Hoppning
18 september 2023 05:50
Ridsportplus

Dennis Johansson och Viktor Edvinsson satsar var för sig – men först rider de UVM

Nya möjligheterDennis Johansson och Viktor Edvinsson har tillsammans etablerat sig som duktiga unghästutbildare och tävlingsryttare. I veckan åker de till unghäst-VM i Lanaken med två hästar vardera, men därefter skiljs deras vägar åt för nya äventyr. Se vad Dennis och Viktor säger om unghäst-VM och framtidsplanerna här.

Dennis Johansson och Viktor Edvinsson satsar var för sig – men först rider de UVM
Dennis Johansson och Thorsagårdens Daphne åker till unghäst-VM i Lanaken – sedan väntar nya tider. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dennis Johansson och Viktor Edvinsson träffades på en tävling och har drivit DeVi Stables tillsammans utanför Halmstad i fyra år. Dennis har främst varit inriktad mot utbildning och tävling av unghästar medan Viktor har satsat mot större klasser och att rida i landslaget. I veckan åker bägge två till unghäst-VM i Lanaken med två hästar vardera, men sedan är DeVi Stables ett minne blott när paret går skilda vägar.

    – Jag lägger ner min del av verksamheten och åker ner till Europa för att prova mig fram hos några olika toppstall. Var jag kommer att jobba är inte riktigt klart än, berättar Dennis Johansson, som har fått ett flertal förfrågningar om att bli beridare.

    ”Har gjort allting med henne”

    Dennis skulle först bara rida 5-åriga Ada Race (SWB sto f-18 e Magic Park-Cortez, uppf/äg Mary Johansson) i unghäst-VM, men nu följer även reserven Thorsagårdens Daphne (SWB sto f-16 e Dakar VDL-Quintender, uppf Fatima Emanuelsson) med till Lanaken. Dennis kunde inte ha varit gladare.

    Är det något som inte passar henne, eller som skrämmer upp henne, då är hon väldigt vaken av sig.

    Dennis Johansson om sin Daphne

    – Jag köpte henne redan som föl av Fatima Emanuelsson och sedan har jag gjort allting med henne. Hon fick ett föl som 4-åring, så hon har gått som ett år yngre hela tiden. Men i år var hon redo för att steppa upp och gå 7-årsklasserna, berättar Dennis.

    – Hon är väldigt, väldigt snäll, men det är också väldigt mycket blod i henne. Är det något som inte passar henne, eller som skrämmer upp henne, då är hon väldigt vaken av sig, fortsätter Dennis.

    Dennis Johansson-ada Race 2 230222 Rt
    Ada Race och Dennis Johansson vann SWB Trophy i Scandinavium i år. Foto: Roland Thunholm

    Gillar Dakar-hästar

    Att få vara med från början är något speciellt, och nu har det brunsvarta stoet hunnit bli dryga 175 cm i mankhöjd.
    – Det är en väldigt arbetsam och rolig häst att vara med varje dag, och det har varit en väldigt kul process att utbilda henne. Jag har alltid känt att det har funnits väldigt mycket i henne, men hon har varit lite grön och stor. Det är först nu som hon bevisar att det jag kände stämmer.

    – Det finns hur mycket hoppning i henne som helst, jag tror att hon kan hoppa riktigt stora hinder. Samtidigt är hon väldigt enkel att ha att göra med. Nu när hon börjar växa i sin stora kropp känner jag att hon bara vill göra rätt hela tiden, säger Dennis.

    Det finns hur mycket hoppning i henne som helst, jag tror att hon kan hoppa riktigt stora hinder.

    Dennis Johansson

    Att han satsade på ett föl berodde på stammen.
    – Jag hade sett många fina Dakar-hästar. Dessutom var hon väldigt vacker som föl, hon är nästan svart och har en liten stjärna i pannan. Men främst var det för att jag gillar Dakar-hästar så mycket som gjorde att jag ville ha henne, förklarar Dennis.

    – De Dakar-hästar som jag har sett är väldigt fina över lag. De har väldigt mycket hopp i sig och fördelaktig teknik för vad som krävs på dagens banor. De är kvicka utan att vara kraftlösa.

    Unghäst-VM är också en stor marknadsplats men att sälja henne är inte huvudsyftet.
    – Planen är inte att hon ska ner och säljas direkt. Jag har inget behov av att sälja henne, men om jag får rätt bud är allt till salu.

    Vill uppleva nytt

    Inget är helt klart för framtiden vare sig när det gäller Daphne eller Ada Race. Den senare har både vunnit SWB Trophy på Scandinavium och varit i final i Falsterbo och på Champion of the Youngsters.
    – Jag har stora förhoppningar inför unghäst-VM, speciellt när det gäller min 5-åring. Hon har inte rivit många bommar under året. Men det är också spännande att Daphne ska få kliva upp och ta en större roll. Vi är redo för utmaningen och jag är väldigt taggad, säger Dennis. 

    Förhoppningsvis klarnar det med hästarna innan det är dags att åka ner och prova lyckan som beridare i främst Nederländerna och Belgien.
    – Jag vill se lite nya miljöer och lära mig ett nytt system. Framför allt vill jag känna känslan av att nu gäller det när man går in på banan, säger Dennis som har förhoppningar om att på sikt få rida lite större klasser.

    Viktor Edvinsson-blue Silber Dollar 4 230826 Rt
    Viktor Edvinsson och Blue Silber Dollar F fick in en fullträff på Grevagården. Foto: Roland Thunholm

    Fler hästar i träning

    För Viktor Edvinsson fortsätter hästäventyret nästan som vanligt, då DeVi Stables har haft sitt säte på hans familjegård.
    – För min del blir det inte så mycket förändringar. Jag har kvar vår groom, mina hästägare och hästar och jag står kvar på samma gård. Skillnaden är att jag får lite fler boxar att tillgå, och jag kommer också att ta in fler hästar i träning. Det behövs fler om man ska gå runt ensam på kostnaderna, säger Viktor.

    Jag vill vara kvar på den höga nivån som jag har varit på, men det går inte heller att fylla stallet med bara de hästarna.

    Viktor Edvinsson om framtiden

    Han har gjort allt från 4-åringar, Breeders och upp till landslagsuppdrag, och det är ungefär så han tänker sig framtiden också.
    – Jag vill vara kvar på den höga nivån som jag har varit på, men det går inte heller att fylla stallet med bara de hästarna. Men det blir inga inridningar och inga 3-årstest, förtydligar Viktor.

    Dollar och Yoga åker till Lanaken

    Med sig till Lanaken har han Blue Silber Dollar F (e Silber Sky F-Mr Blue, uppf/äg Eva Gudmundsson), som han nyligen vann 6-årsfinalen med i Champion of the Youngsters. Därmed är de också kvalade till finalen i Lövstas unghästserie, som går under Gothenburg Horse Show.
    – Han har utvecklats något enormt. Jag fick honom i november förra året, då hade Björn Svensson haft honom och gjort ett fantastiskt jobb. Sedan har jag fortsatt utbilda honom och han har verkligen tagit sig, säger Viktor.

    Jag tror väl mest på Dollar, han har verkligen briljerat på sistone.

    Även 7-åriga Yoga Hästak (SWB sto f-16 e Heartbeat-Carmargue, uppf Hästak AB, äg Viktor Edvinsson) är med för andra året i rad.
    – Jag tror väl mest på Dollar, han har verkligen briljerat på sistone. Han har visat stor kapacitet och hur enkelt han gör sitt jobb, säger Viktor.

    Viktor Edvinsson-chacco Blue 5 230224 Rt
    ECS Chacco Blue JR och Viktor Edvinsson visade upp sig för landslagsledningen i Göteborg år. Foto: Roland Thunholm

    Siktar på EEF Series

    Svårklasshästarna i stallet är just nu ECS Chacco Blue Jr (SWB val f -12 e Chacco Blue-Radiator, uppf Elise Fredriksson, Carl-Walter Fox, äg Jeff Bork) och Eliwood du Fresne (SF sto f -14 e Safari d’Auge-Qredo de Paulstra, uppf Anne-Marie och Michel Mesnil, äg Maxime Boulet), som han hoppas kunna nå fortsatta framgångar med.
    – Jag har varit med på trestjärnig nationshoppning i EEF-serien, även om det bara har varit som femteryttare. Det var Henrik, Evelina, Marcus och Angelica som red i laget, så det var lite svårt att slå sig in där. Men det var väldigt lärorikt att se hur de lade upp det och se allt runt omkring. Under samma tävling hade Henrik med sig King Edward som gick 1,25, och det var också en upplevelse att se, berättar Viktor.

    – Mitt mål nästa år är att få rida EEF och vara en av de fyra ryttarna i laget.

    Gäller att ge allt

    Men först är det som sagt unghäst-VM som gäller.
    – Det ska bli väldigt spännande. Målet är att ta sig till final med båda, men det är svårt att ta sig dit. Det är många ekipage och det är svåra och höga banor. Det kommer att bli tufft därnere, säger Viktor.

    Du måste ”go hard or go home” om du vill ta dig till ditt mål.

    Viktor Edvinsson om unghäst-VM

    – Du måste vara jämn hela vägen och du kan inte åka ner och mesrida. Du måste ”go hard or go home” om du vill ta dig till ditt mål. Det är många som slåss om finalplatserna och det är många därnere som är väldigt bra på att rida fort.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden