Dressyr
6 januari 2022 15:01
Ridsportplus

Dressyrryttaren efter sin sjukdom: ”Det ska inte hända en 17-åring”

BakslagPlötsligt en dag i somras vaknade landslagsjunioren Hannah Regosa upp med en fruktansvärd huvudvärk. Efter att inte ha kunnat rida alls till att endast kunna skritta med stöd är hon tillbaka på tävlingsbanan igen. "Jag gick och lade mig frisk men när jag vaknade hade jag svårt att gå", säger Hannah Regosa som fick diagnosen hjärninflammation.

Dressyrryttaren efter sin sjukdom: ”Det ska inte hända en 17-åring”
Hannah Regosa fick göra ett omtag när hon drabbades av hjärninflammation efter NM i somras. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Ridsport pratade med dressyrryttaren Hannah Regosa sommaren 2020 hade hon precis plockat hem tre nationella FEI-segrar hos Björklidens Ryttarsällskap.

    Jag gick och lade mig frisk men när jag vaknade hade jag svårt att gå. Jag mådde illa och hade fruktansvärt ont i huvudet. Hanna Regosa

    Det var hennes sista internationella ponnyår och siktet var inställt på att få rida EM i Ungern. Hon berättade också att hon sökte juniorhäst. Coronapandemin satte stopp för EM men 18 månader senare är Hannah Regosa uttagen i juniorernas B-trupp. Något hon inte trodde var möjligt när hon i somras drabbades av hjärninflammation.

    – Jag gick och lade mig frisk men när jag vaknade hade jag svårt att gå. Jag mådde illa och hade fruktansvärt ont i huvudet. Jag blev sämre och sämre och till slut hade jag nästan ingen balans alls, berättar Hannah Regosa.

    Skickades hem

    På akuten i Karlstad tog man inte riktigt symptomen på allvar och Hannah skickades hem med åksjuketabletter. I stället fick familjen kontakt med Neuro Center i Göteborg som gjorde en djupgående utredning med magnetröntgen på hjärnan och ryggmärgsprover. Syftet var att utesluta allvarliga sjukdomar, som exempelvis MS, vilket man också gjorde.

    Photo-2022-01-05-16-22-23
    Hannah Regosa med sin framtidsstjärna S’antorini Tek. Foto: Privat

    Hannah bättrade på sig och kunde sakta men säkert ta sig upp i sadeln igen.
    – Första tiden skrittade jag bara medan pappa höll i mig. Då kändes tävlingsbanan väldigt långt borta och jag missade SM och massor av roliga tävlingar.

    Först flera månader efter insjuknandet fick Hannah reda på att hon hade drabbats av en hjärninflammation. Det var ett vanligt herpesvirus som hade satt sig på hjärnan. Att äntligen få ett svar var en befrielse.
    – När man går in på sin femte vecka och fortfarande mår jättedåligt och inte kan gå, då blir man rädd. Det ska inte hända en 17-åring, säger Hannah.

    ”Chansning att köpa honom”

    Samtidigt oroade hon sig för hästarna och vad som skulle hända med dem. Juniorresan kom nämligen igång snabbt efter den där segerhelgen hos Björklidens RS. Först dök läromästaren Baldi (val f 2006 e Gribaldi-Elcaro, uppf A. Warringa, äg Christine Hveem och Hannah Regosa) upp och nästan samtidigt kom den yngre förmågan S’antorini Tek (sto f 2015 e Bögegårdens Santiago-Blue Hors Hotline, uppf Hansenberg Organia, äg Christine Hveem och Hannah Regosa). Baldi kom på en hästlastbil från Holland och S’antorini är köpt direkt av den danska uppfödaren. Bägge hittade hem till Hannah Regosa tack vare tränaren Mia Lee som driver Stald Magic en kvart öster om danska Herning på Mittjylland.

    – Baldi hade ganska många fel på röntgen och det var en liten chansning att köpa honom. Eftersom han är lite äldre sa vi att det vore bra med en yngre häst också, och då hittade Mia S’antorini som jag testade samtidigt som Baldi. Hon har haft föl och kan inte så mycket än. Blandningen mellan att ha en gammal läromästare och en yngre häst är väldigt bra.

    Här är ett klipp där Hannah tränar med Baldi för Mia Lee.

    Baldis röntgenfynd har inte gjort sig påminda på något sätt.
    – Det har inte varit ett enda problem med honom och vi är så glada för det. Han tränas aldrig stenhårt, utan jag rider tre dagar och sedan får han vila. Sedan rider jag tre dagar igen och så får han vila. Han får leka runt lite över hinder också, berättar Hannah som gärna hoppar lite hemma.

    – Det är en fantastisk häst och han behöver inte vara bäst. Jag är väldigt glad att han lär mig allt ändå. Det är en sådan möjlighet när hästen kan så mycket som han kan. Man får en känsla för hur det ska kännas. Det är ett ganska stort hopp att gå från liten ponny till stor storhäst.

    ”Mia gjorde underverk”

    Mamma Christine Hveem, som har norskt påbrå, har själv tävlat hoppning och hoppades på att dottern skulle fastna för hinder snarare än vita dressyrstaket. Men en olydig shetlandsponny följt av en galen B-ponny fick Hannah på andra tankar, berättar hon. För 1,5 år sedan köpte familjen en liten hästgård utanför Karlstad, där de även har fem inackorderingar.

    Träningen sker regelbundet hos Stald Magic, där Hannah precis har startat det nya året med fyra dagars trimning för Mia Lee. De kom i kontakt tack vare ponnyn Magic Design som visade sig vara lite svårare än vad det var tänkt.
    – Jag var för liten och hon var mycket mer komplicerad än vad vi hade förstått. Hon hade varit framgångsrik med den tidigare ryttaren och hon tränade för Mia. Vi tänkte att vi testar det och Mia gjorde underverk. Hon har gjort underverk för många av mina hästar 
    efter det. Hon är också den som hittar mina hästar för framtiden, säger Hannah.

    Det som först bara kändes som ett felköp har gjort all skillnad i världen, menar hon.
    – Det var svårt att tänka det då, men det är väl inget ont som inte för något gott med sig. Det öppnade många dörrar till bättre träning och allt möjligt.

    Photo-2022-01-05-16-22-35
    ”DM-guld för juniorer med Santis. 70 procent i debuten i Msv C:2. Fortfarande väldigt valpig men som hon ställer upp och försöker göra rätt”, skriver en glad Hanna Regosa på Instagram till den här bilden. Foto: Privat

    S’antorini har många små egenheter och tricks för sig, berättar Hannah. I klippet här under kan du se vad hon menar.

    Efter att Hannah tillfrisknat från hjärninflammationen blev det ändå ett bra avslut på året som gick. Efter att ha ridit Baldi på NM i somras innan hjärninflammationen slog till, tog ekipaget bland annat hem en seger i FEI Mästerskapsprogram i Mantorp under senhösten. Med S’antorini Tek gick hon till final i Agria Star of Tomorrow vid Jönköping Horse Show, där de blev femma. Och i november blev ekipaget distriktsmästare med över 70 procent i medelsvår C:2.

    Målet för 2022 är klart.
    – S’antorini ska jag försöka kvala till 6-årsklasserna och rida i Falsterbo, men först måste vi lära oss att göra galoppombyten. Med Baldi vill jag till något av de internationella mästerskapen, antingen NM eller EM. Det vore också väldigt kul att få rida SM eftersom jag missade det, säger Hannah.

    Förhoppningen på lång sikt är att få jobba med hästar, gärna unga sådana.
    – Jag tycker det är väldigt kul att rida unghästprogrammen och 4-6-årsklasserna. Det är något jag skulle vilja hålla på med. Det blir något speciellt när man får vara med på hela resan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden