Sport
11 juli 2015 18:19
Ridsportplus

”Det är vad sport handlar om”

Derbyvinnaren Cian O'Connor är rädd för att traditionella ridsporttävlingar som Falsterbo Horse Show kan försvinna i kommersialiseringens spår. Nu uppmanar han Internationella ridsportförbundet, FEI, att stötta tävlingar som Falsterbo.

”Det är vad sport handlar om”
Cian O´Connor red Quidams Cherie till seger i lördagens derby. Nu höjer han rösten för att tävlingar som Falsterbo ska kunna bevara. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Cian O’Connor är ständigt på resande fot mellan tävlingsplatser och vet vad han talar om när han jämför olika dem. 
– Falsterbo är en av få, traditionella tävlingsplatser som finns kvar. Den har byggts upp av folk som är intresserade och brinner för sporten och inte av någon som enbart har kommersiella intressen och vill sätta upp en massa vip-tält överallt, säger han. 

Han jämför Falsterbo Horse Show med andra klassiska tävlingsplatser som tyska Aachen, brittiska Hickstead och Dublin i hans eget hemland Irland. 
– Det blir något annat när showerna har byggts upp av hästfolk och besöks av en kunnig publik som här i Falsterbo, tycker jag. 

Han påpekar att det redan nu är så att många ryttare väljer bort de traditionella tävlingsplatserna där den genuint hästintresserade publiken finns. I stället åker de till tävlingar med mer prispengar där de som tar plats i de kristallkroneprydda vip-tälten gör det av helt andra anledningar än sitt stora hästintresse. Det förekommer till och med att ryttare väljer bort mästerskap för att i stället ta chansen att hoppa in stora prispengar på de tävlingar där de finns. 
– Det vore olyckligt för sporten om tävlingsplatser som Falsterbo försvinner. Jag tycker att FEI ska ge dem lite support så att de klarar sig i konkurrensen från de mer komersiella tävlingarna, säger Cian O´Connor. 

Som så många andra internationella ryttare hyllar han den svenska ridsportpubliken.
– Publiken här är så kunnig och entusiastisk. De vet att uppskatta ett bra språng och förstår hästar. De tycker om sporten. Och det är så det ska vara, det som sport handlar om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden