Krönika
29 oktober 2022 10:48

Det finns bara odiagnostiserade hästar

GästkrönikaDet går alltid att hitta fel i hästkroppen om man letar noga, det menar Ridsports gästkrönikör Anna Ozén. Men tänk om det inte är så farligt med diagnoser - tänk om alla hästar fick samma chans som Markans Cosmopolit - som trots uppgifter om "kissing spines" tog sig till VM-finalen i hoppning?

Det finns bara odiagnostiserade hästar
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Omöjligt att hitta en felfri 5-åring. Röntgenapparaterna är alldeles för avancerade nu för tiden, suckade en vän häromdagen. Finns den perfekta felfria friska hästen? Svaret på den frågan är lika exakt som svaret på: Hur långt är ett snöre?

Jag brukar hävda att det bara finns odiagnostiserade hästar. För om man letar tillräckligt noga i hela hästkroppen hittar man alltid något.

Det mest aktuella exemplet är Markan Cosmopolit som just deltagit i VM-finalen i hoppning. Hur många skulle ha köpt honom som unghäst då han enligt uppgifter i media har ”kissing spines”? Tack vare att han köptes in till Ridskolan Strömsholm som en potentiell skolhäst fick han en gedigen grundutbildning och gjorde finfina resultat på sina unghästbedömningar.

Hur många skulle ha köpt honom som unghäst då han enligt uppgifter i media har ”kissing spines”.

Utbildningen sköttes av Strömsholms hoppstipendiat och sedan kom han i Jens Fredricsons kompetenta händer. En riktig sannsaga.

Tänk om alla hästar fick den chansen, trots en defekt som många gånger lett raka vägen till smörgåspålägg i stället för ärevarv efter VM-guld.

Jag menar förstås inte att alla hästar ska vinna VM-guld och gå VM-finaler, men får alla hästar verkligen chansen att utveckla sin fulla potential? Markan Cosmopolit fick det trots sin rygg eller kanske tack vare. Han har fått ett optimalt anpassat program för att kunna prestera på topp.

Tänk om alla hästar åtminstone kunde få en riktig grundutbildning. För det föds varken topphästar eller ridskolehästar – det föds föl. Dessa måste utbildas och formas för att passa sin tänkta uppgift.

Vissa är specialbegåvningar som Cosmo, andra har sin superkraft i att klara den viktiga uppgiften som ridskolehäst. Gemensamt är att hästarna måste utvecklas och utbildas för den tänkta uppgiften.

Gemensamt är att hästarna måste utvecklas och utbildas för den tänkta uppgiften.

Ingen skulle köpa en häst på postorder och försöka ta en VM-medalj utan att träna, men att köpa en häst från en skum lastbil och låta den omgående gå in i ridskoleverksamhet är helt vedertaget.

Tänk om det fanns utbildningscenter där blivande ridskolehästar grundutbildades och Sveriges ridskolor kunde rekrytera hästar. Historier om hästar som är både yngre och äldre än vad passen anger och som föder mulåsneföl efter några månader i ridskolans verksamhet skulle vara ett minne blott.

Vem antar utmaningen?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden