Krönika
21 juni 2019 12:22

”Det måste vara enkelt att göra en certifiering av unghästutbildare.”

Krönika"Det kvittar hur bra häst man har fött upp om den inte får någon chans att visa vad den går för." Så skriver Ridsports avelskrönikör Peter Ljungcrantz och vill se en objektiv certifiering av unghästutbildare.

”Det måste vara enkelt att göra en certifiering av unghästutbildare.”
"Det finns inget som går upp mot att som stolt uppfödare få sitta på läktaren på en stor tävling och se sin ögonsten visa framfötterna", skriver Peter Ljungcrantz. Foto: Roland Thunholm och Lottapictures

En uppfödares stora dröm är att någon häst ska hamna hos en riktig stjärnryttare. Det finns inget som går upp mot att som stolt uppfödare få sitta på läktaren på en stor tävling och se sin ögonsten visa framfötterna. Den häst som man själv varit med och hjälpt till världen och hanterat och uppfostrat hemma på stuteriet, visar upp sina talanger och gör samtidigt reklam för de yngre släktingar som finns kvar på gården.

Detta är så viktigt att en klok uppfödare gör allt som över huvud taget är möjligt för att unghästarna ska hamna i rätt händer. Det kvittar hur bra häst man har fött upp om den inte får någon chans att visa vad den går för.

Tyvärr är det inte så lätt som uppfödare att veta vilken ryttare som gör det bästa jobbet med de yngsta hästarna. Våra etablerade världsstjärnor har varken tid eller lust att rida in 3-åringar eller utbilda 4-5-åringar, och ofta vill de inte uttala sig om vilka av alla unghästutbildare, som marknadsför sina tjänster på olika sätt, som gör det bästa jobbet.

Internet är fullt av hemsidor och filmer som läggs ut av ryttare som gärna tar emot hästar, såväl för inridning som utbildning och försäljning om så önskas. De flesta begär ungefär lika mycket i ersättning för sitt arbete, och för en uppfödare som inte är rutinerad ryttare själv är det väldigt svårt välja rätt.

Om man nu hittar en ryttare som gör ett bra jobb med att rida in den gröna hästen, tycker många att det är ojuste mot denna att flytta den inridna hästen till en annan ryttare som har större erfarenhet av att tävla unghästar.

Den summa som en uppfödare kan sälja sin produkt för äts snabbt upp av att ha unghästen på utbildning månad efter månad. Detta gäller framför allt om hästen utbildas på ett felaktigt sätt. Det kvittar hur bra en häst hoppar eller rör sig, om inte den potentiella köparen klarar av att rida den och dessutom får en trevlig känsla under provridningen.

Det måste vara enkelt att göra en certifiering av unghästutbildare. Denna
certifiering måste vara helt objektiv och bara gälla fakta som enkelt kan kontrolleras. Vilken utbildning man har, vilken nivå man har tävlat på och med vilka resultat. Hur många hästar man har visat på unghästbedömningar och bruksprov för hingstar de senaste åren och vilket resultat som uppnåtts. Hur många unghästar man har försökt kvala till Falsterbo och Breeders och hur många man lyckats med samt vilket resultat som uppnåddes i finalerna.

Genom att göra en certifiering av det här slaget skulle det bli mycket lättare för uppfödarna att välja rätt ryttare att placera sina dyrgripar hos.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden