Hoppning
5 juni 2020 11:12
Ridsportplus

”Det kan ta tio år mellan varje sejour i toppen”

FrankrikeI början av 2018 försvann Alexander Zetterman från den svenska arenan. VM-hästen Cafino var såld, familjens anläggning Springfield Farm likaså – det var dags att starta något nytt. Ridsport har pratat med Alexander Zetterman om livet i Frankrike och vägen tillbaka till de stora arenorna

”Det kan ta tio år mellan varje sejour i toppen”
Alexander Zetterman är numera baserad i Frankring, många mil från Turning Torso och Malmö. Foto: Sara Silverberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Norr om Paris, med bara tio minuters väg till storflygplatsen Charles de Gaulle, ligger anläggningen Haras du Plessis. Där förbereder sig Alexander Zetterman för återkomsten på de stora arenorna.

Hur hittade du dit?
– Jag tyckte att det skulle vara en kul idé att testa att bo utomlands. Så jag letade lite på nätet och på JumpFax såg jag att det fanns lediga boxar på Haras du Plessis. Jag insåg att var väldigt bra lokaliserat. Det är ju faktiskt så att Frankrike har flest FEI-tävlingar i världen och det var heller inte långt till exempelvis Oliva i Spanien. Så jag beslöt mig att testa Frankrike.

Hur ser det ut på anläggningen?
– Här är 100 hästar och hela stället har lite Flyingekaraktär. Här är avel men också travtränare, galopptränare och distansryttare. Själv tränar jag mycket tillsammans med Nicolas Delmotte (som bland annat ridit VM i Tryon 2018 och EM i Rotterdam 2019, reds anm) och det är värt väldigt mycket. På somrarna kommer amerikanskan Margie Goldstein hit och har Haras du Plessis som bas.

Hur går det med språket?
– Det tar sig. Just nu, under coronapandemin när vi inte kan tävla, så passar jag på att lära mig mer.

Hur instängda är ni?
– Vi får rida ut i naturen och gården är ju så stor, så här finns alla möjligheter att rida och arbeta med hästarna. Det blir ett inrutat liv men det är helt okej.

Vad har du för hästar?
– Jag började med ett nytt gäng när jag flyttade hit. Jag föredrar svenskfött och jag tror det kan inspirera svenska uppfödare när deras hästar får möjlighet att matchas internationellt.
– Jag har sex hästar på 1,45-nivå eller högre. Conrad (OLD val f -11 e Catoki-Robin II Z, äg Jonas Holmberg/Charlotte Andersson) har en otrolig inställning. Mama Mia (SWB sto f -10 e Click and Cash-Irco Mena, uppf Maud och Hans Delling) har haft en lös benbit och fick nyligen en placering i lilla GP:n i Spanien. Gelatina (SWB sto f -11 e Cohiba-Animo, uppf Ulrika Jarl/Mieke Bokma) är liten och kompakt med blod, nerv och spänst — min typ av häst. Miss Svea (SWB sto f -11 e Callahan VDL-Carpaccio, uppf Anna Hansson och Anders Karlsson) har fått rutin nu och är min förstahäst. Hon gick felfritt i en stor GP i Oliva, en häst som mycket väl kan bli min framtida mästerskapshäst. Wyclef Jean (SWB val f -13,  Corporal VDL-Robin Z, äg/uppf Susanne Schelin) är en stabil, högt rankad 7-åring i Sverige som gjort det bra i 1,40 i Oliva. Triton Hästak (SWB hingst f -12 e Cabachon-Winningmood van de Arenberg, äg/uppf Hästak AB) är en riktig framtidshäst.
– Och så har jag ”gamlingen” Cordalis (Holst val f -07 e Corrado I-Lansing) som varit borta en längre tid för skada men som gått nationshoppningar och nu är på väg tillbaka.

Vad gör du förutom att rida?
– Jag håller i lite träningar. Jag har en elev som kommer hit regelbundet plus en privatryttare här på anläggningen.

Hur ser framtiden ut?
– Så länge jag har hästar blir jag kvar i Frankrike. Här finns enorm bredd och stor, tuff konkurrens och det är väldigt utvecklande. Jag vill ju komma tillbaka till de stora arenorna och mästerskapen. Det är viktigt för mig men också för uppfödare och hästägare. Men man ska också vara medveten om att det kan ta tio år mellan varje sejour i toppen.

Fakta

Alexander Zetterman

Namn: Alexander Zetterman

Ålder: 30 år.

Familj: Flickvän Emelie Löthman.

Bor: Haras du Plessis norr om Paris.

Förebild: Eric Navet är min absolut största inspirationskälla.

Mål: Att komma tillbaka på högsta nivå. En del av mig drivs av att ta fram och utbilda hästar, från noll till försäljning, men Cafino gav mig blodad tand, så drömmen är att få behålla de riktigt bra hästarna och rida mästerskap.

Favoritpryl i stallet? Mina sadlar. Jag är extremt noga med att sadlarna ska passa och jag sitter ofta av och kollar att allt ligger rätt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden