Sport
12 juli 2015 16:18

von Eckermann GP-tvåa

Henrik von Eckermann och Cantinero blev tvåa efter en omhoppningsrysare i Falsterbos Grand Prix. Sista startande, Schweiz Janika Sprunger, sprängde den svenska trio som låg topp. Mordasini kom trea och Baryard Johnsson blev fyra.

von Eckermann GP-tvåa
Prispallen i Grand Prix; tvåan Henrik von Eckermann, segraren Janika Sprunger och trean Charlotte Mordasini. LottaPictures AB

Charlotte Mordasini/Romane du Theil var först ut i klassen. Därefter följde ytterligare en svensk i form av Jonna Ekberg på Equita Van’T Zorgvliet. 

De andra svenska ekipage som startar Grand Prix är Royne Zetterman/Echo de Laubry, Nicole Persson/Quante, Johan Lundh Miebello, Helena Persson/Bonzai H, Malin Baryard Johnsson/Tornesch, Alexander Zetterman/Flecu, Rolf-Göran Bengtsson/Clarimo Ask, Peder Fredricson/Flip’s Little Sparrow, Henrik von Eckermann/Cantinero och Douglas Lindelöw/Udermus. 

Charlotte Mordasini började på bästa sätt att som första startande ordna en felfri ritt för Sverige tillsammans med Romane du Theil.
– Det känns fantastiskt. Jag har nog inte förstått det än. Och publiken är fantastisk. I början av veckan hejade de inte så mycket på mig, jag är ju okänd för dem. Men nu känns det som om vi börjar bli vänner, säger hon. 

Nicole Persson fick problem i trekombinationen och fullföljde inte. Royne Zetterman fick 17 fel och Johan Lundh med Miebello fem fel efter lite trassel i trekombinationen.
– Jag blev nog lite för mycket i handen och blev lite för noggran i trekombinationen. Men känslan där inne var bra och nu kändes underlaget bra, säger Johan Lundh. 

Dermott Lennon, Irland, satte upp ett fräckt tempo med atletiske Loughview Lou-Lou och ordnade klassens andra nolla när sju ekipage har startat. 

Tiden är snålt tilltagen och flera ekipage har fått tidsfel. Helena Persson såg ut att ha något riktigt bra på gång med Bonzai H, som bland annat lekte sig igenom trekombinationen. Lite senare på banan hann den store skimmeln inte riktigt få upp frambenen på ett räcke och rev. Det blev också ett tidsfel.
– Han kändes så fin. Han är spänd på framridningen med allt som händer runtomkring men inne på banan har allt känts så bra. Jag tycker att felet ligger hos mig i dag. Jag fick tillbaka honom bra, men sedan blev jag för avslappnad, säger Helena Persson.  

Malin Baryard Johnsson fick publiken att skrika ut sin glädje när hon och H&M Tornesch 1042 nollade efter en runda där hingsten studsade igenom kombinationerna och visade prov på hela sitt register. 
– Superhärligt! Vi känner varandra utan och innan och det gör allting väldigt enkelt. Det var ett tag sedan jag red Grand Prix i Falsterbo så det var väldigt kul att rida och att dessutom gå nolla, säger Malin Baryard Johnsson.

Meredith Michaels Beerbaum och ambitiöse SWB-valacken Fibonacci blev klassens fjärde felfria ekipage efter en högklassig runda där Fibonacci imponerade med sin hoppteknik och spänst. 

Tysklands Mario Stevens och Baloubet 4 satte klassens femte nolla. Det blir ingen ny GP-seger för Alexander Zetterman i Falsterbo i år. Ett tramp i vattnet följdes av ett nedslag och ett tidsfel med Flecu. Däremot levererade USA:s Laura Kraut en felfri runda och såg ut att kunna bli farlig i omhoppningen. 

Ytterligare två ekipage klarade svårigheterna som den fyra meter långa vattengraven, en väl tilltagen trippelbarr och de knepiga distanserna inne på banan utan fel. Schweiz Janika Sprunger/Bonne Chance Cw och Hollands Willem Greve/Carambole N.O.P. går till winning round med noll fel i protokollet. 

Rolf-Göran Bengtsson och egensinnige Clarimo Ask mottogs av jubel när de gick in på banan. Ryttaren fick samspelet att stämma perfekt hela vägen runt, men Clarimo tog i så han höll på att spricka över vattengraven och hann inte riktigt med att få ordning på allt till hindret efter där det blev ett nedslag. Peder Fredricson utgick på egen begäran efter några nedslag med Flip’s Little Sparrow. 

En fokuserad Henrik von Eckermann höll ihop det hela vägen med Cantinero och nollade. Direkt efter kom en taggad Douglas Lindelöw in och red Udermus med ett rejält tryck runt banan. Det blev noll fel även för Udermus till publikens stora lycka. 
– Udermus är i jättebra form och vi fick till en bra runda. Det är underbart att gå i mål felfritt framför den här publiken! Vilket jubel, säger Douglas Lindelöw. 

Tysklands Marcus Ehning och hans 18-årige professor Plot Blue gjorde en runda som tagen ur skolboken inför de fullsatta läktarna med drog på sig ett tidsfel.
– Jag trodde jag var snabb nog, men det var jag inte. Men hästen kändes super och hoppade väldigt bra. Jag njöt verkligen av det, säger han. 

Tysklands Patrick Stühlmeyer avslutade grundomgången med att sätta klassens elfte nolla. 

Charlotte Mordasini fortsatte sin charmoffensiv mot sin nya hemmapublik i omhoppningen och satte en säker och välbalanserad nolla på en tid som dock inte såg oslagbar ut.
– Jag tror inte att jag skulle kunna vara lyckligare just nu. Det kändes fantastiskt, allt flöt på, säger hon. 

Douglas Lindelöw fick inte samma flyt som i grundomgången och rev ett hinder. Henrik von Eckermann satsade allt och fick Cantierno med sig. Hästen gjorde sitt yttersta och var felfri på en tid som var några hundradelar snabbare än Mordasinis. 

Malin Baryard Johnsson låg nästan ner i svängarna med Tornesch som såg ut att vara på sitt allra bästa hopphumör. Trots speeden mot sista hindret räckte det inte riktigt till och ekipaget gick in som trea efter von Eckermann och Mordasini. 

Klassens sista startande Janika Sprunger spräckte svensktrion i toppen efter en förstklassig omhoppning. Hon satte upp tempot från början och den kloka Bonne Chance Cw höll reda på sig. Ekipaget kapade von Eckermanns tid med över en sekund.

Mer information kommer.

Annelie Frank/Lotten Engbom

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden