Veterinärt
19 april 2021 14:29
Ridsportplus

”Det börjar ta emot nu”

Seminveterinärer del 4 av 5Veterinär Henrik Nyberg, Nygårdens stuteri, Varnhem, kommer att minska seminverksamheten radikalt i år. "Framtiden för stuteribranschen är svår", säger han.

”Det börjar ta emot nu”
Veterinär Henrik Nyberg drar nu ner på sin verksamhet, efter 34 år i yrket. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Vi har haft mellan 200 och 250 ston de senaste säsongerna, men går nu ner till att maximera antalet till 50 ston, berättar Henrik Nyberg. Från och med nästa år lägger vi troligen ner seminverksamheten för externa ston helt.

    Henrik Nyberg har varit seminveterinär i 34 år. De första åren på olika stationer, men mesta tiden hemma på det egna stuteriet, där han har koll på hela upplägget. Noggranna kontroller av ägglossning är grunden till bra resultat, vilket bland annat innebär att den sista kollen av ston som ska semineras med fryst sperma görs vid klockan 23.30.
    – Det förenklar brunstpassningen att ha allt hemma, säger Henrik Nyberg. Samtidigt innebär det att man aldrig är ledig under säsongen om man har den volymen ston som vi har haft.
    – Det börjar ta emot nu. Jag fyller 65 i år och vi har inte haft en sommarsemester på 30 år. Familjelivet har fått stå tillbaka.

    Framtiden för stuteribranschen är svår

    Han har även sin andra verksamhet, Husaby Hästklinik, att hålla i gång, även om han bara arbetar halvtid där under seminsäsongen.
    – Framtiden för stuteribranschen är svår på flera plan. Ett stort problem är bristen på veterinärer med intresse och kompetens. Det är tyvärr inte många yngre som vill eller kan offra vår och sommar för att vara uppbundna på seminarbete samtidigt med ordinarie jobb och försök till familjeliv och semester.
    – Ofta är det inte heller tillräckligt ekonomi  i förhållande till  arbetsinsats och uppbundenhet, framför allt på mindre stuterier. Det har varit mycket fokus på höga veterinärkostnader, men som jag ser det är det som kostar mycket inte ersättningen för de normala undersökningarna utan då det tillkommer behandlingar vid problem.

    Hög kompetens hos seminveterinären ger högre dräktighet och det är viktigt för alla inblandade.
    – Att enbart ha ett fåtal stora seminstationer tror jag inte är en bra lösning. Framför allt ger det större risker för fölens hälsa. Det är större risk för smittsamma sjukdomar med många hästar på samma ställe och om stona i stället ska transporteras långt flera gånger för att bli seminerade är detta en risk i sig och kan även orsaka stress med sämre dräktighetsresultat.
    – Hemsemin som förordats låter bra i teorin och skulle naturligtvis vara bra för sto och föl, men omöjligt praktiskt med den avancerade avel vi har i dag. Transport- och fryssperma ställer krav på kompetens där det måste vara hög kvalitet i alla led från hingst till sto. Logistiken vid transport av sperma är en helt avgörande faktor som styr seminveterinärens beslut.
    – För vår egen del måste jag säga att vi hade lagt av tidigare om det inte hade varit för Mats Hästtransporter som tog över från Posten för några år sedan och transporterar sperman. Det har fungerat klockrent och är enda anledningen till att vi fortsatt så här länge.

    Hoppas att yngre kollegor engagerar sig

    Henrik Nyberg poängterar att stuteriverksamheten varit väldigt rolig för både honom och hustrun Cecilia.
    – Att producera föl, ofta i flera generationer, för många mycket uppskattade kunder och följa hästarnas resultat på tävlingsbanorna har varit fantastiskt och väl värt nedlagt arbete.  Avel är en helt annan och på många sätt mer positiv del av veterinäryrket än att behandla sjuka och halta hästar som jag annars sysslar med.  Jag hoppas verkligen att fler yngre kollegor kan engageras i den här verksamheten, som är så viktig för häst-Sverige.

    Fakta

    Balans i livet viktigt

    En kandidatuppsats från Mittuniversitetet i Östersund visar att det är de generella livsfaktorerna som är viktigast för veterinärer: känslan av balans i livet, stöd från omgivningen, förmåga att släppa jobbet när man går hem och bra chefer är det som efterfrågas.

    Orealistiska förväntningar och stress i mötet med djurägare har ett samband med sämre välbefinnande hos veterinärer, visar samma studie.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden