Dressyr
17 augusti 2022 13:26
Ridsportplus

Delade åsikter om kort GP-program

Short Grand PrixFlera toppryttare är fortsatt tveksamma till det nya korta Grand Prix-programmet som används i världscupen. Efter kritiken har FEI mjuknat i sina direktiv.

Delade åsikter om kort GP-program
Världsettan Jessica von Bredow-Werndl tycker som flera andra toppryttare: hon föredrar att rida det vanliga GP-programmet framför det nya, kortare. Foto: FEI/Liz Gregg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under världscupfinalen i Leipzig kulminerade vinterns diskussioner om det nya kortare Grand Prix-programmet, SGP (Short Grand Prix)  som använts i den västeuropeiska ligan. Dressyrryttarnas intresseförening IDRC, under ledning av Isabell Werth, träffade FEI för att diskutera då det framkommit att det korta GP-programmet skulle bli obligatoriskt för alla världscupkval säsongen 2022/23.

    Isabell Werth ger bakgrunden.
    – I Leipzig hade vi en bra diskussion med FEI om användningen av det korta programmet, vilket är viktigt eftersom många av ryttarna och tränarna känner sig obekväma med den här utvecklingen. Programmet skapades en gång i tiden för att tillåta mer underhållningsinslag i dressyr, som liveintervjuer, framför allt för London Olympia, för att ge en bättre tv-sändning helt enkelt. Efter omarbetning kom den nuvarande versionen av programmet fram och vi accepterade att den skulle användas då det fanns behov.
    – Sedan tog FEI beslutet att använda programmet under hela säsongen 2021/22 under coronapandemin, när det inte fanns några tävlingar med sådana behov överhuvudtaget.
    – Vi reagerar på att FEI beslutat, helt och hållet över våra huvuden, att använda det även för säsongen 2022/23.
    – Nu har vi haft bra diskussioner med FEI och hoppas att det ska bli mer rättvist inför nästa världscupfinal. I år kom det ryttare till Leipzig som inte ridit programmet någonsin tidigare i sina ligor.

    ”Skritten är oerhört nerkortad”

    Isabell-werth-em-guld-1-190824-rt
    Isabell Werth Foto: Roland Thunholm

    Vad är då Isabell Werths personliga invändning mot korta GP?
    – Jag tycker att det vanliga programmet är rättvisare mot hästen, det flyter mer och ger den en chans att visa sina gångarter. Skritten är oerhört nerkortad.  Självklart kan jag rida vilket som, men det nya är ett program som bara är start och stopp, en rörelse på en annan.

    Efter diskussionerna i Leipzig har FEI mjukat upp sin hållning något. Enligt ett uttalande från en talesperson på FEI har de i sitt senaste styrelsebeslut fastlagt att SGP inte längre är obligatoriskt för den kommande världscupsäsongen. I stället får arrangörer välja program.

    Enligt FEI är SGP cirka två minuter kortare än det vanliga programmet och en del har valt att använda tiden till intervjuer, något som tagits emot väl av publik.

    FEI hävdar inte på något sätt att SGP skulle vara hästvänligare då det är kortare utan poängterar att det är individuellt. I stället är deras motiv att ta dressyren vidare för att nå ny publik, att göra den mer intressant och lättare att förstå. Ett kortare, mer attraktivt program har enligt FEI ökat publikengagemanget och skapat ett mer kompakt format för tv-sändningar.

    ”Vi tittar hela tiden på hur vi kan vidareutveckla sporten, använda ny teknik och digitala medier för att marknadsföra sporten och öka interaktionen med fan-sen. Vi har inga planer på att använda SGP på en bredare front just i dag och det diskuteras inte heller”, kommenterar FEI.

    ”Det korta programmet är för intensivt”

    M-a-rath---kim
    Matthias Rath Foto: Kim C Lundin

    Matthias Rath, Gestüt Schafhof, är arrangör av de internationella dressyr- och hopptävlingarna i Frankfurt i december. Tävlingen är anrik och har ett späckat program. Vad tycker han som arrangör om SGP?
    – Jag har fördelen av att kunna se på frågan både som ryttare och arrangör. Som ryttare är jag mycket mer förtjust i det vanliga programmet, som ger mer andrum åt hästen och har mer flyt. Det korta programmet är för intensivt, vill du visa vacker dressyr är det inte det bästa. Som arrangör känner jag att vi inte sparar timmar på att använda SGP. I en klass med 20 startande kanske vi kan spara 40 minuter. Jag förstår att när det finns speciella krav från tv kan det användas, men jag tror att publiken också föredrar det vanliga, de vill se mer, inte mindre.

    Rider hellre det längre programmet

    Img_0255
    Benjamin Werndl Foto: Roland Thunholm

    Benjamin Werndl rider ett antal världscupklasser varje säsong i både väst- och centraleuropeiska ligan.
    – Jag tycker att det korta programmet är så bra det kan bli för att nå sitt syfte, spara tid.
    – Som ryttare föredrar jag det längre. Det beror också på hur din häst är.
    – Mina två hästar Daily Mirror och Famoso, som båda startat i det korta programmet, gillar det utan problem då de är rutinerade.
    – Fick jag välja själv skulle jag rida det längre programmet.

     

    ”Lite förvirrande”

    Jessica-von-bredow-werndl-dalera-5-190819-rt
    Jessica von Bredow-Werndl Foto: Roland Thunholm

    Världsettan Jessica von Bredow-Werndl har ridit SGP med både TSF Dalera BB och Ferdinand BB.
    – För Dalera var det lite förvirrande för hon har gått det ordinarie många gånger. Ju fler gånger vi red det korta desto bättre blev det.
    – Det krävs mycket mer av hästen för att prestera i det korta programmet, det finns ingen plats att ens andas lite. Det är tudelat, å ena sidan är det hästvänligt för det innehåller bara en travökning och en piaff, å andra sidan ger det inte hästen en chans att visa upp sig. Jag är okej med SGP och accepterar det jag inte kan ändra, men om jag får välja tar jag långa GP.

    Fakta

    Kort Grand Prix, SGP

    • Infördes till världscupsäsongen 2021/22 efter en testomgång på London Olympia 2019.
    • Huvudambitionen är att korta ner tiden och ge plats för intervjuer med ryttarna, för att på så sätt göra dressyr mer underhållande.
    • Det korta programmet är skapat av en arbetsgrupp ledd av Katrina Wüst, dressyrdomaren som designade Degree of Difficulty till kür-programmen.
    • Världscupsäsongen 2022-23 har redan startat i Centraleuropa, med en deltävling i Samorin den 10 juni.
    • Den västeuropeiska ligan i inleds i danska Århus den 21 oktober.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden