Sportnytt
4 januari 2020 16:35
Ridsportplus

Debattör ifrågasätter karens ”Ljusbehandling är inte lika med smärtlindring”

FörbudslistanUtrustning som används för ljusbehandling har 96 timmars tävlingskarens, trots att de enligt debattören Silverbjälke inte har någon smärtlindrande effekt. ”Det är överdrivet att stoppa all ljusbehandling”, säger han.

Debattör ifrågasätter karens ”Ljusbehandling är inte lika med smärtlindring”
Vad du får och inte får göra med hästen under tävling väcker debatt. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den senaste uppdateringen av listan för förbud och karenstider vid tävling har väckt en hel del frågor.

    Veterinären och dopingexperten Peter Kallings redde ut en del frågetecken, och klargjorde att det är tillåtet att både rykta och ge sin häst massage med händerna. Massage med apparat får också ges, men inte på själva tävlingsdagen.

    Däremot är det 96 timmars karens på all form av ljusbehandling, eftersom den i marknadsföringen påstås vara smärtlindrande. Ett påstående som inte stämmer, enligt debattören som är aktiv under pseudonymen Joseph N Silverbjälke.
    − För att en ljusbehandling ska kunna vara smärtlindrande krävs det mellan fyra och tio dagars behandling. En ljusbehandling vid ett enstaka tillfälle kan bara förebygga en skada, om hästen exempelvis halkat på tävlingsbanan, men den kan inte bota en smärta på en gång och kan därför inte användas som smärtlindring på en tävlingsplats, säger han till Ridsport.
    − Om hästen skadat sig på lördagen kan du inte vända det genom ljusbehandling inför söndagens tävling.

    Beklagar marknadsföringen

    Silverbjälke har i många år provat produkter som är relaterade till hälsa och djurvård, och han beklagar att en del tillverkare marknadsför sina produkter med att de är smärtlindrande – trots att de inte är det.
    − Jag delar veterinärkårens åsikt om att smärtlindring inte ska vara tillåtet i samband med tävling, och tillverkarna får skylla sig själva så länge de marknadsför sina produkter som att de ger smärtlindring, eftersom det är ett säljargument som förstör för dem själva.

    Tillverkarna får skylla sig själva så länge de marknadsför sina produkter som att de ger smärtlindring

    Samtidigt tycker han att det är överdrivet att sätta 96 timmars karens på all ljusbehandling.
    − Risken finns att människor blir alldeles för försiktiga, och inte vågar använda någonting, och då riskerar våra djur att fara illa.
    − Det är också så att den här typen av produkter utvecklas fortare än gemene mans kunskap om dem, så många behöver lära sig mer om hur de egentligen fungerar.

    Skriv så att alla förstår

    Silverbjälke riktar också en uppmaning till dem som författar karenstidslistorna, så att de använder ett tydligt språk som går att begripa även för dem som inte är veterinärer.
    − Det står exempelvis att fysikalisk behandling är förbjudet på tävlingsdagen, och många tolkar det som att det inkluderar även massage.

    Peter Kallings reder ut vad som gäller
    Karenstids- och förbudslista

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden