EM i hoppningÄr det nu det svenska hopplandslaget för första gången ska ta EM-guld i lag? Som regerande världsmästare och olympiska mästare finns förstås förhoppningarna, men Sverige är inte den största favoriten när EM-hoppningen drar i gång.
Debutanter och erfarna ringrävar i EM-laget
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Sverige kommer till start med ett bra lag, även om det till stor del består av debutanter. Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson har all mästerskapsrutin i världen, men deras hästar debuterar på den här nivån. Wilma Hellström och Petronella Andersson har tävlat tillsammans i lag som ungdomsryttare och nu är det äntligen dags för debut i seniorsammanhang.
Det enda ekipaget som har rutin och goda erfarenheter från mästerskap är Jens Fredricson och Markan Cosmopolit.
Haft ögonen på sig
Efter VM-guldet i lag och den individuella tiondeplatsen har Jens haft ögonen på en EM-start.
– Jag har haft bra förberedelser och ett bra upplägg och min häst känns i mycket fin form, berättar Jens.
De två sista tävlingarna före EM blev Aachen och Dinard som båda avgjordes på gräs. I Aachens Grand Prix blev det en fin elfteplats efter en snöplig rivning på sista hindret i andra omgången.
– Det var lite retligt med ett tidsfel i Dinards GP. Men i år har vi gjort fyra starter i Rolex Grand Prix-klasser utan nedslag. Hästen känns i väldigt fin form och jag åker till EM och hoppas att jag kan göra mitt allra bästa, så får vi se hur långt det räcker, förklarar Jens.
Fakta
Så gick det senast
Prispallen i Riesenbeck 2021 – individuellt:
- Andre Thieme, Tyskland, DSP Chakaria.
- Martin Fuchs, Schweiz, Leone Jei.
- Peder Fredricson, Sverige, Catch me Not S.
Prispallen i Riesenbeck 2021 – lag:
- Schweiz
- Tyskland
- Belgien
Sverige kom fyra. I laget red Douglas Lindelöw/Casquo Blue, Peder Fredricson/Catch me Not S, Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W och Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele.
Går från klarhet till klarhet
Henrik von Eckermanns Iliana har gått från klarhet till klarhet och vunnit mängder med tävlingar. Trots att Henrik bara tävlat henne sedan februari 2022 trodde han på henne som mästerskapshäst redan i vintras.
Ekipaget har vunnit inte mindre än åtta internationella klasser under en tolvmånadersperiod, senaste segern kom i en 1,55-hoppning i Dinard i slutet av juli.
– Hon har en sådan otrolig vilja. Hon vill verkligen ta sig över felfritt till andra sidan av hindret, berättade Henrik när han skulle beskriva sina framtidslöften i stallet tidigare i år.
Att Iliana är naturligt snabb är förstås en fördel eftersom det gäller att vara med i toppen redan från första klassen i mästerskapet. Men precis som för övriga hästar som gör sitt första mästerskap är det svårt att veta om de även orkar att vara på topp sista dagen när den individuella finalen ska avgöras.
Fem rundor ska ridas
Totalt ska fem rundor ridas. Från onsdagens tidshoppning via laghoppningens två omgångar som rids torsdag och fredag innan det blir final för de 24 bästa på söndagen. En final som rids över två rundor där de tolv bästa rider sista omgången.
Tävlingarna avgörs på den anrika hästsportanläggningen Ippodromo Sai San Siro i utkanten av Milano. Byggnaderna från 1920-talet och kulturminnesmärkta. Här finns såväl galopp- och travbanor som en terrängbana av klass.
Själva hoppningen kommer att ridas på den stora gräsbanan som mäter 108×75 meter och banorna designas av italienaren Uliano Vessani, som bland annat byggde GCT-tävlingen i Stockholm.
Vid årets EM finns 25 nationer representerade och 16 av dessa har lag med. På förhand ser regerande Europamästaren Schweiz otroligt starkt ut. Schweiz har dominerat många Nations Cup-tävlingar med segrar i bland annat Falsterbo och Dublin.
Fakta
Fem favoriter …
- Marcus Ehning, Tyskland, Stargold. Ekipaget var femma vid VM 2022 och vann Aachens Grand Prix i år på ett övertygande sätt. Har inte tagit en individuell mästerskapsmedalj, världscupfinalerna undantagna, sedan EM-bronset 2003.
- Harrie Smolders, Nederländerna, Uricas v/d Kattevennen. Ekipaget vann både GCT i Riesenbeck och Grand Prix i St Gallen. Skicklig ryttare som jagar sin första mästerskapstitel. Har ett EM-silver från Göteborg som bäst.
- Martin Fuchs, Schweiz, Conner Jei. Tog EM-silver 2021 och EM-guld 2019. Är i mycket bra form och Conner Jei visade sin snabbhet och styrka vid segern i Falsterbos Grand Prix. Är ofta med i slutstriden när det drar ihop sig.
- Ben Maher, Storbritannien, Faltic HB. Det går aldrig att räkna bort Ben när det väl gäller. Faltic har matchats mot EM och inte tävlat sedan Aachen. Ekipaget hade 0+0 fel vid nationshoppningen i La Baule.
- Henrik von Eckermann, Sverige, Iliana. Må vara att hästen är orutinerad i de här sammanhangen, men med den noggrannhet och precision som Henrik har i så väl ridning som upplägg kan det mycket väl räcka hela vägen.
… och fem att se upp med
- Harry Charles, Storbritannien, Casquo Blue (som reds av Douglas Lindelöw vid EM 2021). Gör sitt första senior-EM men har många medaljer i de lägre åldersgrupperna. Imponerade med dubbelt felfria rundor i nationshoppningen både i Falsterbo och Hickstead. Pappa Peter vann EM 1995.
- Willem Greve, Nederländerna, Highway TN. Ett ekipage att se upp med som verkar vara i en strålande form. Vann Rotterdams Grand Prix, var tvåa i Falsterbos Grand Prix och red med 0+0 fel i Falsterbo Nations Cup.
- Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit. Har imponerat under säsongen med idel toppresultat i tuffa sammanhang. Var med i medaljkampen vid VM men föll i sista omgången. Har garanterat analyserat vad som saknades då och jobbat målmedvetet under säsongen för att det ska räcka ännu längre.
- Nicola Philippaerts, Belgien, Kataga v/h Dingeshof. Ekipaget slutade femma vid senaste EM och hade medaljkänning. Bra även vid VM förra året. Har gjort väldigt fina resultat i Dinard, Aachen och La Baule.
- Andreas Schou, Danmark, Darc de Lux. Hade något riktigt stort på gång vid Världscupfinalen i våras, men nerverna svek lite i första finalrundan. Är ett ekipage som håller mycket hög klass. Danmark jagar också en OS-biljett.
Bubblare!
Rutinerade Rolf-Göran Bengtsson och välhoppande Zuccero, unga norskan Victoria Gulliksen och den något vilda men superambitiösa Equine America Papa Roach. irländaren Eoin McMahon som varit i Ludger Beerbaums stall sedan 2018 och nu har fått ta över Ludgers bästa häst Mila.
Schweizarna sikar på OS-biljett
För Schweiz är det också oerhört viktigt att göra ett bra resultat vid EM då laget fortfarande inte är klart för OS i Paris nästa år. De tre bästa lagen i EM, som ännu inte är OS-klara, får var sin biljett till OS. De schweiziska toppryttarna har också flera gånger förklarat att de i första hand satsar på EM i år för att säkra OS-biljetten. Steve Guerdat, Martin Fuchs, Edouard Schmitz och Bryan Balsiger bör vara förstauppställningen, med Elian Baumann som femteryttare.
Tyskland känns som första utmanare till Schweiz med Marcus Ehning, Gerrit Nieberg, Andre Thieme, Philipp Weishaupt och Jana Wargers i laguppställningen. Sverige, Belgien, Storbritannien och Nederländerna bör också vara med och jaga lagmedaljer. Och går det verkligen att räkna bort Frankrike eller Irland?
Svenkarna kan skrälla
EM brukar alltid bjuda på en och annan överraskning. Senast var det Andre Thieme från Tyskland som smög upp och säkrade guldet trots en något blek första runda. Vem som skräller i år vet vi inte än, men det kan mycket väl bli en svensk ryttare.
Fakta
Sveriges EM-ryttare
Wilma Hellström
- Ålder: 30 år.
- Bor: Nederländerna.
- Häst: Cicci BJN (SWB sto f-11 e Ci Ci Senjor Ask-Tornesch, uppf JM Solman HB, äg Wilma Hellström).
- Senaste resultat:
✔ Falsterbo Nations Cup, 4+0 fel.
✔ Aachen Nations Cup, 0+8 fel.
✔ La Baule Nations Cup, 4+0 fel. - Övrigt: Gör debut i mästerskapssammanhang som senior. Tog EM-brons i lag som young rider 2012, i laget red även Petronella Andersson.
Rolf-Göran Bengtsson
- Ålder: 61 år.
- Bor: Tyskland.
- Häst: Zuccero (hingst f-12 e VDL Zirocco Blue-Caretino 2, äg Holsteiner Verband).
- Senaste tävlingarna:
✔ Pinneberg 1,60-hoppning, 4 fel. Pinneberg 1,50-hoppning, 3:a 0+0 fel.
✔ Falsterbo Grand Prix, 6:a, 0+0 fel. Falsterbo Nations Cup, 4+0 fel. - Övrigt: Ridit fem OS (senast 2016), tog silver 2008. Ridit fyra VM, senast 2014 då det blev en fjärdeplats. Ridit nio EM, tog guld 2011. Var med i EM- laget för två år sedan med Ermindo W, kom på 13:e plats individuellt.
Jens Fredricson
- Ålder: 55 år.
- Bor: Löberöd, Skåne.
- Häst: Markan Cosmopolit (SWB val f-11 e Cohiba-Calido I, uppf Sören Savgren, äg Markan Strömsholm).
- Senaste tävlingarna:
✔ Dinard Grand Prix, 1 fel. Dinard, 1,45-hoppning, 5 fel.
✔ Aachen Grand Prix, 11:a 0+4 fel. Aachen Nations Cup, 0+4 fel.
✔ La Baule Grand Prix, 2:a 0+0 fel. La Baule Nations Cup, 0+0 fel. - Övrigt: Ridit OS 2012 och var bästa svensk på 26:e plats. Ridit ett VM, var med i det vinnande laget 2022 och slutade på 10:e plats individuellt. Ridit två EM, senast 2013 när Sverige tog brons i lag.
Henrik von Eckermann
- Ålder: 43 år.
- Bor: Nederländerna.
- Häst: Iliana (sto f-13 e Cardento-Gentleman, äg Dufour Stables).
- Senaste resultat:
✔ Dinard Grand Prix, 4 fel, Dinard 1,55-hoppning, 1:a 0+0 fel.
✔ Riesenbeck GCT Grand Prix, 4 fel, Riesenbeck, 1,60-hoppning, 3:a 0+0 fel.
✔ La Baule Grand Prix, 3:a 0+0 fel. La Baule Nations Cup 0+4 fel. - Övrigt: Ridit tre OS, där lagguldet i Tokyo 2021 är höjdpunkten. Ridit tre VM och är regerande mästare både individuellt och i lag efter bragderna i Herning 2022. Ridit sex EM, senast 2019. Har ett lagsilver från 2017 i Göteborg och ett lagbrons från 2013 i Herning.
Petronella Andersson
- Ålder: 31 år.
- Bor: Belgien.
- Häst: Castres van de Begijnakker Z (val f-11 e Coriano-Palestro vd Begijnakker, äg Stephex Stables).
- Senaste tävlingarna:
✔ Falsterbo Grand Prix, 0+14 fel, Nations Cup, Falsterbo, 4+4 fel.
✔ Aachens Grand Prix, 4 fel, Nations Cup, Aachen, 4+4 fel.
✔ La Baule Grand Prix, 4 fel, Nations Cup, La Baule, 0+4 fel. - Övrigt: Gör debut i mästerskapssammanhang som senior. Tog EM-silver individuellt som young rider 2012 och var trea i lag. I laget red även Wilma Hellström.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på