Dressyr
29 februari 2020 09:35
Ridsportplus

”Det är skarpt läge där alla möter alla”

Mycket på spelI helgen är det dags för årets första stora OBS-tävling för juniorer och young riders i Billdal. Den svenska ungdomseliten i dressyr är på plats och Ridsport har fått ett spännande snack med landslagsledaren Marianne Esseen Söderberg. "Vi kan plocka in en rookie nu och den kan rida EM i sommar", säger hon.

”Det är skarpt läge där alla möter alla”
Hela SM-trion från i fjol är på plats i Billdal. Från vänster: Elin Mattsson, Evelina Söderström och Linnéa Williamsson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets första stora OBS-tävling för juniorer och young riders går i helgen av stapeln på Billdals Ridklubb. Lördagen drar igång med lagprogrammet som pågår halva dagen, därefter följer FEI Prix S:t Georges och under söndagen är det mästerskapsprogrammen som gäller.

    Landslagsledaren för juniorer, Marianne Esseen Söderberg, är på plats med både kritiskt granskande ögon och en stor dos råd och pepp. Ridsport fick ett initierat snack precis innan helgens första start.

    Förväntningar inför helgen?
    – De är väldigt höga. Det här är första OBS-tävlingen för året och det är ganska tidigt på säsongen. Tyvärr är det några som vi saknar på grund av sjukdomar, men det är skarpt läge där alla möter alla. Det är också det som är meningen.

    Är alla helgens klasser lika viktiga?
    – I första hand är det lagklassen idag som gäller, för så är det ju på alla mästerskap. Det gör det lite svårt för ryttarna, eftersom många ofta är duktigare andra dagen. Men internationellt är det alltid första dagen som räknas.

    Det handlar också om att inte ursäkta sig när man går in på banan – utan det är upp med hakan, presentera hästen ordentligt och ge järnet.

    Vad är din roll i helgen?
    – Min roll är titta på hur ryttarna presterar och hur hästarna uppför sig. Jag tänker ju internationellt och jag tänker EM, det är det som är det stora för året. Det måste vara hästar som har internationell kapacitet när det gäller gångarterna. Det handlar bland annat om förmåga till samling och utstrålning. Det går inte med 6,5 utan det måste vara 70, 80 procent.
    – Jag kommer ju även att titta på young riders i helgen, eftersom Tina Due-Boje är med sin dotter Johanna som tävlar i Doha.

    Marianneesseen2-700x450
    Marianne Esseen Söderberg. Foto: Strömsholm

    Hur presterar man bäst när det gäller?
    – Jag hade en liten clinic igår kväll för att förbereda ungdomarna mentalt, där jag tipsade om hur de ska tänka tekniskt inne på banan för att tjäna poäng och inte slarva bort poäng. Vi pratade också om hur domarna tänker.
    – Du ska exempelvis stå still i tre sekunder i en halt och vi pratade om hur viktigt det är med hörnpasseringar. Det handlar också om att inte ursäkta sig när man går in på banan – utan det är upp med hakan, presentera hästen ordentligt och ge järnet.

    Det de gör här och nu är inte slutmålet, utan målet är att de ska upp och rida Grand Prix i framtiden.

    Det är en stor utvecklingstrupp – hur svårt är det att spetsa?
    – Det är inte alls svårt. Vi vill ha så många som möjligt på väg upp och slutligen är det bara resultaten som räknas. Det är faktiskt så enkelt. Det handlar både om resultaten här hemma i Sverige, men också hur det går internationellt. För att få rida ett EM måste ryttarna också kvala internationellt. Dessutom måste hästarna klara av att resa och bo borta. Det är även olika klimat, ofta är EM ute i Europa och det kan vara 30 grader varmt.

    – I år har vi möjlighet att skicka ett lag till NM i Finland och ett annat lag till EM i England. Totalt är det alltså åtta juniorer och åtta young riders som får åka.
    – Vi hoppas även mycket på children och att få till ett lag där, de är inte i Billdal i helgen, men det är också en fin grupp som kommer starkt.
    – Det vi gör här är att bygga grunden för de framtida seniorerna. Det de gör här och nu är inte slutmålet, utan målet är att de ska upp och rida Grand Prix i framtiden. Det finns en väldig långsiktighet i vårt tänk.

    Det blir en stor press på ungdomarna?
    – Det ingår i konceptet, det måste de tåla. Det ingår att vara mentalt förberedd. Min intention igår var just att peppa dem, men visst är det nerver. Det vore konstigt annars, men det ska vara bra nerver.

    Vad händer efter detta?
    – Vi har lite internationella tävlingar, bland annat i Lier. Nästa OBS-tävling är i Enköping i påsk och i maj är det mycket internationellt i både Norge och Danmark. I tyska Hagen är det sedan en stor OBS-tävling i juni, sedan är NM i slutet på juni och EM ligger i slutet av juli. Därefter är det SM på Flyinge i höst. Förut gick SM på Strömsholm i början av juni och då var det en viktig OBS-tävling, men så är det inte i år.

    Allt det här är väldigt roligt och man märker hur otroligt mycket ungdomarna utvecklas, både med hästarna och som människor.

    Hur mycket kan trupperna förändras under våren?
    – Det kommer att hända jättemycket. Vi kan plocka in en ryttare i utvecklingstruppen nu och den kan rida EM i sommar. De som ligger i spetstruppen har ridit EM och har erfarenheten, men det finns alla möjligheter för en rookie att komma in och göra det bra. Alla dörrar är öppna, ingenting är givet. Det är det som är så spännande och roligt, att alla har möjlighet.

    – Vi har ju nyligen haft mönstringar på både Flyinge och Strömsholm, där vi har plockat in potentiella ryttare som nu ligger i utvecklingstruppen. För dem blir det extra spännande i helgen, de har verkligen alla möjligheter.

    Smyger du runt i bakgrunden hela helgen eller hur ser det ut?
    – Jag kommer ju att sitta bänkad och anteckna. Men det kommer också att vara pauser och lunch och före och efter. I februari hade vi en avsutten träff med utvecklingssamtal, där vi gjorde en liten utvärdering med alla som ligger i utvecklingsgruppen. Dessa kommer jag att träffa under den här helgen för att få veta hur de ligger till och hur de tänker. Det är viktigt att få den här tiden att ses med föräldrar och hela kitet.

    – Allt det här är väldigt roligt och man märker hur otroligt mycket ungdomarna utvecklas, både med hästarna och som människor.

    Startlistor och resultat i Billdal
    Ungdomsdressyr – landslag och trupper

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden