Nyheter
3 februari 2020 06:10

De tar plats i GHS Hall of Fame

GHSNu är det klart vilka som fyller på i GHS Hall of Fame. Två ryttare, två hästar och en välkänd profil tar plats i det ärofyllda sällskapet.

De tar plats i GHS Hall of Fame
Briar med Jan Brink på OS I Aten 2004. Foto: Roland Thunholm

Inför 2019 års världscupfinaler i hoppning och dressyr skapades GHS Hall of Fame för att hylla profiler som betytt mycket för evenemanget Gothenburg Horse Show.

I år har publik, fans och intresserade fått nominera tänkbara kandidater till Hall of Fame i de olika kategorierna och häromdagen publicerades vilka som har fått utmärkelsen på GHS webbplats.

Invalda i Hall of Fame 2020:

Hoppryttare: Hugo Simon, Österrike.
Dressyrryttare: Isabell Werth, Tyskland.
Profil: Jan Fristedt, Sverige.
Hopphäst: H&M Butterfly Flip, Sverige.
Dressyrhäst: Briar, Sverige.

Hugo Simon är en av de största ryttarna i Gothenburg Horse Shows tidiga historia. Han vann världscupfinalen i hoppning där 1979 på då 10-årige Gladstone och har varit en populär gäst på tävlingarna i många år.

Img_6641
Hugo Simon och Gladstone
vann världscupen i Göteborg 1979. Arkivbild: Roland Thunholm

Hugo Simon är legendarisk för sin otroliga kämparvilja tillsammans med sina hästar och tävlade ända fram till sin 75-årsdag för några år sedan.

Isabell Werth behöver knappast någon närmare presentation. Hon var inte ens 23 år gammal när hon tog sin första världscupseger 1992 med Fabienne i Göteborg. Hon har otaliga mästerskapsmedaljer och har för tillfället tre hästar rankade bland de tio bästa i världen. Hon har tävlat i Göteborg otaliga gånger och och vunnit världscupfinalen där tre gånger.

Det är så här vi är vana att se Jan Fristedt. Men han har många andra förankringar i ridsport än att vara speaker på stora tävlingar. (Arkivfoto)
Det är så här vi är vana att se Jan Fristedt.  (Arkivfoto)

Jan Fristedt har varit speaker i Scandinavium under fyra decennier och är förmodligen den mest välkända rösten i svenska ridsportsammanhang. ”Rösten som både förmedlar stämning, eggar publiken och lyfter ekipagens prestation är så välbekant att han är självklarhet för alla ridsportfans,” står det i motiveringen. Han släppte mikrofonen i Scandinavium 2012 efter att ha varit tävlingarnas ständige speaker sedan starten 1977. Jan Fristedt har även haft många andra roller, bland chef på Strömsholm, sportchef och generalsekreterare i förbundet och lagledare på landslagsnivå.

Butterfly Flip, ”Flippan”, tävlade med Malin Baryard Johnsson tio år i rad i Scandinavium.
Ekipaget har en särskild plats i svensk ridsporthistoria och var älskat av publiken. Det hjälpte Sverige att ta hem olympiskt lagsilver under OS i Aten 2004. Individuellt tog det sig till världscupfinal fem gånger mellan 2002-2008. Malin och Flippan visade på en härlig uthållighet och kämpaglöd och var ett år världens mest framgångsrika ekipage.

Briar är avelshingsten som dominerade svensk dressyr under ett helt decennium tillsammans med  Jan Brink och tog två världscupkvalsegrar i Scandinavium. Ekipaget representerade Sverige på otaliga mästerskap, gjorde nio världscupfinaler mellan 2001 och 2009 och tog även EM-brons.

Årets jury för Hall of Fame består av Cecilia Lönnell, Wiveka Lundh, Micka Wallin samt Ruth Börjesson.

Läs mer på GHS webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym