Dressyr
27 april 2020 13:25
Ridsportplus

Di Lapponia T – ambitiös drottning som älskar sin matte

På voltenPaulinda Fribergs GP-häst Di Lapponia T gjorde sin sista tävling vid årets världscup i Göteborg. Där avslutade hon med flaggan i topp och placerade sig i küren, och nu väntar avelsboxen för den "evigt unga" drottningen i stallet.

Di Lapponia T – ambitiös drottning som älskar sin matte
Di Lapponia T är en ambitiös drottning som älskar sin matte Paulinda Friberg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Di Lapponia T köptes som 2,5 år och reds in ett år senare — vilket gick på en helg med hjälp av pojkvän. Hon betäcktes vid fyra, fick föl, började utbildas vid sex år, gick tre LA:3 som 7-åring och ett fåtal medelsvår före debuten i Grand Prix. Över 70 internationella GP-starter med flertal placeringar. Gick WC-finalen i Las Vegas 2015 och var reserv till VM 2014 och EM 2015.

  Stoet gick under de tidiga åren på lösdrift hos uppfödaren i Tyskland. Var hårig, överbyggd och vände baken till i boxen, men Paulinda Friberg gillade stammen, Donnerhall och trakehner. Men det var sättet att röra bakbenen på som fällde avgörandet. Att det under all päls dolde sig en topphäst gick dock inte att ana.

  Matte – stoets favorit

  När Di Lapponia T kom från uppfödaren i Tyskland till Sverige, kunde Paulinda Friberg inte lämna henne många meter utan att stoet skrapade så att hon slet ut framskorna.
  – Hon är unik. Jag har haft många hästar, men ingen som är så med mig. Det är vi två, säger Paulinda.

  Hon är väldigt svartsjuk i stallet, men klok och mild mot både människor och andra hästar.

  Paulinda-friberg-di-lapponia-2-170606-rt
  Paulinda Friberg med Di Lapponia T. Foto: Roland Thunholm

  Skritten är akilleshälen och drar ner betygen. Ibland till tvåor. Vill gärna takta. Kan skritta jättefint hemma på träning men blir för ivrig på tävling. Vill fort framåt till roligare rörelser. Paradgrenarna är piaff och passage, vilka är som naturliga gångarter och gör Di Lapponia T glad och stolt.

  Stoet bränner inte kalorier i onödan. Spar på krutet till tävlingarna. Springer inte i hagen. Inte het, bara mycket ambitiös och lätt att utbilda. 60 procent vilja, 40 procent talang. Har en markbunden grundtrav som ”platsar på vilken ridskola som helst” men kommer lätt upp i fronten.

  Liten drottning

  Di Lapponia T älskar att tävla och vill in på arenan. Hon är en diva i tävlingsstallet. Tigger mycket med ena frambenet i luften och vill gärna inte ha boxdörren stängd. Hon har en aura omkring sig att hon är ingen prinsessa — hon är en drottning. Bland de minsta i toppen men har en självklar pondus.
  – Tror jag lyft och gett henne det självförtroendet, säger Friberg.

  Hon är idag 19 år men fräsch som en 9-åring. Träningskonceptet: hage, lite hoppning, lösgalopp, longering, mycket cavaletti – och lite dressyr. Samt massor av beröm. Är inte så kul att rida ut på. Taktar och ”håller på” och vill ha matte till fots. Så det blir långa promenader med hästen i ena handen och hunden i den andra för Paulinda Friberg.

  Avslutade med flaggan i topp

  Di Lapponia T gjorde sin sista tävling i årets världscup i Göteborg. Det blev sjätte plats i küren och avtackning med stående ovationer från publiken. Nu väntar betäckning och förhoppningsvis avelsboxen. Hon har redan en dotter, sex barnbarn och två barnbarnsbarn. Dottern väntar i år sin andra avkomma efter Totilas.

  Fakta

  Di Lapponia T

  Paulinda-friberg-di-lapponia1-170224-rt
  Di Lapponia T med matte Paulinda Friberg. Foto: Roland Thunholm

  Född: 2001.

  Mankhöjd: 165 centimeter.

  Färg: Svart.

  Härstamning: e Donnerhall u Ambiente e Argument.

  Uppfödare: Joachim Tobaben.

  Ägare: Paulinda Friberg.

  Avkommor: Dilissima, sto f -06 e Topaasch.
  Dilissima har sex avkommor:
  Di Fantastica f -10 e Faustinus,
  Di Fiorella f -12 e Floricello,
  Fiorello f -13 e Floricello,
  Fratello f -14 e Floricello,
  Di Vithella f -17 e Vitalis,
  Totally in Love f -19 e Totilas.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden