Distansritt
9 maj 2021 08:53
Ridsportplus

De vann internationella Övedsritten

InternationelltSegerrosetterna gick till Skåne och Värmland när årets första internationella distansritt i Sverige avgjordes utanför Sjöbo i Skåne på lördagen.

De vann internationella Övedsritten
8-årige Buber och Sarah Fredriksson tog sin första seger tillsammans på internationella Övedsrittens CEI* 100 km. Foto: Eva Oskarsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Övedsritten reds på lördagen vanns CEI* 100 km av Sarah Fredriksson, Storfors, och CEI* 100 km för young rider av Ebba Bota från Malmö.

    Arrangör var Anklams Distansryttarsällskap och Öveds Jakt och Fältrittklubb. Tävlingscentrum var i år flyttat en kort bit norrut till Övedsklosters slott som har en terrängbana med ett stort vattenhinder. Övedskloster är ett av Skånes större lantbruk med skog, odling och köttproduktion som drivs av familjen Ramel sedan 1753.

    Övedsritten utanför Sjöbo är en teknisk bana med flera olika underlag och vägbyten, och banan passerar också den slocknade vulkanen Frualid intill sjön Vassens södra strand. I den skånska myllan är terrängen ofta öppen och det var lätt följa loppen på skogs- och grusvägar, men det fanns några kilometer asfalt på olika delar av banan. Den obligatoriska vilan i vetgate 1 och 2 där båda sträckorna var 40 km var 40+40 minuter.

    Sverige är känt för sin ofta goda sammanhållning mellan både distansryttarna och de cirka 15 ridklubbar som prioriterat och specialiserat sig på distansritt. När Skånska Distans inte orkade hålla ihop klubben utan lade ned för några år sedan, så var det minstingen Anklam som tog över taktpinnen i Skåne. Nya krafter har varit progressiva och drog igång Övedsritten 2018, genomförde ett Lag-SM och i år sin första internationella FEI-tävling.

    Restriktioner stoppade

    Men pandemirestriktionerna satte stopp för de ekonomiskt viktiga nationella kringklasserna på dyra internationella tävlingar. Tufft att ändå genomföra för att de ryttare som satsar internationellt ska få en möjlighet att komma vidare eller kvala till mästerskap trots att man vet att det blir förlust. Men distansryttarna ställer upp och en av specialklubbarna stöttade upp med att ta på sig en viktig kostnadspost. Svensk distansritt lever alltså upp till distansryttarnas valspråk ”Att genomföra är att vinna”.

    De två tappra YR-ekipagen på 100 km startade 30 minuter före seniorklassen. FEI-veterinärerna kom från Polen och Tyskland. Sverige har bara en godkänd FEI-veterinär, och det var Josefin Larsson som varit landslagsryttare i distansritt och har ett EM-brons med laget från 1999. Marron Saint Croix/Ebba Bota och Heir Express/Emma Schuber kommer in samtidigt till vetgate 1. Mora-hästen Heir Express behöver nästan åtta minuter för att få ned pulsen till 60 och våga gå in till veterinärerna och blir senare utesluten för metabolikproblem efter 80 km.

    Andra raka segern

    Hemmaryttaren Ebba Bota tar sin andra raka seger på sju dagar med den 5-åriga unghäst som hon red till topplacering på Unghästfinalerna 2017. Ebba befäste därmed åter sin ställning som YR-etta i Sverige, och har som medryttare två meriterade hästar kvalade till YREM i Holland i september.

    Seniorklassens CEI* 100 km samlade till slut sju svenska och tre danska ekipage. Hela startfältet tog god tid på sig och landade i vegate 1 på mellan 13,73 km/tim och 12,15 km/tim. Med ett undantag handlade det om hästar födda 2009 till 2014, och hästar som tävlat några år eller var orutinerade. Först in till puls och besiktning var Buber/Sarah Fredriksson, Burning Raine/Caroline Franzén och All American Candy/Hanna Jönson inom två minuter.

    Fakta

    Nyheter i internationell distansritt 2021

    • Ryttarens vikt inklusive komplett tävlingssadel är numera minimum 60 kg för Young Rider och juniorer, samt 70 kg för enstjärnig CEI och tvåstjärnig CEI** för senior (och YR/junior som tävlar i seniorklass).
    • Två godkända FEI-veterinärer från annan nation än arrangörslandet ska finnas. Det har alltså blivit ännu dyrare att arrangera internationella distansritter.
    • Ryttarna har numera bara 15 minuter (sänkt från 20) på sig att passera in till vetgate och pulskontroll mellan sträckorna där tiden stoppas. I slutbesiktningen efter målgång gäller 20 minuter. Missad tid innebär uteslutning. Pulsgränsen på 64 slag/minut i pulskontrollerna är inte ändrad.
    • Om hästens hastighet i ett lopp är över 20 km/tim förlängs den obligatoriska vilotiden (12–33 dygn beroende på distans) med sju dagar innan hästen får starta igen.
    • På EM och VM måste hästen i trestjärnig 160 km vara minst 9 år, och minst 8 år för YREM och YRVM på tvåstjärnig 120 km.
    • En tävling i distansritt kan ha både internationella och nationella klasser på samma tävlingsdag. SM och YRSM är ett bra exempel på detta.
    • Det finns fortfarande flera regelskilllnader mellan de internationella och nationella tävlingarna.

    Buber och Burning Raine bjöd på show när terrängbanans vattenhinder, en större damm, skulle passeras. Bägge hästarna tvekade och stod emot, men när Raine hittat en plats i strandkanten och hade alla hovar i vattnet så tog Buber ett tigersprång med ett jätteplask. Snyggt av rutinerade Sarah som har över 6000 genomförda tävlingskilometer att sitta kvar. All American Candy blev utesluten för gait för oregelbunden gång. Övriga ekipage var godkända i vetgate 1 och kom med några minuters mellanrum inom 14 minuter.

    Lång andra sträcka

    Andra sträckan var 40 km – som är det längsta en enskild sträcka får vara – och en repris på den första. Buber och Sarah försvarar sin ledning men med ett måttligt sträcktempo på 13,89 km/tim. På sista sträckans 20 km ber hon Buber höja farten till 15,46 km/tim, Sarah Fredriksson och Buber från Storfors i Värmland vinner Övedsrittens CEI* 100 km och de båda tar sin första seger tillsammans i andra försöket på distansen.

    Segertiden blev 7.05.11 tim/14,11 km/tim. Hingsten Burning Raine/Carolin Franzén blir tvåa på 7.13,36 tim/13,84 km/tim. Danska distansryttaren Inger Pitter Bertelsen, som är född 1956 och har rutin från 47 internationella distansritter lotsade sin skimmelvalack till tredjeplatsen på 7.22,16 tim/13,57 km/tim.

    Snart dags för VM

    Pandemin och olika restriktioner bestämmer fortfarande när nästa distansritt i Sverige kan avgöras. Men den 22 maj rids VM 160 km i Pisa i Italien med 90 förhandsanmälda ekipage från 35 länder varav ett är svenskt.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden