning mellan hästens bakben, på lårens insidor. Det är vid riklig svettning som skum uppstår av friktionen och orsaken är glykoproteiner i svetten. En häst som svettas på hals, bog, i flanken och har skum mellan bakbenen anses arbeta med hela kroppen.

    Värmeslag 

    Om hästen ansträngs hårt i stekande sol hinner inte svetten avdunsta, utan droppar av från hästen utan någon kylande verkan. Hästen riskerar då att komma in i en ond cirkel av vätskeförlust som hindrar den från att svettas och får allt högre kroppstemperatur. Den måste få hjälp med avkylningen för att inte drabbas av värme- eller hjärtslag.

    Kan inte svettas

    Nedsatt förmåga att svettas, anhidros, kan bli ett allvarligt hinder för hästens prestation. Anhidros kan förekomma i en lindrig form med minskad svettningsförmåga och i en allvarligare form, då hästen inte har någon svettproduktion alls. Vid den allvarligare formen får hästen kraftiga symtom på överhettning. Flytt till ett svalare och torrare klimat kan återge hästen förmågan att svettas.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden