Världen
6 september 2020 19:44
Ridsportplus

”Det går otroligt snabbt att 
bryta ner en människa”

Del 6 av 6: Knäckta utomlandsAtt hårt arbetande hästtjejer bryts ner psykiskt när de jobbar utomlands är ingen enskild företeelse, menar samtalsterapeuten och ridsportprofilen Katarina Pettersson.

”Det går otroligt snabbt att 
bryta ner en människa”
Katarina Pettersson är socionom och samtals-terapeut med lång erfarenhet av att jobba med utsatta kvinnor och unga människor. Hon är även mamma till toppryttarna Antonia och Axelina Pettersson Häggström. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Problemet med unga hästtjejer som bryts ner i sitt arbete är komplext och mångfacetterat. Att göra dem till offer är inte rätt väg att gå.
    – Det som händer är att du jobbar väldigt mycket. Du sover för lite och äter dåligt. Det är långa dagar och du har aldrig ledigt. Successivt får du skit för att du inte rider bra nog. Du tror att den enda lösningen är att jobba hårdare och vara ännu mer till lags. Sakta tvättas din personlighet bort och du bryts ner psykiskt, förklarar Katarina Pettersson.

    Hon är socionom och samtalsterapeut med lång erfarenhet av att jobba med utsatta kvinnor och unga människor. Sedan barnsben och genom sina ryttardöttrar, Antonia och Axelina Pettersson Häggström, har hon också levt ett helt liv inom ridsporten.

    Katarina Pettersson har själv startat upp till svår hoppning, ”men jag var ingen Zlatan på det”, säger hon. En kort period jobbade hon själv på stall i Sverige och Tyskland, ”utan några direkt negativa erfarenheter”. Axelina jobbar med hästarna hemma på familjens gård, medan Antonia arbetar som beridare hos VM-ryttaren Abdel Said i Belgien.

    Stukad självkänsla

    Men även om döttrarna har varit förskonade har Katarina genom åren stött på mängder av ”duktiga flickor” som har varit fullständigt nedbrutna efter att ha jobbat på stall utomlands. Tjejer som har kommit hem med stukad självkänsla, om inte för livet så för väldigt lång tid framåt, menar hon.

    – Jag köpte en unghäst av en tjej som hade jobbat som beridare på ett tyskt dressyrstall. Hon hade varit iväg i många år och var helt i stycken när hon kom hem. Hon lade ner all verksamhet, men sedan tog hon upp den igen. Hon hade inte förstått varför hon inte ville längre, hon förstod inte att hon var ”burned out”. Hon berättade om helt sjuka grejer.

    Att man får jobba mycket om man vill lära sig och komma någonstans inom ridsporten är alla införstådda med. Det är självklart, menar Katarina. Men om man pressas intill orimlighetens gräns fysiskt samtidigt som man trycks ner psykiskt, då blir det farligt.

    – Det går otroligt snabbt att bryta ner en människa. Speciellt en människa som aldrig får vila och sova ordentligt, än mindre reflektera och tänka. Det tar bara dagar, säger Katarina.

    Ingen lätt ekvation

    Ofta är det en ekonomisk situation hos stallägarna som driver på.
    – Säg att du jobbar på ett handelsstall och får order om att ”hästen ska gå 1,40 i helgen”. Den känns inte redo för det, men du styr ändå in och får åtta fel. Efteråt får du skit eftersom det stod en kund och tittade på. Det är ingen lätt ekvation, för hästar måste ju säljas. Det är det de lever på.

    Men ingen vinner något på att knäcka någon annan människa.
    – Det här handlar sällan om onda människor, utan om en kultur som har accepterats under lång tid. Det har blivit en rättighet att trycka ner de här tjejerna. Har man fått smak för att det fungerar, då fortsätter man ju. Till slut tror alla att det är så det ska vara.

    Hur man råder bot på den destruktiva kulturen är en svår nöt att knäcka, anser Katarina Pettersson. Få andra branscher skulle komma undan med samma personalpolitik. Här är initiativets makt betydelsefull.
    – Att ställa krav på rimliga arbetsvillkor är en början, men det är förstås inte enkelt. Att lyfta fram de goda exemplen är också viktigt. Det är ett sätt att väcka frågan och så får folk dra sina egna slutsatser.

    Måste hjälpas åt att förändra kulturen

    Katarina tror inte på att peka ut ett offer i den här situationen, ingen vill känna sig som ett offer, menar hon. Det låser bara positionerna och motverkar en lösning.
    – Det här handlar om tuffa brudar och inga ”stackars tjejer”. Vi runt omkring måste hjälpa dem att slå hål på och förändra den här kulturen. Vi måste se att detta förekommer och göra vad vi kan för att bryta ner den här maktstrukturen. Ett råd till den som varit eller är i den här situationen är att prata om det med andra, du är inte ensam.

    Fakta

    Tjejernas samlade tips till dig som vill jobba utomlands:

    • Ett tydligt kontrakt från start är A och O. Arbetstider, lediga dagar, lön, arbetsuppgifter, boende, villkor för att ta med egen häst, eventuella förmåner, allt ska specificeras.
    • Se över om dina försäkringar täcker vid jobb utomlands, och se till att du har skydd om något händer.
    • Likväl som du själv skickar referenser bör du ta referenser på din potentiella arbetsgivare. Gör research på stället och hör dig för. Var inte rädd för att ta kontakt med folk via sociala medier.
    • Involvera familj och vänner. Ta med föräldrar eller en god vän när du ska provjobba och var öppen med dina nära och kära om hur du verkligen har det. Sträck ut en hand om du råkar illa ut.
    • Sätt upp en prövotid. Börja med tre månader och se hur det känns då. Lyssna på din kropp och lita på din magkänsla.

    Fakta

    Om du behöver prata:

    Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80
    Öppet dagligen kl. 21.00 – 06.00

    Mind: 90 101
    chat.mind.se
    Öppet dygnet runt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden