Debatt
22 april 2021 21:21

Debattören igen: ”Rent spel eller fulspel – det är frågan”

Reaktion"Fair play" eller "unfair play"? Det är frågan vi alla bör ställa oss menar debattören efter att ha läst förbundets svar gällande "tävlingsfusket". Förbundets resonemang är ett spel för gallerierna. Det anser debattören som är aktiv inom ridsporten men vill vara anonym.

Debattören igen: ”Rent spel eller fulspel – det är frågan”
"Förbundet tänjer på reglerna", menar debattören. Foto: Istock

Det här är en reaktion på Svenska Ridsportsförbundets klargörande som publicerats på Ridsports sajt efter att jag tidigare begärt en genomgång och granskning av yngre ryttare som nu tävlar fritt.

Låt mig ta det här från början, så ni förstår varför jag ens bryr mig om att skriva detta. Jo, jag gillar inte orättvisor. Jag gillar inte fusk. Jag gillar inte heller när vissa skaffar sig en fördel bara för att de kan och därmed sätter andra i en relativt sämre position.

Jag gillar inte heller när SvRF svänger med orden för att framstå som korrekta när de gör något helt annat. Kanske vill de bara vara schyssta och låta så många som möjligt få tävla. Resultatet har dock blivit orättvist för många.

Vi har en påfrestande situation med en pandemi och vi har strikta regler att följa på och utanför tävlingsplatsen. Många vill ut och tävla. Det är i ett sådant läge extra viktigt att ha tydliga regler som kan tillämpas på ett rättvist sätt. Jag vill påstå att så inte är fallet sedan en tid tillbaka. Jag är medveten om att det är en utmaning för SvRF.

Den stora frågan tycker jag är elitallsvenska lagens listor över truppryttare.

SvRF bekräftade med sitt svar idag att en granskning skett av det nya undantaget för lagryttare och att dessa faktiskt når rätt nivå och därmed får tävla fritt. De ser inte heller något behov av att granska andra yrkesverksamma närmare.

Vad gäller vanliga yrkesverksamma så förstår jag situationen. Det jag undrar är dock hur det kan anses rimligt att gymnasieungdomar kan anses vara yrkesverksamma?

Den stora frågan tycker jag är elitallsvenska lagens listor över truppryttare. Det är en ny regel som ger listade ryttare möjlighet att tävla fritt. Regeln fanns men var inte publicerad och därför förvånades många över startlistorna föregående helg och nu i helgen.

Notera att ett lag ska ha tre seniorer eller tre seniorer och en young rider eller yngre när de tävlar. SvRF anger att lagledare får ange sex potentiella lagryttare som får tävla fritt för att förbereda sig för lagtävlingarna. De ska alltså kunna vara aktuella för lagtävling.

Jag vågar påstå att det finns flera på dessa listor som inte är potentiella lagryttare. Inget ont om dem, men de tillhör inte lagtruppen på riktigt. SvRF har i viss mån hållit med mig och granskat de lagryttare som ska tävla i Sundbyholm i helgen.

De har enligt SvRF alla hoppat 1,25 eller högre och kan därför vara aktuella för första omgången. Det stämmer dock inte. Oavsett detta så kan man fråga sig om något elitlag någonsin skulle ta ut ryttare som någon enstaka gång klarat 1,25.

Jag vill påstå att flera ryttare, även om de klarat av 1,25 och kanske högre, inte är potentiella lagryttare och att detta är uppenbart för SvRF.

Lagledare har nu istället tagit in helt andra ryttare bara för att de ska få möjlighet att tävla för nöjes skull.

Riksidrottsförbundet anger att ett lag ska få förbereda sig för en elitserie och att några få individer inte ska behöva strykas från laget. SvRF anger istället att alla sex på listan kan vara icke yrkesverksamma och vara hur unga som helst.

Notera att undantaget inte ska innebära att man kan inkludera ryttare som inte är på elitnivå. Då visar det sig hur illa det är. Vilket elitlag är berett att ta in en orutinerad ung ryttare som precis kanske klarar aktuell höjd i en elitallsvensk tävling?

Vidare anger SvRF att vissa klubbar som har en stark uppställning kan ta in fler i sin trupplista utöver de som är yrkesverksamma just för att de har så många bra ryttare. Det innebär kanske att en klubb har ett tiotal starka ryttare som tävlar utanför listan som yrkesverksamma och att de bara listat unga ryttare från 16 år och nedåt.

Jag förstår tanken kring bredd och att det kan vara aktuellt i vissa fall att inkludera en stark ryttare för att denne inte är yrkesverksam. Det är dock inte vad som har inträffat i flera fall. I dessa lag finns det en stark uppställning av ryttare. Därmed kan ju inte de som ligger långt efter ens kunna vara potentiella lagryttare. Det är därmed relativt svårare i en sådan klubb att bli uttagen.

Jag vill inte att det ska bli någon häxjakt på dessa ryttare.

Därför har dessa klubbar i mindre utsträckning anledning att lista dessa unga ryttare som potentiella lagryttare. Lagledare har nu istället tagit in helt andra ryttare bara för att de ska få möjlighet att tävla för nöjes skull, för att få tävlingsrutin och kvala till SM, utan att vara aktuella för lagtruppen.

Jag vill inte att det ska bli någon häxjakt på dessa ryttare och därför hade jag hoppats att SvRF hade tagit sitt ansvar och tagit lagledarna i öronen, berättat för dem att förbundets värdegrund om moral och etik samt att fair play faktiskt inte är tomma ord.

Förbundet tänjer nu på reglerna på ett sätt som får en att undra om det är lagledarna som sätter agendan. Inte för att få elitryttarna att kunna förbereda sig för lagtävling, utan för att få personer de har koppling till ska få tävla och till exempel kvala till SM. Samtidigt som alla andra saknar den möjligheten. Unfair play.

Anonym

Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden