Sportnytt
23 februari 2020 20:03
Ridsportplus

Hästhotellet som lockar världens stjärnhästar

HästhotellDet började med en enkel fråga från en transportör och växte till ett välsmort övernattningsstall med incheckning dygnet runt. I dag är hästhotellet i Malmö ett favoritstopp för stjärnhästar på väg.

Hästhotellet som lockar världens stjärnhästar
Daniel Åberg driver tillsammans med Ylva Cappelin Lindgården, stjärnornas eget hästhotell. Foto: Lottapicture

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett par minuter ifrån E6:an ligger Lindgården Horsehotel. Pilallén som kantar den välpreparerade vägen in mot gården syns tydligt.
– Jag tror de flesta stjärnor varit här, säger Daniel Åberg som driver Lindgårdens Horsehotel tillsammans med sin partner Ylva Cappelin.

Elisabetsbild
Daniel Åberg och Ylva Cappelin. driver Lindgården, stjärnornas eget hästhotell Foto: Elisabeth Hoff

Inför årets världscup i Göteborg bokade bröderna Philliphaerts från Belgien fyra boxar en månad i förväg för att vara säkra på att få plats.

Alla är inte lika välplanerade. Till premiären av Global Champions Tour i Stockholm i juni förra året gick telefonen varm in i det sista.
– Vi har kapacitet för 25 hästar och blev fullbokade. Vi hade behövt 50 platser till, säger Daniel Åberg.

Lindgarden-3
Det blir snabbt fullbokat på Lindgården. Foto: Lottapictures

Fakta

Några av kunderna:

  • Isabell Werth
  •  Bertram Allen
  •  Ben Maher
  • Denis Lynch
  • Henrik von Eckermann
  •  Malin Baryard Johnsson
  •  Jessica von Bredow-Werndl
  • Jessica Springsteen
  • Marlon och Angelica Zanotelli

Hotelldelen på Lindgården består av 15 boxar, både med och utan helgaller, och med möjlighet att dela av stallet.

En hel flock övernattade i hagen

Hos grannen finns nio reservboxar och även Jägerso kan ställa upp med boxar vid behov. Men alla gäster vill ha faktiskt inte ha någon box utan ibland räcker en rejäl hage. Som fransmannen Jean-François Pignon och hans flock som stannade till på vägen till Stockholm och Friends ett år.
– Det var mörkt när de kom så Pignon gick med en ficklampa längs staketet med hästarna efter sig för att de skulle se var staketet gick. Sedan gick hästarna i hage hela natten, alla med täcke visserligen, men det var ju ändå november. På morgonen var alla nöjda och glada. Sen tränade Pignon sitt program i vår paddock. Det var kul, en gratisföreställning, berättar Ylva Cappelin.

Stallplanen och parkeringen är rejält grusad och torr trots det envisa regnandet denna vinter.

Hela gården är inhägnad av säkerhetsskäl men också för att stänga ute bökande vildsvin. Klockan nio på kvällen stängs de automatiska grindarna vid infarten och öppnas igen klockan sju.

Lindgarden-11
Daniel Åberg jobbade extra med att köra galopphästar och fick en dag en fråga från en transportör om det var möjligt för hästarna att övernatta. Det var starten på deras numera framgångsrika verksamhet. Foto: Lottapictures

Chaufför duschade i spolspiltan

I en av längorna finns ett modernt, uppvärmt utrymme med kök, wifi, toalett och dusch.
– I början kom groomar in till oss i huset och frågade om de möjligen kunde få låna vår dusch. Det fick de så klart. Men när en chaufför duschade i spolsplitan tänkte vi att klart att de ska ha en egen dusch, säger Ylva Cappelin och stoppar en kapsel i
kaffemaskinen.

Vi sätter oss på barstolarna runt ett högt bord. Stallkatten gör oss sällskap. Det är varmt och trivsamt. Ylva Cappelin pekar ner på på golvet.
– Helen Langehanenbergs groom har sovit här, under bordet, för att inte starta ljuset som är rörelsestyrt.

De med stora hästbussar sover med fördel i dessa. För de som föredrar hotell ligger ett hotell tio minuter bort med taxi

Det plingar till i Daniel Åbergs telefon. Någon behöver övernattning för en islandshäst till kvällen.
– Jag vet inte riktigt var alla hittar oss. Förmodligen är det Facebook. Det enda ställe vi syns på. Förutom ett par rader på World of Showjumping. Men mycket sprids ryktesvägen antar jag, säger han.

Lindgarden-7
Förr rymde parets stall 18 inackorderingar, men numera finns bara en inackordering och så parets två egna hästar. Resten av boxarna fungerar som hotellrum för långväga hästgäster. Foto: Lottapictures
Lindgarden-6
Många välkända hästar har övernattat på Lindgården. Foto: Lottapictures

Hade inga planer på hästhotell

Daniel och Ylva köpte gården 2006 och hade aldrig planer på att starta hästhotell. Då var det inackorderingsstall med 18 hästar men när inackorderingar efter hand flyttade fyllde paret inte upp med nya.

I stället för fler inackorderingar började de ta emot hästar på väg.
– Jag körde lite galopphästar ibland och fick en fråga från en transportör om övernattning och på den vägen var det, säger Daniel Åberg.

Hotellet första ridsportskund var Lövsta stuteri.
– Lövstahästarna är alltid ordentliga och väluppfostrade. De kommer in, rullar sig och gör aldrig något väsen av sig. Även om det är en hel bunt hingstar, säger Daniel Åberg.

Sedan har det bara rullat på.
– Ibland har det varit fullt av jättedyra bussar och hästar. Då har vi tänkt: kan vi gå och lägga oss då? Men det kan vi. Det är groomarna som har ansvaret, säger Ylva Cappelin.

Lindgarden-8
Det är groomarna som har ansvaret för hästarna. Foto: Lottapictures

Men ibland händer saker som även Ylva blir orolig av, som när en av Ingrid Klimkes hästar, Paramenides, uppförde sig konstigt på morgonen. Rullade sig gång på gång, doppade hö i vatten och hade sig, som om han hade kolik. Groomen bodde på hotell och Ylva gick ut till bussen för att väcka chauffören.
– Precis då kom groomen med taxi och sa att hon glömt att säga att den hästen alltid gjorde så, säger Ylva Cappelin.

I stallet i dag finns två egna hästar, en dressyrhäst och en 26-årig före detta galoppör, samt tre inackorderingar. Planen är att hålla det maximalt så. Hotellbiten flyter på bra och hittills har bara en enda kund underlåtit sig att betala.

Arbetar med annat vid sidan av hästhotellet

Både Ylva och Daniel gillar kontakten med sina kunder, groomarna och inte minst hästarna. Det blir en extra krydda att sedan se dem på teve.
– Men så starstruck är jag inte att jag går upp mitt i natten för att titta på en häst i stallet. De är som vilka hästar som helst när de står där i boxen, säger Ylva Cappelin.

Desinfektion håller smittan borta på Lindgården

När en gästande häst lämnat Lindgården hänger Daniel Åberg och Ylva Cappelin på sig en ryggburen tryckspruta och sprayar box, krubba och hinkar med desinficeringsmedlet Virkon. Har det varit föl i boxen är rengöringen extra noggrann. En annan regel är att hålla tävlingshästar och föl avdelade från varandra. Och att ha allmänt god koll samt ett bra samarbete med duktiga distriktsveterinärer.
– Vi gör det vi kan göra och har hittills varit förskonade, säger Daniel Åberg som tror att stallets goda luftcirkulation också spelar in.
– Vi har alltid stalldörrarna öppna. Bara om det stormar stänger vi. En del, framför allt dressyrfolket, tycker att det är kallt. Även om hästarna har tjocka täcken på sig. Själv förstår jag inte hur de tänker. Man ser hur det bara rinner på fönstren i transporterna när de kommer.

Under alla år har det bara anlänt en häst i dåligt skick, en travhäst med ospecificerad transportsjuka. Det var bara att lasta av eller att låta den dö, som Ylva Cappelin säger. Man utgick från värsta scenariet, höll den isolerad och bytte kläder efter varje kontakt med den. Efter ett par dagar på dropp var hästen frisk igen.

Kommer inga irländska transportörer

De irländska transportörerna har varit på Lindgården vid några tillfällen men kommer inte längre dit.
– Det är vi glada för. Det har gått att spåra smitta från några transporter från Irland, säger Daniel Åberg.

Lindgarden
Daniel Åberg driver hästhotell tillsammans med Ylva Cappelin. Foto: Lottapictures

Fakta

Ylva Cappelin och Daniel Åberg

Namn: Ylva Cappelin och Daniel Åberg.

Bor: Lindgården, Malmö.

Verksamhet: Driver sedan ett tiotal år Stall Lindgården Horsehotel som började i blygsam skala och har numera flertalet internationella storstjärnor i dressyr, hoppning och fälttävlan som återkommande kunder. Även flitigt använt av travet.

Jobbar med: De har jobb vid sidan av. Ylva jobbar som flygledare och Daniel som tekniker på Sturups flygplats.

Aktuell med: Föreläsning om sin verksamhet på Hästföretagarforum under Göteborg Horse Show den 20 februari.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden