Träningstips
17 juli 2023 11:50
Ridsportplus

”Det gäller att gå tillbaka och göra något hemtrevligt”

TriggerstaplingOm en häst möter flera olika intryck, eller triggers, kan reaktionen förstärkas av att de staplas ovanpå varandra och bygger upp stressnivån. Det här kallas för triggerstapling. Vi talar om detta med etologen Ulrika Alm Bergvall.

”Det gäller att gå tillbaka och göra något hemtrevligt”
Det går inte att säga ”var inte rädd” till en häst, utan det gäller att lära sig se signaler och agera på hur hästen beter sig, menar Ulrika Alm Bergvall. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En trigger är någonting som man tar in med sina sinnen, ett intryck. Hästen tar hela tiden intryck från omgivningen. Det här berättar Ulrika Alm Bergvall, etolog.

    Varför reagerar hästen bara ibland?
    – Vissa saker har den vant sig vid och lärt sig att de inte betyder något, men vissa blir den vaksam av. Hästen är ett bytesdjur och evolutionärt sett har den överlevt genom att akta sig för predatorer, och det är inget vi kan avla bort.

    20230523_105333
    Ulrika Alm Bergvall är docent i etologi, och jobbar som gymnasielärare i djurämnen.

    Så det är den här vaksamheten som avgör om det är en trigger?
    – Ja. I många fall blir det inga problem av en trigger, om hästen märker att det inte är någon fara och går ner i stressnivå. Problemet är om det blir flera sådana här händelser, så att hästen blir allt mer obekväm, vaksam och beredd att fly.

    Varför blir det värre och värre?
    – När jag redan är vaksam, eller sensibiliserad, tolkar min hjärna saker lite starkare. Om hästen ser en sak som brukar vara lite läskig, som den där vita plastpåsen, tolkar den nu plastpåsen som mycket läskigare. Om det då kommer någon ny ”farlig” sak kan hästen bli jätterädd.

    Vad ska man göra om hästen har triggerstaplat?
    – Hamnar man i det läget gäller det att gå tillbaka. Min plan var att gå över diket men jag får frångå den och göra något mysigt eller hemtrevligt. Kanske sitta av eller göra något annat, eller hitta en övning eller något som funkar för hästen så att den kopplar av. Leta sedan efter blinkningar, gäspningar och frustningar, allt vi känner igen som tecken på avslappning.

    Du säger ”sitta av”, men många hästmänniskor menar att det är att ge upp. Hur ser du på saken?
    – Det är teorin om dominans som ställer till det, många tänker ”nu har hästen blivit dominant och nu ska vi nog se vem som bestämmer”, i stället för att backa och tänka ”det här är för mycket intryck på en gång”. Det blir inte bra, vi vill ju inte få in nya rädslor.

    Hur menar du ”få in nya rädslor”?
    – Det går att förvandla saker som hästen inte reagerat på till att bli sådant som hästen reagerar på.
    – En gråsparv som hoppar omkring är hästen van vid, men om vi samtidigt lägger till ett negativt stimuli som ett högt ljud eller blir arga och ryar på hästen har vi agerat så att gråsparven upplevs som farlig.
    – Att bli arg på hästen handlar återigen om det gamla dominanstänket, men hästen märker bara att ryttaren blir konstig och gör hårdhänta saker.

    Hur hänger triggerstapling med i dagens debatt om ridsport?
    – Vi ska ju jobba med de fem domänerna och där är en viktig sak hästens mentala hälsa. Triggerstapling är en bra metafor för att förstå att hästarna kan stressas till att göra saker när vi utsätter dem för många nya intryck i rad. Det inte är som att de tänker ”nu ska jag vara dum”.
    – Vi måste vara den tänkande parten och få djur att göra som vi vill – för att det finns en poäng för dem att göra saken, inte för att det inte finns någon annan utväg.

    Fakta

    Färga positivt

    • På en del smådjurskliniker används metoden ”Fear free”, alltså ”utan rädsla”. Det handlar om att färga in saker så att de får positivt värde, och att långsamt öka de stimuli som kan upplevas som negativa för djuret.
    • Att färga in saker kan vara att sätta katten i transportburen och ta en liten tur till kliniken, där katten får godis. Kliniken och buren blir inte lika negativ för katten nästa gång, även om den får en spruta där då.
    • Att långsamt öka stimuli kan jämföras med en skotträdd människa – du ställer dig inte vid ett hagelgevär det första du gör utan börjar med små smällare långt borta. Om det blir för mycket kommer du att må dåligt och kanske aldrig vänja dig (kallas flooding på etologispråk).

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden