Sverige
29 juni 2015 12:15

Det blåser nya vindar

Tränare är bra på att anpassa sin undervisning till olika ekipage och ta hänsyn till både ryttares och hästars personlighet. Det tyder på att det militära arvet i ridundervisningen fått stå tillbaka för en mer modern pedagogik där tränaren använder ett mer coachande undervisningssätt och ryttarna uppmanas till reflektion.

I en närstudie av dressyrtränares kommunikation i ridhuset visas hur tränarna använder både rösten och kroppen på olika sätt när de försöker förklara till exempel hur de vill att ryttaren ska hjälpa hästen att länga steget i en ökad galopp eller hur ryttaren bör hålla händerna vid en bakdelsvändning.  

Denna nya kunskap om kommunikation mellan ridlärare, ryttare och häst kommer från ett forskningsprojekt som forskarna Charlotte Lundgren och Mari Zetterqvist Blokhuis presenterade på den Idrottsvetenskapliga konferensen ECSS som i helgen hölls i Malmö.

Forskarna har filmat ett 15-tal dressyrträningar och intervjuat totalt 20 ryttare och tränare. Syftet är undersöka vad som händer i kommunikationen mellan ridlärare, ryttare och häst. Projektet är inte avslutat ännu, så fler resultat kommer att publiceras framöver.

Gabriella Thorell, forskare vid Ridskolan Strömsholm, presenterade också sin forskning under konferensen. Hon har intervjuat ridlärare och elever på ridskolor för att ta reda på om och i så fall hur ridundervisningen har förändrats. Även ridlärare på ridskolor arbetar numera mer coachande och uppmanar ridskoleryttare till egen reflektion bland annat genom att ställa frågor till ryttarna. Det ser alltså ut som om nya undervisningsmetoder är på gång även på ridskolor. Även filosofen Petra Andersson från Göteborgs universitet presenterade forskning om hur man kan tänka kring hästens medverkan i ridsporten från ett etiskt perspektiv.

ECSS står för European College for Sports Science. Av de cirka 1500 forskningsstudier som presenterades under konferensen handlade ett tiotal om ridsport. Konferensen samlade 2500 deltagare från ett 70-tal länder och president för konferensen var professor Susanna Hedenborg som bland annat skrivit Svenska Ridsportförbundets jubileumsbok.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden