Hoppning
29 maj 2018 20:23
Ridsportplus

De omdiskuterade teknikskydden: ”Ingen genväg till bra resultat”

TeknikskyddTeknikskydd kan göra mer skada än nytta och förbjuds på tävling från 2021. Ändå säljs de som vilka skydd som helst.
– De ska användas med omdöme och förstånd, säger Jens Fredricson, som är en av de hoppryttare som Ridsport har pratat med om teknikskydden.

De omdiskuterade teknikskydden: ”Ingen genväg till bra resultat”
Jens Fredricson är en av ryttarna som Ridsport pratat med angående teknikskydd. Foto: Per-Olof Svensson/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De så kallade teknikskydden finns i många olika varianter. Gemensamt är att de på något sätt utövar ett tryck på hästens bakben. En del är lite tyngre och högre, andra har så kallade tryckpunkter som förväntas pressa lite extra på vissa ställen på bakbenet. Alla har remmar som går att spänna åt över kotans framsida, principen är ju hårdare remmarna dras åt, desto mer tryck blir det på hästens bakben.

    – Man måste komma ihåg att så kallade teknikskydd inte är någon genväg till bra resultat, utan ska användas med omdöme och förstånd, säger Jens Fredricson.

    Studier kring hur hästen påverkas av olika typer av bakbensskydd är få. Men det står klart att vissa hästar kan förändra sin språngkurva och bakbensteknik med olika skydd.

    – Det är viktigt att komma ihåg att effekten avtar och hästarna vänjer sig efter hand. Därför ska man spara på sprången med teknikskydd för de hästar som behöver det, säger Niklas Jonsson.

    Rätt användning ett måste

    De svårklassryttare som Ridsport har pratat med är eniga om att det inte är något problem med att använda teknikskydd, men att de måste användas på rätt sätt, både för att få effekt och för att inte slita på hästarna i onödan.
    – Hästarna måste vara tillräckligt starka och genomarbetade för att orka med att hoppa till lite extra med sina bakben, säger Jens Fredricson.

    Niklas Jonsson är inne på samma linje, att teknikskydd inte ska användas på hästarna förrän de är klara för sina största klasser.
    – Det gäller också att vara noga med vilka klasser som man använder skydden i, att man sparar dem till de viktiga hoppningarna, säger Niklas Jonsson.

    En del hästar reagerar i princip inte alls på teknikskydd, medan andra kan utveckla en i det närmaste extrem bakbensteknik som kan bli väldigt slitsam för hästarnas rygg och bakknän om de får hoppa med skydden för ofta.

    Kort om:

    Teknikskydd

    Vad?
    Bakbensskydd som är öppna framtill och där remmarna spänns åt över kotans framsida för att skapa ett tryck.

    Hur?
    De finns i olika varianter, höga och låga, lätta och tyngre. Vissa har tryckpunkter riktade mot vissa ställen på bakbenet.

    Funktion?
    Ju hårdare remmarna dras åt, desto starkare blir trycket i syfte att påverka bakbens-tekniken och språngkurvan.

    Att hästarna reagerar med att lyfta extra på bakbenen med olika typer av skydd är i sig ingenting onormalt. Det räcker ofta med att sätta på ett par boots bak när hästen ska transporteras för att få den att lyfta bakbenen lite extra.

    Samma sak händer när man sätter på unghästen bakbensskydd för första gången, då hoppar den ofta som om den hade ett par teknikskydd. Därför väljer många att rida sina hästar hemma helt utan bakbensskydd för att få en extra effekt i hoppningen även med helt vanliga skydd bak.

    Blir förbjudet på tävling

    – Jag använder skydd bak även när jag rider hemma, på grund av skaderisken, men jag har några hästar som är så känsliga att de inte kan ha bakskydd alls, säger Stina Lillje.

    Vilka skydd som får användas är reglerat i TR och för hästar till och med sju års ålder, ponnyer och hästar som rids av ryttare som är 14 år eller yngre.

    Internationellt kommer teknikskydd att förbjudas på tävling för alla ryttare från och med 2021. Redan nästa år blir det förbjudet för ryttare i ponny- och childrenklasser, medan det från 2020 blir förbjudet för juniorer, ungdomsryttare och U25-ryttare.
    – Det är bra om vi har samma regler i Sverige som internationellt, då blir det enklare, säger Stina Lillje.

    Efterlyser kunskap

    Stina Lillje tycker att det finns en hel del okunskap bland många ryttare om teknikskydd och hur de fungerar. Hon ser många som rider med skydd som klassas som teknikskydd även i lägre klasser.
    – När man frågar varför de har sådana skydd säger de ofta att de har köpt dem för att de är snygga och inte så dyra, säger hon.

    Hon önskar att även ridsportaffärerna skulle bli bättre på att veta vilka typer av skydd som de säljer och vilken effekt de kan ha.

    Eftersom hästarna som regel vänjer sig ganska snart vid att ha en speciell typ av tryck på sina bakben blir det snart ingen särskild effekt för de ryttare som alltid rider med den typen av bakbensskydd.

    De ryttare som Ridsport har pratat med är eniga om att teknikskydd inte är någon ”quick fix”, en lösning på problem som egentligen beror på för dålig utbildning och träning. Inte förrän hästen är genomarbetad och stark och rids på ett sådant sätt att den är i en bra balans kommer teknikskydden att ha rätt effekt.

    Fyra hoppryttare om teknikskydd:

    , Marcus Westergren,.Foto: Jenny Staaf, Umeå 2014-09-28 P: 2014-22
    Marcus Westergren: Eftersom jag mest rider och tävlar yngre hästar behöver jag inte fundera på teknikskydd eller inte. Jag tror att jag har ett par av den enklaste sorten i stallskåpet, men använder dem inte. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    Ridsport, Hoppning
    Stina Lillje: Mina hästar är så försiktiga så jag kan knappt ha vanliga bakskydd på dem. Stewards på internationella tävlingar brukar bli förvånade när jag kommer med mina unghästskydd och ska rida Grand Prix-klasser. Foto: Roland Thunholm
    Niklas_jonsson_rt
    Niklas Jonsson: Rätt använda är de till hjälp och jag kan använda teknikskydd på vissa hästar, men då i noga utvalda klasser och bara när hästarna är redo för det. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport, Gångarter
    Jens Fredricson: Teknikskydd ska bara användas på hästar som verkligen behöver det och man ska vara restriktiv så att de inte används för ofta. Foto: Roland Thunholm

    Björe till Expressen: ”Fick ont i magen när jag såg det”

    Lotta Björe var en av många upprörda efter Admaras andra runda i världscup-
    finalen i Paris.

    När 13-åriga valacken Admara kom in på banan vid fredagens omgång av världscup-finalen i Paris, riden av colombianske Carlos Enrique Lopez Lizarazo, väcktes starka reaktioner. Hästen hoppade med en extrem bakbensteknik.

    Det fick FEI att reagera och göra ett uttalande inför finalrundan under söndagen. Där stod att FEI talat med ryttaren, samt att: ”Till följd av hästens extrema reaktion på bakbensskydden och i syfte att värna hästens välfärd, har ryttaren informerat FEI att hästen kommer att bära bakbensskydd med enbart skyddande syften i dagens klass”.

    Lotta Björe(1)
    Lotta Björe var en av alla som reagerade under finalen i Paris. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Till Expressen sa expertkommentatorn och tidigare landslagsryttaren Lotta
    Björe apropå Lopez ritt:
    – Jag fick ont i magen när jag såg det som hände. Jag mådde dåligt. Det var så onaturligt, en häst hoppar inte på det viset, säger Lotta Björe.
    – Domaren skulle bara ringt i klockan  och sagt ”ut”.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden