Konstigt systemReglerna kring vilka som får tävla i nuläget är djupt orättvisa. Inte minst när det gäller juniorer som plötsligt tycks bli anställda till höger och vänster. Det menar en juniormamma som vill vara anonym för att slippa smutskastning på nätet.
Debatt: ”Det finns ingen rättvisa kring vilka som får tävla”
Nu är jag för första gången på väldigt längre riktigt förbannad. På förbundet. Och innan du skriver kommentarer om att det pågår en pandemi, vi får alla hjälpas åt eller liknande, så är jag fullt medveten om att det råder en pandemi. Och att vi alla får hjälpas åt. Och att det är restriktioner.
Och innan du skriver kommentarer om att tävlingar inte är viktigt, att det kommer fler tävlingar och liknande. Så fine. Jag och min dotter älskar våra hästar. Men vi älskar också tävlingar. Och att bara träna och träna och lulla i skogen är inte vår grej. Slutar vi med tävlingar så slutar vi med hästar. Inga moralkakor nu, tack.
Och nu till varför jag är förbannad; Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller för juniorer på stor häst. Att inga childrenryttare får tävla, det är fine, det är samma för alla. Men för juniorer är det minsann inte rättvist.
Andelen hästföretagare bland omyndiga ryttare måste ha ökat markant det senaste halvåret. För fyller du 17 år i år – det vill säga fortfarande är omyndig och går i gymnasiet, så är det fritt fram att vara yrkesverksam – antingen genom att starta ett företag eller genom att vara anställd hos någon.
Den möjligheten har inte 15- och 16-åriga juniorer haft. För även om du är 16 år och anställd så kan du inte vara yrkesverksam, enligt ridsportförbundet. Även om det är fullt möjligt och fullt lagligt för 15- och 16-åringar att vara yrkesverksamma, så väljer ridsportförbundet att ge dessa ungdomar näringsförbud.
Även om du är precis lika omyndig som 17-åringen som enligt ridsportförbundet får vara yrkesverksam. För att kunna anses som yrkesverksam om du är född 2005 eller 2006 så har du behövt vara kvalad till SM (minst två felfria 1,35).
Nu visar det sig att klubbar som har lag i eliten kan lista en hel drös av sina ryttare som ”aktuella” för elitlaget, och vips anses du vara yrkesverksam, även om du rider på 1,20-nivå och är född 2005 eller 2006. Så nu kan juniorryttare som rider för en klubb som har ett lag i eliten, vara ute och tävla bäst de vill. Och det här är så sjukt orättvist.
Varför då? undrar du nu. Därför att nu har vi juniorryttare som inte kan kvala till SM, som inte kan vara med och tävla på lika villkor om landslagsplatser, SM-platser, som inte kan tävla sina hästägares hästar, med mera, som vissa andra juniorryttare som lyckades pricka in en klubb med elitlag. Eller som lyckades pricka in sina nollor innan tävlingsförbudet. Dessa ryttare kommer inte att ha en chans mot de ryttare som, oavsett nivå, får tävla nu.
Jamen, sådana är reglerna, tänker du nu. Och elitlagen måste ha sina juniorer, tänker du nu. Jomen, varför är det då inte samma för alla? Om nu FHM säger att barn och ungdomar inte får tävla, varför gör man då undantag hela tiden från ridsportförbundets sida?
Och om man tittar på reglerna för eliten, så kan klubbarna ha YR eller juniorryttare med. Ridsportförbundet har ju ändrat så många regler redan under det gångna året, så varför då inte helt sonika stryka alla juniorer i år?
När man kontaktar förbundet angående frågan så får man ett antal icke-svar. Det är det några på förbundet som är riktigt bra på. Det bästa var kommentaren att det är regeringen som bestämmer vilka som får tävla. Att förbundet inte kan styra det.
BULLSHIT, säger jag. Regeringen har sagt att barn födda 2005 och senare inte får tävla. Att yrkesverksamma får tävla. Det är ridsportförbundet som definierar vilka som är yrkesverksamma. Det är ridsportförbundet som släpper igenom barn födda 2005 och 2006. Inte regeringen.
Så det mest rättvisa – och likvärdiga – är att antingen släpper man fram alla juniorer som kan klassas som yrkesverksamma – antingen genom egna meriter eller via anställningsbevis, eller så ska inga juniorer tävla alls.
En annan märklig sak är reglerna för ponny; Är du 17 år eller äldre och är SM-kvalad på ponny, anses du vara yrkesverksam. Det spelar ingen roll hur många mästerskapsmeriter en yngre ryttare har, i dagsläget anses inte dessa ryttare vara yrkesverksamma. Även här slår det ju galet snett. Å andra sidan, vilka klubbar vill arrangera tävlingar för ponny för de få ryttare som är 17 år och äldre?
För att inte tala om vilka som kan klassas som yrkesverksamma. Inte ens här är det speciellt rättvist. Du kan ha ett inackorderingsstall och en häst som du kanske hoppar 1,00 på ibland. Men bara för att du har rätt kod i systemet anses du vara yrkesverksam.
Du kan vara hovslagare och anställa dottern på pappret – vips kan hon tävla sin enda häst. Yrkesverksam är för mig någon som tävlar andras hästar. Någon som gör många starter på ett år. Någon som tävlar försäljningshästar. Någon som kvalar unghästar åt andra. Någon som ligger på elitnivå och tävlar. Inte gemene man som råkade ha en firma och skrev in hästarna på den.
Det nuvarande systemet är så otroligt rörigt och orättvist. Ja, kom ihåg nu att jag inledde med att jag vet att det pågår en pandemi. Jag vet det. Men antingen ingen eller alla. Som det är nu är systemet sjukt konstigt.
Gör som sportkuskarna och deras tolkning av yrkesverksamma istället; Där står att ”elitkusk anses vara de som startat och/eller kvalat till SM de senaste fem åren och/eller har tidigare meriter från internationella tävlingar”.
Solklart!
Juniormamma
Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på