Distansritt
8 juni 2019 18:20

De hetaste medaljkandidaterna vid distans-SM

FörhandstipsDen här helgen är det inte bara på Strömsholm som det ska göras upp om SM-medaljer. I morgon söndag avgörs två SM i distansritt utanför Halmstad. Ridsport har gått igenom startfältet och listar de hetaste medaljkandidaterna.

De hetaste medaljkandidaterna vid distans-SM
Ska Mikaela Linnér ta tredje raka YRSM-guldet i distansritt? Arkivbild på Mikaela och Peach Passion ox från YRSM 2017. Foto: Ulf Lonäs

Upplaga 32 av Svenska Mästerskapen i distansritt rids för andra året i rad på Simlångsritten den 9 juni. Tävlingscentrum, start och mål på Stjernarps Gods på Stjärnarpsvägen bara en kort cykelväg från Fyllinge i södra Halmstads ytterområden.

Simlångsritten är en av de äldsta distansritterna i Sverige och var också en av de första att arrangera VM-distansen 160 km för över 25 år sedan. Det är två SM-klasser som ska avgöras. Trestjärnig CEI*** 160 km för seniorerna och tvåstjärnig CEI** 120 km för young rider alltså ungdomar som under året fyller högst 21 år. En teknisk bana på grus och en del asfalt, och med flera vägbyten och skogsstigar. Fem sträckor, 40, 40, 32, 32 16 km, på 160 km och fyra på 120 km, varav två sträckor alltså rids två gånger. Veterinärbesiktning i s.k. vetgate mellan varje sträcka som direkt följs av en obligatorisk vila på 40 till 50 minuter beroende på sträcka.

Starten på 160 km går 06.00 med beräknad målgång mellan cirka 15.30 och 19.00. Det är fri entré och enklare servering finns på tävlingscentrum. Karta över banan finns att köpa, och om man har bil, mc eller moped så kan man åka ut till de ställen som är märkta med en hink på kartan. Där får hästar och ryttare service av sina team med vatten, dricka och energi under ett flygande snabbstopp som kan ske både i trav och galopp.

Få startande

För andra året i rad är det tyvärr alltför få startande för att vara ett SM. Det är sex svenska seniorer på 160 km och sju på YRSM. Det finns naturligtvis flera olika skäl till detta. Nordisk Baltiska Mästerskapen i Estland 28 juni (senior och YR), EM i England 15 augusti och generationsväxling på hästar kan vara några anledningar. Men lite märkligt är det ändå att ingen seniorryttare från Ridsportförbundets spetsgrupp på landslaglistan startar. Däremot fem från utmanargruppen. För Young Rider kommer alla utom en ryttare från spets- eller utmanargruppen.

Att vara med och kämpa om medaljerna på ett SM i någon av ridsportens grenar borde vara det viktigaste man kan göra varje år i Sverige. Sedan 2008 har SM i distansritt avgjorts i en internationell FEI-klass med 10 till 15 startande. Men det är uppenbart att statusen och betydelsen för SM i distansritt sjunkit på senare år, och även varit svårt att hitta arrangör, men statusen på SM måste stärkas på något sätt till kommande år. Det innebär bland annat att ekonomin för ett SM måste förbättras. Enligt årets SM-propposition från FEI är det noll kronor i prispengar i seniorklassen och 4 000 kronor i startavgift och arrangörens avgift till FEI och kostnader för internationella (från annan nation) veterinärer är dryga. I år FEI-veterinärer från Danmark, Estland och Tyskland.

Självklart kan alla startande vara möjliga medaljörer, men Ridsports distansexpert, som sett eller bevakat nästan alla SM sedan 1987, har listat tre medaljfavoriter och en outsider för både seniorer och young rider.

Medaljfavoriter SM seniorer 160 km (Utan inbördes ordning)

Ghaniyah ox och Ann-Therese Helgesson

Startade på samma bana på SM 2018 men uteslöts för en mindre skada efter 103 km. Ann-Therese debuterade i distansritt 2014 och har rutin från 1.290 genomförda tävlingskilometer. Hon är en av ett fåtal svenska distansryttare som genomfört världens kanske tuffaste distansritt – Mongol Derby 1000 km i Mongoliet på okända mongoliska ponnyer. På utmanarlistan 2019 men de båda har bara en godkänd 120 km och det är på sista fyra milen ett SM ofta avgörs. Var knappt slagen tvåa på 80 km bakom Hadari i april.

Hadari ox och Kjell Westerback

Hadari vann en 80 km för några veckor sedan och har uppenbarligen form i kroppen. De båda var femma på SM förra året dock på mycket lång tid (13,3 km/tim). Kjell, född 1958, är äldst i startfältet, och började rida och tävla distansritt sent i livet och har ett SM-brons med annan häst från 2016 och totalt 3.972 tävlingskilometer. Målsättningen för de båda är VM 2020.

Deres ox och Annelie Eriksson

Annelie är en av Sveriges mest rutinerade och meriterade distansryttare sedan debuten 1996. Har rutin från både SM, EM och VM och genomfört 13 stycken distansrittslopp på 160 km! Har totalt 11.999 tävlingskilometer. Tog sitt första SM-guld som 12-åring på YRSM år 2000. Satsar på sitt tredje seniorguld. Deres var fyra på Vasaritten i januari med italiensk låneryttare, och tog en 15:e plats med Annelie i ett mycket stort lopp i England på 120 km 2018. Men de båda blev uteslutna för hälta på SM både 2016 och 2017.

Outsider

Enzo Exklusive ox och Timmy Compier

Visade form i Holland i maj på 120 km. De båda har också ett brons på lag-SM 2016. Timmy har ett guld på YRSM 2012 och blev i år assisterande chef d´equipe för YR-landslaget.

Medaljfavoriter SM young rider 120 km (Utan inbördes ordning)

Isa Jasmine och Mikaela Linnér

Mikaela, som blir senior nästa år, vill garanterat försöka ta sitt tredje raka YRSM-guld varav det andra med Isa som har ”hemmaterräng” och är uppväxt och inriden 2 km från SM-målet. Med sin egen häst Peach Passion har Mikaela genomfört både EM och VM 120 km i Italien. Mikaela har tävlat distansritt sedan 2011 och har 2.912 tävlingskilometer. Isa har bara rutin från en 120 km och motståndet är blir lite tuffare i YR-loppet när kval och en kommande VM-biljett i höst kan stå på spel.

Sl Dalilah ox och Selina Andersson Kjellberg

Selina har på bara två år dokumenterat talang för distansritt och samlat rutin från 1.060 tävlingskilometer, är redan i spetsgruppen,  och har bara en utslutning. Genomfört tre 120 km varav en i England med tufft motstånd i stor klass. Är med sina 16 år näst yngst i startfältet och har siktet helt inställt på en VM-biljett och därmed att klara FEI:s kval. Selina har tränat Sl Dalilah (som aldrig genomfört lopp på 120 km) en tid, men aldrig tävlat henne.

MZ Zou Zou och Anna Remmare

De båda har tävlingsrutin från 2013 och Anna har 2.228 tävlingskilometer. Tog brons på YRSM 2016. Har också genomfört YRVM 2017 på 15,7 km/tim. Dags för ny medalj?

Outsider

Golden Question och Ebba Bota

Ebba har tävlat distansritt sedan 2016 och har en seger på 80 km i Danmark förra året. Blev utesluten i vetgate 3 med annan häst på YRSM 2018. Har rutin från 1.364 tävlingskilometer. Golden Question har tredjeplacering på 120 km från 2014, och Ebba genomförde enstjärnig  CEI* 80 km med henne den 21 april.

Ridsport bevakar årets båda SM i distansritt och referat och medaljörerna hittar du på webben.

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
Karta

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden