Dressyr
15 oktober 2023 20:10

Det tyckte publiken om Carl Hesters clinic

Inspirationsdag"Jag tycker det var väldigt intressant att lyssna på vad han sa om ryttarens sits." Det är en av kommentarerna om clinicen med brittiske dressyrstjärnan Carl Hester i Equestrian Academys regi på söndagen. Häng med Ridsport bland publikens röster från clinicen.

Det tyckte publiken om Carl Hesters clinic
Carl Hedin och Skyline To Be var först ut bland ekipagen på Equestrian Academys clinic med Carl Hester i Täby på söndagen. Foto: Lina Nydahl

Det var fullt med folk som följde Equestrian Academys clinic med Carl Hester på Täby Ryttarcenter under söndagen.

Britten brukar beskrivas som en av de drivande krafterna bakom de senaste årens brittiska dressyrframgångar, och han har själv varit med och tagit mängder med mästerskapsmedaljer. Han är också mannen bakom framgångssagan Charlotte Dujardin och Valegro.

Ridsports Anne Ralf fanns på plats och fångade in röster från publiken.

Vad tyckte du om clinicen med Carl Hester?

Enkätkarin_1369
Karin Forsberg. Foto: Anne Ralf

Karin Forsberg, Danderyd.
– Jättebra! Den var informativ, han berättade på ett sätt som är lätt att ta till sig och det var fantastiskt fina hästar och duktiga ryttare som man blir inspirerad av. Carl Hesters träningsfilosofi tilltalar mig väldigt mycket. Han framhäver en mjuk ridning med lätt kontakt och att hästen av sig själv ska komma in under sig med bakbenen.

Enkätmariez
Mari Zetterqvist Blokhuis. Foto: Anne Ralf

Mari Zetterqvist Blokhuis, Skokloster.
– Carl Hester är en fantastisk tränare, man ser verkligen hur stor skillnad det blir på hästarna under passets gång. Jag gillar att han pratar om att renodla hjälperna, innan man sätter ihop dem. Det är ju det som är svårt när man rider dressyr.
– Hästarna var fantastiska och även ryttarna. Det är inte så himla lätt att rida i ett sådant här sammanhang och kunna hänga med, särskilt inte när man är så ung som flera av ryttarna var. Carl Hester är ju ganska intensiv i sina instruktioner.
– Jag tycker också det var väldigt intressant att lyssna på vad han sa om ryttarens sits. Att man ska öppna upp knäna, inte sitta och knipa sig fast. Han pratade också om överlivet och hur viktigt det är att man kommer fram emellanåt för att lätta på sitsen. Och så handlar ju väldigt mycket han säger om att lätta på handen. Jag såg hans clinic på Strömsholm för ett antal år sedan och då pratade han också mycket om att lätta på handen. Idag tyckte jag att det verkade som att ryttarna blivit duktigare på det, de hade inte lika mycket i handen.

Enkätevan
Eva Nilbrink. Foto: Anne Ralf

Eva Nilbrink, Djursholm.
– Det var fantastiskt bra och roligt att få se hästar på olika nivåer under duktiga ryttare.  Många av hästarna var väldigt ambitiösa med mycket nerv och det var roligt att se hur noga Carl Hester var med att få dem avspända och vänta på sin ryttare innan de gick in i övningarna.

– Jag tar med mig mycket hem, inte minst hur viktigt det är att jobba med övergångar. Och så vad som är en korrekt böjning; att det varken ska bli för mycket eller för lite. Det var intressant att han visade på hur alla ryttare hade en tendens att förböja till vänster. Och så det här med att ha en neutral sits och sitta rakt över hästen. Att ryttaren snarare ska följa med lite med överlivet när man rider framåt än att lägga sig i bakvikt.

Enkät-myjeppsson
My Jeppsson. Foto: Anne Ralf

My Jeppson Lindqvist, Matfors.
– Det är första gången jag såg Carl Hester. Jag har sett någon liten master class på nätet tidigare, men ingenting i det här formatet och jag tyckte det var jättebra. Framförallt var det roligt att se hur ryttarna tog till sig det han sa. Det är verkligen inte lätt på en sådan här clinic med stor publik. Jag gillade också att han ofta ger feedback i form av siffror; att han beskrev en utförd rörelse som en femma eller sjua och vad ryttaren måste göra för att det ska bli en nia eller tia.
– Han gjorde en jättebra galoppövning med sluta, öppna, piruett och så sluta direkt ur piruetten som jag tar med hem till mina elever. Och även hur man ska förbereda piruetten genom att galoppera på stället innan man kan vända.

Enkät.eval
Ina Lindström. Foto: Anne Ralf

Ina Lindström Skandevall, Sundsvall.
– Det var en fantastisk clinic och jättekul att se vilken skillnad små detaljer i ridningen kan göra. Jag har själv en sjuåring hemma så jag tyckte det var väldigt roligt att se de ekipagen och övningarna som de fick göra .
– Carl Hester och Charlotte Dujardin har skapat en egen ridstil, som har kommit att bli den engelska. Den är otroligt positiv och hästvänlig, ett föredöme för alla ryttare.

Enkätcarina_1383
Carina Sjölander. Foto: Anne Ralf

Carina Sjölinder, Matfors.
– Det var en otroligt inspirerande clinic. Jag rider inte själv längre, men är engagerad i Matfors ryttarförening och även i Mittsvenska Ridsportförbundet. Det var roligt att se vad man kan göra och få inspiration till att anordna egna clinics i framtiden. Arrangemanget var jättefint, även om det blev lite ont om plats för alla som köpt biljett.
– Även om vi inte har samma muskler som Täby Ryttarsällskap, kan vi lära oss av vilken typ av tränare och hästmänniskor publiken vill se. Carl Hester är trevlig och har en mjuk framtoning, samtidigt som han är tydlig och säger vad han ser.

Enkätebbaelin_1391
Ebba Tengwall och Elin Hävren. Foto: Anne Ralf

Ebba Tengvall och Elin Hävrén, Täby.
– Det var en väldigt bra clinic, även om det blev lite rörigt med platser till publiken. Det var väldigt bra att de visade ekipage på alla nivåer, från femåringar till grand prix-hästar. Vi rider själva dressyr, Elin på egen häst och Ebba letar häst. Vi tar med oss mycket av det Carl Hester sa om sitsen. Som att man ska kunna ta bort hästen och ryttaren fortfarande ska kunna stå på fötterna. Och så hur viktigt det är med övergångar.

I morgon, måndag, publiceras ett referat från clinicen här på sajten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden