UtmärkelserNu är de flesta nomineringar till priserna som delas ut på årets Ryttargala klara. Här finns hela listan.
De kan prisas på Ryttargalan
Det är Svenska Ridsportförbundet som i ett pressmeddelande berättar att nomineringarna till utmärkelserna som ska delas ut på Ryttargalan är klara.
Ryttargalan hålls på Grand Hotel i Stockholm, onsdagen den 27 november.
Nedan kan du läsa vad det står om de nominerade i pressmeddelandet.
Nominerade, Morgondagens stjärna
Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.
Isabella Tovek,
24 år, Ätran, Himledalens Ridklubb, dressyr.
En mästerlig mästerskapsryttare som ridit internationellt sedan 2013. Tillsammans med flera hästar i toppklass är den här Hallandstjejen en viktig kugge i flera unga och framgångsrika mästerskapslag. Senast i Italien i år där U25-laget slutade fyra i EM och Isabella på en individuell åttondeplats. I Falsterbo satte Isabella ner foten rejält i U25 Grand Prix genom seger med Happiness 26 (HANN sto f 2005 e Hochadel u Westbarke e Walt Disney, uppf Heike Oetjen, äg Susanne Tovek) och bronsplats med Sam Donnerhall (OLDBG val f 2007 e Samarant u Dolce Vita e Donnerhall, uppf M Christoph Boulanger, äg Susanne Tovek) som också tog andraplatsen i kürprogrammet. Och hela säsongen har kantats av framgångar, internationellt och på hemmaplan genom till exempel seger i Lövsta Future Challenge. Isabella Tovek är en talangfull och välridande ryttare.
Antonia Pettersson Häggström.
22 år Lindome, Mölndals Ridklubb, hoppning.
Hon har skolats av de bästa och var rutinerad redan som ungdomsryttare. Som senior fortsätter framgångarna för Antonia Pettersson Häggström och familjeuppfödningen Chickflick K (SWB sto f 2008 e Hip Hop u Crossline (SWB) e Zeppelin, uppf Pettersson Progress AB, äg Katarina Pettersson). I hetluften i spanska Gijon visade Antonia klass när hon som “stand in” för Peder Fredricson red felfritt i 1.50 och slutade på endast fyra fel i Nations Cup. En åttondeplats i första senior-SM:et säger också en hel del.
Antonia har jobbat två år som beridare på Fredricsons Grevlundagården. Nu fortsätter hon sin satsning från Abdel Saids toppstall i Belgien. Och som en av sex ryttare som matchas mot medaljer i ATG Hopp & Talang.
Ebba Adnervik.
23 år, Båstad, Dagstorpsortens Ryttarförening, fälttävlan.
Ebba Adnervik drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh, (HOLST val f 200, e.Carnaby-Caretino, uppf: Stefanie Kinscher, äg Sara Sjöborg Wik). Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna. Hon läser på civilingenjörsprogrammet i Lund och är logistikstudenten som älskar planering och att optimera varje detalj i sin framgångsrika satsning och för de 17 hästarna på familjens stallbacke. Hon har också tidigare varit med i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang.
Nominerade, morgondagens häst
Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.
Happiness DK Z, hoppning.
(ZANG val f 2012, val e. Hooch DK u Fortune e Andiamo Z, uppf Stal De Krochten, äg BXB Competition AB, ryttare Angelie von Essen, tidigare Stephanie Holmén och Jörgen Larsson).
Det syns redan när han travar in på banan att här kommer H&M All In´s halvbror. Och sjuåriga Happiness DK Z har redan hunnit sprida stor glädje hos svensk hoppning. Tillsammans med Angelie von Essen inledde han den internationella karriären med seger 2017 och det här är en häst som trivs i och matchas för de stora sammanhangen. I sjuårsklassen i tyska Aachen slutade de 20, i Dublin Horse Show red de in som trea i 1.40 och under spanska Sunshine Tour blev det också flera framgångar. Hos Happiness DK Z finns alla egenskaper som en topphäst i hoppning behöver.
Astoria, dressyr.
(SWB sto f 2012 e Sir Donnerhall II u Aquarell e Quaterback, uppf Hipponews Kb, Christina Olsson, äg Christina Olsson, ryttare Jeanna Högberg).
Med karakteristiskt vippande öron, bländande gångarter och mästerligt matchad av Jeanna Högberg fortsätter Astoria sin ”dressyrkross”. Som fem- och sexåring spikade hon igen unghästchampionaten och gick till final i unghäst-VM. I år inledde hon med att ta hem SWB Trophy för 7-åriga hästar i Scandinavium med 92,6% och en tia på traven. Svårslaget. I Falsterbo blev det seger i 7-årschampionatet och i unghäst-VM visade Astoria klass igen genom att komma tia i finalen.
Inoraline W, dressyr.
(KWPN sto f. 2013 KWPN e Johnson u Noraline e Amiral, uppf J.W. Greve, äg Christinelund Dressage, ryttare Sofie Lexner).
Vackra Inoraline W har kopplat in vinnarväxeln från start och har vunnit 12 av 15 starter sedan 2017 tillsammans med Sofie Lexner. En häst med järnvilja och kvaliteter som gjorda för Grand Prix, en världshäst, precis som storebrorsan Scandic, Patrik Kittels EM-bronshäst. Förra året vann ”Nora” bland annat finalen i Folksam Open för 5-åriga hästar i Falsterbo. I år blev det repris i 6-årsfinalen. Nu jobbar ekipaget för att ta nästa kliv i karriären. Och de har alla förutsättningar att komma långt.
Nominerade, årets uppfödare
Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.
Per Christer Bengtsson, Gyllebo Gård.
Debuten i Grand Prix var 2016. I år har Minna Telde och Per Christer Bengtssons fina uppfödning Isac (SWB val f 2005 e Hip Hop u Abigail (F. 2) e Master) visat vad de går för på allvar. Hittills har den hoppstammade dressyrstjärnan tagit hela tio segrar i Grand Prix och var en hörnsten i det svenska vinnarlaget i Falsterbo tillsammans med Minna Telde. En klasshäst från Gyllebo Gård där Per Christer Bengtsson för familjens stolta uppfödartradition vidare.
Eamon Hickey, Falkenberg.
Eamon Hickey, Falkenberg, är en hästmänniska ut i fingerspetsarna och en uppfödare som inte kan hyllas nog för familjens uppfödning, fantastiska Bianca (SWB sto f 2006 e Balou du Rouet u Coco e Cardento, äg Steve Guerdat/Hofgut Albführen GmbH Eamo). Eamon Hickey har också fött upp Biancas mamma Coco, som den hopptränare och unghästutbildare han är red han såklart in Bianca själv. Att Bianca var en begåvning som skulle bli något stort syntes direkt. Tillsammans med schweiziske Steve Guerdat har hon nu funnits med i världstoppen i flera år. 2018 vann ekipaget individuellt brons på VM i USA.
Tobias Hansson, Västra Hoby
Charlotte Dujardin var redo att byta sin egen sambo mot Springbank II (SWB hingst f 2014 e Skovens Rafael u De la Reinne VH e De Niro 6, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Helgstrand Dressage A/S/Kristina Hennix, Västra Hoby Stuteri AB, ryttare Severo Jurado Lopez) när hon var testryttare på Breeders Trophy förra året och gav Tobias Hansson en tia för en fantastisk uppfödning. Inte så konstigt. I Västra Hoby har det producerats sporthästar i toppklass i fyra generationer. En avel i världsklass som bygger på en stam som går tillbaka till stoet Amajacka, stofamilj 31, som köptes in till Västra Hoby 1940.Femåriga Springbank II är Tobias Hanssons drömhingst och redan en världssnackis. I unghäst-VM slutade Springbank II femma på 91,4% med Severo Jurado López i sadeln. Västra Hobys hästar står för säkra leveranser i avelschampionaten. 4-åriga Mr Grey VH toppade till exempel sin klass i år, och både Bowmore VH och Darthula VH fanns med i toppen i sina 5- respektive 6-årsklasser.
Nominerade, årets häst
Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.
Toveks Mary Lou, hoppning
f. 2006, sto WESTF, e Montendro u Pina Colada ue Portland L, uppfödare: Hubert Nienhaus, ägare: GT Elite Scandinavia AB, ryttare: Henrik von Eckermann
Världens bästa häst. Mästerligt matchad av Henrik von Eckermann galopperade Toveks Mary Lou rakt upp i toppen på den internationella avelsorganisationen WBFSH:s världsranking i maj. Samma månad var hon också den vinstrikaste hopphästen i världen enligt Hippomundo Horse Ranking. Det bruna superstoet finns med bakom såväl den historiska svenska lagsegern i Aachen, tredjeplatsen i FEI Nations Cup-finalen i Barcelona som lagsegern i Rom. Ekipaget tog också en given plats i EM-laget i Rotterdam där de blev bästa svenska ekipage genom att komma sexa. Stoets fantastiska facit under året rymmer bland annat också en världscupseger och flera stora Grand Prix-segrar. Världens hoppryttare trånar avundsjukt efter denna svenska stolthet som med prefixet Tovek förblir i Henriks trygga händer. Toveks Mary Lou är en känslig häst med en enastående kämparvilja som trollbinder sin publik och är en stor tillgång för svensk hoppning.
Dante Weltino OLD, dressyr
(OLDBG hingst f 2007 e. Danone 4 u Rihanna e Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungsz och Therese Nilshagen, ryttare Therese Nilshagen)
Med sina tiopoängs-ökningar har Dante Weltino OLD travat rakt in i såväl domarnas som publikens hjärtan. Tillsammans med Therese Nilshagen satte han personligt rekord flera gånger om under 2019. I Aachens prestigefyllda, femstjärniga kür var han bästa svenska häst med en sjundeplats och nytt personligt rekord på 83,395 procent. Dante är en given laghäst vid internationella mästerskap och tog brons med laget vid EM i Rotterdam. I Nations Cup har han varit på pallen två gånger och varit en starkt bidragande orsak till Sveriges totalseger i ligan. För tredje året i rad tar Dante dessutom plats i det exklusiva startfält av världsstjärnor som gör upp i Saab Top 10-finalen i Friends Arena.
H&M Indiana, hoppning
(BWP sto f 2008 e Kashmir van Schuttershof u Halifax . Animo´s Hallo, uppf W Vanderlinden – van Turtelboc, äg Stuteri Arch, ryttare Malin Baryard Johnsson)
Med enastående känsla och varsam hand har Malin Baryard Johnsson slipat sin känsliga diamant och lotsat det speciella stoet mot de riktigt stora uppgifterna. 2019 var året då H&M Indiana visade världsklass flera gånger om och var en betydande del av det svensk hoppnings triumfer. Som vid segern i Nations Cup i Falsterbo där Malin och Indiana glänste med felfritt facit. H&M Indiana var en given del i laguppställningen vid EM. I Global Champions Tour har ekipaget plockat flera framstående placeringar. Allra bäst trivdes de på hemmaplan där det blev en stolt andraplats vid premiären på Stockholms Stadion.
Nominerade, årets hästskötare
Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.
Magnus Isaksson, distansritt/ Jessica Holmberg.
Stark, snabb, lyhörd, tålmodig och hästkoll på hög nivå. Hästskötare i distansritt ska vara av en speciell kaliber för att matcha sitt ekipage i upp till 16 mil i skog och mark. Magnus ”Mange” Isaksson är precis en sådan. En ”groom” utöver det vanliga med många mil i ryggen, som följt sin sambo Jessica Holmberg och hennes hästar på tävlingar i Sverige och ut i världen på mästerskap. ”Mange” är en förgrundsgestalt i svensk distansritt. Med sitt positiva sätt och stora lugn är han ett föredöme och ett stort stöd även för andra hästskötare på tävlingar i och utanför Sveriges gränser.
Tiina Summanen, dressyr/ Minna Telde.
I tio år har Tiina och Minna Telde varit ett starkt team. Tiina är en hästskötare utöver det vanliga som skapar en speciell relation till varje häst. Hon är alltid först i stallet och sätter hästarna främst i allt hon gör. VM i Kentucky 2010 tillsammans med Santana var första internationella mästerskapet för detta finska fullblodsproffs. Sedan dess har det blivit ett VM till, ett OS, ett par EM, en världscupfinal samt otaliga bruksprov och Falsterbo-finaler. Hon är också vägarnas drottning, rattar hästbussen som en gud och backar enkelt upp den stora lastbilen på färjan. Idag kan Tiina också titulera sig diplomerad Equipat. Hon vet precis hur man ska hålla hästarna i bästa form och ger friskvård till alla varje dag.
Roberto Scherneck, Tyskland, fälttävlan/Sara Algotsson Ostholt.
Tyske Roberto har under många år följt fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och hennes hästar på tävlingar och mästerskap ut i världen. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik. Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Han är också en uppskattad kamrat i det svenska teamet. 2019 stod Roberto för en heroisk insats när Saras hästbuss började brinna på motorvägen på väg hem efter en tävling i Polen. En tragedi där Roberto Scherneck reagerade snabbt och handlingskraftigt.
Nominerade, årets prestation
Fälttävlanslandslaget
Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Louise Romeike, Ludwig Svennerstål, förbundskapten Fredrik Bergendorff.
För en enastående prestation i ett pressat läge. Med kämpaglöd, horsemanship och suverän ridning stod laget pall för pressen och bärgade både brons och OS-biljett vid EM i Tyskland. Det som började i motgång i EM-dressyren förvandlades till ett triumftåg i terrängen där de svenska ekipagen lekte runt den stentuffa banan felfritt. Med fullt fokus, fräscha hästar och två felfria rundor i banhoppningen av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, följde Sverige upp silverbragden från 2017 och vann ett brons. Seger i FEI Eventing Nations Cup visar också att svensk fälttävlan är i världsklass
Dressyrlandslaget
Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Antonia Ramel, Juliette Ramel, förbundskapten Bo Jenå.
För att genom en helgjuten laginsats rida hem EM-brons i Rotterdam och det andra lagbronset på raken. En nagelbitare ända in i kaklet där Patrik Kittel avrundade med precis vad som behövdes, personbästa med Well Done de la Roche CMF. Totalsegern i den internationella Nations Cup-serien för tredje året i rad och med flera olika ekipage på startlinjen, visar också på en bredd i toppen.
Louise Etzner Jakobsson, paradressyr.
Hon är mästarnas mästare i paradressyr och dressyrdrottningen som även i år klev högst upp på pallen i både SM och NM. I ett stekhett EM höll Louise Etzner Jakobsson huvudet iskallt och lotsade sin Zernard till två starka EM-medaljer: ett brons i det individuella mästerskapsprogrammet och ett snyggt silver i det fria programmet kür. En härlig revansch för mångmedaljören som tvingades bryta VM förra året där Zernard blev sjuk
Övrigt
Kategorierna Årets ridlärare, Årets ridskola och Årets ridskolehäst presenteras senare i oktober.
Vem som blir Årets kämpe eller är Årets Eldsjäl, får Årets hederspris eller gjort Årets bragd avslöjas tillsammans med Ridsports läsares val av Årets komet på Ryttargalan.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på